aynı isimde "natuk baytan (sözlük yazarı)" başlığı da var
  • kamerayı kullanış tekniğindeki özgünlüğü yeterince ifade edilmiş. ama natuk baytan deyince benim aklıma ilk gelen şey yönettiği absürt kemal sunal filmlerindeki seri şaşırma sahneleridir. örneğin sahte kabadayı filminde babanın oğlu kemal yine uçuk absürtlükte bir şeyler yapar. bunu gören muhtarın 5 adamı da sırayla şaşırır. hepsini tek kare içerisinde göstermek yerine her birini tek tek şaşırırken göstermeyi tercih eder natuk baba. kamera adamın burnunun dibinden çekim yapar. o kadar yakın bir çekimdir ki bu oyuncunun yüzü bembeyaz parlar. oyuncu abartılı bir şaşırma hareketi yapar ve sıra diğer oyuncuya geçer. böylece seri şaşırma bölümü 5-6 saniye sürer.

    ben bu tekniği başka hiç bir yönetmende görmedim. natuk baytan'ın imzasıdır bu.
  • bugün ölüm yıldönümü olan, türk sinemasının en değişik kafalarından birine sahip yönetmen ve senaristtir. kemal sunal ile birlikte sahte kabadayı, sakar şakir, avanak apti, korkusuz korkak, gerzek şaban, üç kağıtçı, yedi bela hüsnü, tokatçı, atla gel şaban ve tarzan rıfkı gibi kara mizah ve absürt öğeler içeren filmlere imza atmıştır.

    bu filmlerdeki ilginç isimli bazı karakterler:

    -sahte kabadayı: dikiştutmaz sabri*
    -sakar şakir: gardrop fuat*, marmara kazım*
    -avanak apti: barut osman*, simsar cafer*
    -korkusuz korkak: bombacı mülayim/mülayim sert*, ayı abbas*, gaddar kerim*, gerzek hamdi*, mülayim ters*, kör hamza*, sansar selim*, amorti kazım*
    -gerzek şaban: konyakçı*
    -üç kağıtçı: satılmış ağa*, kötürüm ahmet*, armutlulu hasan*
    -yedi bela hüsnü: hüsnü*, hüsniye*, kız ismet*, karamürselli deli hamdi*, pilavcı cengiz*
    -tokatçı: karbonat erol*, kumarbaz avni*, karaborsacı*, sarı recep*
    -tarzan rıfkı: şişko ferhat*, manyak rıfat*, kerpeten hüsnü*, bitirim necati*, palabıyık rocky*

    edit: karakter eklendi. katkılarından dolayı @elegez adlı yazara teşekkürler.
  • filmlerinde kameranın kullanımını es geçmişiz, ayıp etmişiz, belki de türkiye cumhuriyeti'nde steady cam, jimmi jib ve sair ekipmanın esamesi yokken elindeki kısıtlı imkanlarla hayalgücünü mümkün mertebe görüntüye dökmeye çalışmıştır, kamera çoğunlukla dinamiktir, karakterlere yürürken onları izler, ani zoomlar yapar, geçişlerde de her daim hareket söz konusudur. anlatılmaz, izlenir.
  • natuk baytan'in yonettigi kemal sunal filmleri gerek cekim teknikleri olsun , gerek replikler olsun digerlerinden bir adim ondedir ve kemal sunal'in en komik oldugu doneme denk gelir. ornek olarak korkusuz korkak, yedi bela husnu, sakar sakir,atla gel saban ve sahte kabadayi gosterilebilir. bu filmlerin ortak ozellikler gardrop fuat, gaddar kerim, ayi abbas, dikistutmaz sabri gibi ilginc lakapli karakterlerin olmasidir. ozellikle atla gel saban'daki absurdluk sonradan uzun sure sadece ferhan sensoy urunlerinde gorulebilmis orijinalliktedir. ornek: olarak korkusuz korkak filminde ayi abbas adli mafya babasinin karsisinda limon yenmesine dayanamamasi vs. verilebilir.
  • absürd mizahın kralıdır, 70'lerde çektiği kemal sunal filmleri buna birer örnektir, her biri degman oynayan mahalle çocuklarının naifliğini bünyesinde barındırır, muhteşem bi kadro vardır ki demirbaşları arasında genellikle kötü adam liginde rahmetli ali şen ve rahmetli ünal gürel başı çeker, mahalledeki kankalar arasında ise meşhur figüran arap cemal olmazsa olmaz.

    koca koca adamlara mahalle atraksiyonları tadında filmler çektirmiştir, muhteşemdir, süperdir.
  • şahsımın seyir zevkine göre ustanın kemal sunal filmleri:

    sahte kabadayı (1976) bir iki sahnesiyle akıllarda kalmayı başarsa da ilkin acemiliğini taşır biraz. meselâ o pişmaniye satma sahneleri diğer filmlere göre zorlama kalır.

    gerzek şaban (1980) komiktir komik olmasına ama çok tekrara düşer. seyfi'yle osman'ı birbirine karıştırmadan kaynaklı şaşırma, dövecek mi dövülecek mi sorusu vs...

    üç kağıtçı (1981) ve atla gel şaban'da (1984) kemal sunal avanak olan değil avanak yerine koyan, ders verendir. bir aşağıdaki ikiliyle birlikte bunları aynı pakette görebiliriz. aynı dönemde çekilmişler zâten.

    yedi bela hüsnü (1982) ve tokatçı (1983) şevket altuğ'un liderliğindeki çakallık hikâyeleridir. farklı bir tadı vardır bunların. şirin filmlerdir.

    sakar şakir (1977), avanak apti (1978) ve tarzan rıfkı (1986) absürtlükte zirveye çıkar. kemal sunal komple salaktır, avanaktır, aptaldır. ünal gürel, ali şen gibi kötü adamların yanı sıra "mahalle ortamı"nı oluşturan diğer karakterler çok iyi iş çıkarır. avanak apti'yi diğer ikisinden bir basamak geriye koyarım ama. sonlara doğru sıkmaya başlıyor.

    korkusuz korkak (1979) kemal sunal'ın başrol oynadığı bütün filmler arasında benim bir numaramdır. absürt olaylar, sosyal mesaj (kira sorunu, iş yerinde yapılan eziyet, ama zengin olunca vaziyetin değişmesi), avanaklık, çakallık, her şey tadındadır. hikâye bellidir ama aksiyon hiç bitmez. filmin başında "merhaba mülayim abi" diyen adama cevap verdikten sonra "bu herifi de hiç sevmem" dediği sahne gibi küçük küçük olaylar çok hoşuma gider. bana göre zirve budur.
  • türk sinemasının taklit edilemez yönetmeni. kamera kullanımı tek başına yeter. kamera dinamiktir, karakter yürürken onları izler. en zoru karakter hem konuşup hem yürürken onu izler.

    martin scorcese gibi starlarla çalışmış olup (kemal sunal, ferdi tayfur), steven spielberg gibi kapalı gişe oynamıştır filmleri.

    amerikalılar pahalı viskilerle çektiği sahneleri taklit etmeye çalışırlar ama bilmezler ki taklitler asıllarını yaşatır.

    1982 yapımı ferdi tayfur filmi: günaha girme

    fakir nuri alço zengin bir kızı seviyor. tek başına kızı babasından istemeye gidiyor. baba viskisini dolduruyor. babanın fazla uzatmayıp nuri'ye verdiği cevap:

    - bunun bir küstahlık, terbiyesizlik olduğunu bilmiyor musun? insan biraz kendini bilir. bu adamın teklifini hakaret kabul ediyorum.

    https://youtu.be/vrz0hj3fzra?si=7ha-k5lwpf5fmgop

    lost 3. sezon 8. bölümde aynı sahnenin pahalı viskiyle yapılan ucuz kopyası:

    fakir desmond, sevdiği kızı zengin babasından istemeye tek başına gidiyor. baba viskisini dolduruyor. babanın fazla uzatmayıp desmond'a verdiği cevap:

    - senin kızımı istemen bana değil bu viskiye hakaret

    https://youtu.be/ezybehuw5c8?si=faqxk7vumjijpnca
  • kemal sunal'ı kemal sunal yapan adamdır.

    türkiye'de absürd komedinin mucididir.

    türkiye'nin gelmiş geçmiş tek dahi yönetmenidir.
  • doctor ikinci lecter han hazretleri'nin yazdığı cameoların capsleri -kendisinin de eklemeleri ile- şunlar:

    kemal sunal filmlerinde natuk baytan'ın göründüğü sahneler:

    avanak apti: http://i.imgur.com/cask5b6.jpg (bekleyen müşteri. ayrıca abdi yanından geçerken eğilip müşterinin yüzüne bakar ve "ben bu adamı bir yerden tanıyorum" der.)
    yedi bela hüsnü: http://i.imgur.com/sssiyoa.jpg (el soldaki beyaz pardesülü yolcu)
    sakar şakir: http://i.imgur.com/4u9lmu9.jpg (burada söylemeye gerek yok)
    sahte kabadayı: http://i.imgur.com/k716g8y.jpg (beyaz ceketli)

    ayrıca şöyle bir şey de var ki natuk usta hakikaten cameo'nun dibine dibine vurmuş.

    edit: doctor ikinci lecter han hazretleri nickli yazar, yönetmenin cameolarından bahsetmişti, ben de o cameoların capslerini kendisine mgs atmıştım istersen ekle bunları diye, o da "sen yazarsan daha iyi olur" demişti, bir de ekleme yapmıştı. onun entry'si yok şu anda, kendisi mi sildi yoksa uçtu mu bilemiyorum, başlangıçtaki atıfın saçmalığına açıklık getireyim dedim. entry yarın öbürgün geri gelirse de siz anladınız durumu, her gün kontrol edecek halim yok amk.*
  • facebook'ta fan club'u kurulan değerli yönetmen. natuk baytan filmlerinin özellikleri, filmlerinde yarattığı karakterler fan club sayfasında konuşulmakta olup, filmlerin orjinal lobi kartları ve çeşitli film sahnelerinden videoları da yayınlanmaktadır.

    "kara murat ve battal gazi isimlerini duyduklarında yüzlerinden tebbessümü eksik etmeyenler...

    gardrop fuat, ayı abbas, karbonat erol, kız ismet, barut osman, marmara kazım ve daha nice mizahi jargon karakterin kim olduğunu iyi bilenler.

    sakar şakir, atla gel şaban, sahte kabadayi, avanak apti, korkusuz korkak filmlerinden en az birisine saplantı derecesinde bağlılık duyanlar.

    şiki şiki baba kasedini arayanlar. bombalı elma, bombalı armut yapmaya çalışanlar.

    türk televizyon tarihinin efsane dizilerinden duvardaki kan'ı izlemiş olanlar.

    topragin teri filminde topraktan fırlayan dev ellerin içinde yokolan köy evini aklından atamamış, çocukken kabus olarak rüyasına konuk etmiş olanlar.

    evet sizler birer natuk baytan hayranısınız. "

    http://www.facebook.com/group.php?gid=7738284732
hesabın var mı? giriş yap