• fa diyez ve si koma bemolu icermektedir. koma bemolunu icermesi sebebi ile bati musikisinde majorden ayrilmaktadir. ancak rast'taki si koma bemolu(segah perdesi) ussaktaki kadar bariz degildir
  • en sevdiğim makamdır.

    basit olan sevilir düsturundan yola çıkarsak, belki de bu makam neden bu kadar sevilir anlayabiliriz. türk müziğinde batı musikisi dediğimiz şeye en yakın makam belki de budur. öyleymiş yani ben diyenlerin yalancısıyım. benim en sevdiğim makam olmasının ise, sevdiğim şarkılarla kesinlikle bir ilgisi yok. daha çok eğlenceli, insanın ruhuna neşe veren bir yapısı olduğu için seviyorum.

    şimdi bu olayla ilgili teknik ayrıntıları bilmediğim için, size detaylı bilgi veremiycem. mesela makam, çıkıcı bir seyir izliyormuş. çıkıcı sevir ne demek? sonra, durak sesi sol'müş. durak sesi ne demek? güçlü sesi re imiş. güçlü ses ne? durak sesi yahut güçlü seste asma karar yapılırmış. asma karar ne? ulan bir allahın kulu da şu internete kendince müzik öğrenmek isteyenler için bir sözlük koymamış ki! sapıtmamak işten değil. sonra da insanlar niye türk müziği dinlemiyor, türk san'at musikisi bir deryadır tanıtalım diye laf salataları edin.

    hayır öğrenim hayatım boyunca, üniversiteye kadar sektirmeden müzik dersi aldım haftada ikişer saat. tek öğrendiğim şey de blokflüt denen nanenin kafa sikmekte nasıl kullanılacağı. hayır şimdi söz de verdim beni izleyenlere anlatıcam diye, ne oldu, bir hafta falan geçiyor ne öğrendik rast makamıyla ilgili? bir sürü safsata! delirmemek işten değil.

    neyse, rast makamı koç burcunun özelliklerini gösteriyormuş efenim astrolojide. erkek karakterliymiş. baş çevresindeki ağrıları geçirmede yardımcı olduğu gibi, ruh hastalıklarını dindirmede de etkili imiş. sakinleştirici, sinirleri yatıştırıcı bir etkisi varmış ki ben buna kesinlikle katılıyorum. seratonin salgılatıyo adama şerefsizim. bu güzel yazımızı, rast makamının güzide örnekleriyle sonlandıralım efenim, may the force be with you

    http://www.youtube.com/watch?v=mwuf8zmi7nc
    http://www.youtube.com/watch?v=6ei-3b-nxss
  • tsm örnekleri:

    1. bana nasıl vazgeç dersin, gönül senden vazgeçer mi?
    2. eski dostlar (unutulmuş birer birer, eski dostlar, eski dostlar)
    3. esti nesim-i nev-bahar, açıldı güller subh-dem
    4. gönül aşkınla gözyaşı dökmekten usandı artık
    5. gül ağacı değilem, her gelene eğilem
    6. içime hep hüzün doluyor
    7. saçının tellerine gönlümü taktı kader
    8. senden uzak günlerim zindân oluyor
  • derler ki münir nurettin hep rast makamından başlarmış ki işi rast gitsin.
    (bkz: munir nurettin selçuk)
  • rast makamı türk müziğinin en önemli makamlarındandır denilebilir. garip bir örgüye sahiptir. mahur makamıyla benzerlikler gösterse bile gerek segâh perdesi, gerek seyir özellikleri ile bu makamdan ayrılır. dinginlik verici bir yapısı olduğu da söylenebilir, rast makamında yorucu, efkarlı bir eser bestelemenin gayet zor olduğunu düşünmekteyim şahsen. örneğin, nihavend veya türevi bir makamda bestelenen bir ezgiyi, aynı notasal ilişkileri korumak şartıyla rast makamı gamına taşırsanız göreceksiniz ki ezgi bir anda yine neşeli bir havaya bürünecektir. işte böyle biraz sihirli, zarif bir makam bu rast makamı.
    bu açıklamalar üzerine düşülmesi farz olan bir not şu olabilir ki, "kaç kere yemin ettim" türü meyhanelerle özdeşleşmiş bazı "sözde" rast eserler var, bu konuda ne söyleyebiliriz? şunu söyleyebiliriz efendim, bu eserlere ben şahsen "hüzzamlı rast" tanımını uygun görmekteyim. bu eserler neva üzerinde hicazı vurgulayarak hüzzam havasını yaşatırlar fakat karara doğru giderken rotalarını değişirerek hüzzam makamı gibi segâh perdesinde karar etmek yerine rast perdesine inerler ve sanki bütün eser rast makamında bestelenmiş havasını bırakırlar. oysa klasik repertuardaki rast makamı ve işlenişinin bu yozlaştırılarak tüketilmiş rast makamı kültürüyle uzaktan yakında alakası yoktur. ilk örneklerinden birisi için :
    (bkz: dü şems)
    (bkz: âmed nesîm-i subh-dem)
  • rast makami dizisinin icerisinde, rast (sol) notasindan sonra gelen notalarin siralanisi dugah-segah-cargah seklinde gitmesi (acemcede 1-2-3-4) rast'in bu nota sistemi olusturulurken ana makam olarak temel alindigini dusundurur bizlere.
  • schubert'in winterreise şarkı çevriminden 10 numaralı lied;

    nun merk' ich erst wie müd' ich bin,
    da ich zur ruh' mich lege;
    das wandern hielt mich munter hin
    auf unwirtbarem wege.

    die füße frugen nicht nach rast,
    es war zu kalt zum stehen;
    der rücken fühlte keine last,
    der sturm half fort mich wehen.

    in eines köhlers engem haus
    hab' obdach ich gefunden.
    doch meine glieder ruh'n nicht aus:
    so brennen ihre wunden.

    auch du, mein herz, in kampf und sturm
    so wild und so verwegen,
    fühlst in der still' erst deinen wurm
    mit heißem stich sich regen !
  • rast perdesine karar verir. ikincil durak perdesi neva perdesidir. seyri çıkıcı veya inici-çıkıcı olarak kullanılabilir. donanımda segah ve evc seslerini gösteren işaretler yer alır. evc sesi inen nağmelerde acem sesine dönüşebilir. makam yegah ve tizneva sesleri arasında gezinir. aylar geçiyor parçası ve makber rast makamı parçalardır.
  • sanat müziğinin en çok kullanılan makamlarından biridir. segah geçişleri hüzünü, rast perdesine yaklaşırken ki inen melodiler fırtına sonrası dinginliği anlatır gibidir.

    (bkz: sevmekten kim usanır)

    http://www.youtube.com/…rqdltb2aid0&feature=related
  • klasik türk müziğinden dinleyebildiğim pek az. ayıpsa da söyleyim: sıkılıyorum, kasvet çöküyor. benim gibi makam, nota vesair hiç bilmeyen için -şimdilik- ayırt etmesi de zor. fakat bu makamdaki şarkıların hepsini eksiksiz dinleyip sevebildiğimi fark ettim. ruhâ şifa ve safâ veren bir edası var ki, bilimsel olarak da ispat edilmiş bu. bir de koç burcunun makamı imiş.
    şarkılardan bir demet.
hesabın var mı? giriş yap