• akp'nin mhp'lesmesi ilginc bir teori fakat katilmiyorum. mhp, akp icerisinde erimeye mahkum bir parti gorusundeyim.
  • asla cevap bulamayacağımız soru: mhp ne yapmakta nereye varmak istemektedir?

    önce yeni başlayanlar için mhp’yi tanıyalım.

    9 şubat 1969 tarihinde adana'da yapılan genel kongrede cumhuriyetçi köylü millet partisi'nin adını milliyetçi hareket partisi olarak değiştirmesiyle kurulmuştur. türk-islam ülküsü ve özellikle türk milliyetçiliğini savunan bir türk siyasî partisi. kurucusu, 1965 yılında cumhuriyetçi köylü millet partisi'nin (ckmp) genel başkanlık görevini üstlenmiş emekli albay (başbuğ) alparslan türkeş'tir.

    simgesi kırmızı zemin içinde beyaz üç hilâldir. partinin gençlik kolları ise ayrı bir yapılanmaya sahip ülkü ocakları’dır. simgesi ise hilâl içinde kurt figürüdür.

    şimdi de mhp’nin seçimlerini ve iktidar olma süreçlerini hatırlayalım:

    mhp:
    1965’te %2,2
    1969’da %3,2
    1973’te % 3,8 oy almıştır. 1975’te ilk kez iktidar ortağı oldu.
    1977’de %6,4 ve 16 milletvekiliyle ikinci kez iktidar ortağı oldu. beş bakanlıkla temsil edildi. bu bakanlardan bazıları sadi somuncuoğlu ve gün sazak gibi isimlerdi.

    12 eylül 1980 darbesinin ardından kapatılan mhp, 1983’te yeni siyasal partiler kurulmasına izin verilince kurulan muhafazakar parti tarafından temsil edilmiştir. bu parti 1985 yılında adını milliyetçi çalışma partisi olarak değiştirmiştir. 1987 referandumundan sonra türkeş'in siyasi yasağı kalkınca, ülkücülerin başbuğu, mçp genel başkanı oldu.

    1993’te e sadi somuncuoğlu’nun tüm çabalarına karşın mçp ismini mhp olarak değiştirdi. 1994 yerel seçimlerinde 118 belediye kazanarak ciddi bir başarı elde etti.

    1995’te %8,2 oyla %10 barajının altında kalarak meclise giremedi.

    4 nisan 1997’de alparslan türkeş vefat edince mhp olağanüstü kongreye gitti ve genel başkanlığına ülkücü akademisyenler birliği ve genel sekreterlik yapan doktor devlet bahçeli getirildi. kongre çok olaylı geçti. ileriki dönemlerde bahçeli’ye muhalif olacak ramiz ongun, azmi karamahmutoğlu gibi isimlerle gerginlikler yaşandı.

    bahçeli, girdiği ilk yerel seçimde çok ciddi bir başarı elde etti. 498 belediyenin yönetimini kazandı.

    terör örgütü lideri abdullah öcalan’nın yakalanmasıyla artan milliyetçilik mhp’nin bahçeli’yle girdiği ilk genel genel seçim olan 1999 seçimlerinde %17,98 oy oranıyla sandığa yansıdı.

    büyük tepkilerin oluşmasına zemin sağlayan dsp’yle koalisyon hükûmeti kurularak mhp 12 bakanlık aldı. bu dönemde rahşan ecevit’le sıkıntılar yaşansa da bahçeli, dönemin başbakanı bülent ecevit’in doğrusu veya yanlışıyla sürekli yanında durdu.

    bahçeli, bu yönüyle ciddi tepkiler alıyordu. sol bir partiyle koalisyon kurulmasını zor sindiren ülkücüler, ecevit’in dediği her şeyi koşulsuz onaylayan bahçeli’nin bu hareketlerini sindiremiyordu. apo kod adlı teröristbaşının idam edilmesi üzerine çıkan tartışmalar, kötüye giden ekonomi ve devalüasyonla birlikte çatırdayan iktidar bahçeli’nin istifa ederek seçim ilan etmesiyle sonlandı. bu dönemde dsp ile ortak aday çıkarıp cumhurbaşkanı seçilmişti bile: ahmet necdet sezer. hatta bu uğurda yukarıda ismi geçen sadi somuncuoğlu bile aday olmak istediği için tartaklanmıştı.

    bahçeli hem mhp genel başkanlığından hem de başbakan yardımcılığı ve milletvekilliğinden istifa etti. ve 2002’de girdiği seçimde büyük bir yıkım yaşayarak baraj altında kaldı. öncesinde yapılan yerel seçimde ise 247 belediye ile yarı yarıya düşüş göstermişti.

    2002’den sonraki hikâyeyi birçoğunuz biliyorsunuz zaten.

    2007’de 71 milletvekiliyle meclise giren mhp 2009 yerel seçimlerinde eski günlerine dönse de iktidar olamadı. 2011’de kaset operasyonlarına rağmen 53 milletvekiliyle, 2014’teki yerel seçimlerle 116 belediyeyle temsil edilen mhp 2015’te meral akşener, ümit özdağ, koray aydın, sinan oğan gibi muhalif isimlerin olağanüstü kurultay talebiyle karşılaştı. muhaliflerin avukatları yeterli imzayı topladığını iddia etse de kongre gerçekleşmedi. (veya gerçekleştirilemedi) (buraya ettirgenlik veya edilgenlik eki getirilebilir)

    2008-2014 yılları arasında ulusalcı çizgiye yaklaşmakla ve cumhuriyet halk partisinin uydu partisi olmakla suçlanan mhp’nin genel başkanı bahçeli, chp’yle ortak bir cumhurbaşkanı adayı çıkardı. (bkz: ekmeleddin ihsanoğlu)

    2014 haziran seçimlerinde %16,29 oy aldı. chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu, bahçeli’ye başbakanlık teklif etti. hdp’nin desteğiyle kumpasa çekilmek istendiğini ifade eden bahçeli bu teklifi reddetti. akp ile görüşmelere bile girmedi. yapılan tekrarla kasım ayında 5 puan farkla %11,8 oy aldı.

    açılım sürecinde iktidarı sert biçimde eleştiren bahçeli, aynı dönemde başlayan hendek operasyonlarında iktidara destek verdi. açılımın sonlandığının ilan edilmesiyle birlikte iktidara destek vermeye başladı.

    15 temmuz’dan sonra cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğanın yanında duracağını açıklayan bahçeli, başkanlık sistemini tartışmaya açtı. yasal düzenlemelerin startını vererek cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin oluşmasına zemin hazırladı ve yapılan referandum’da ak parti’yle birlikte hareket etti.

    referandumun halk kabulüne sunulmasından sonra erken seçim ilan etti. yapılan ilk seçimde (bkz: 2018 genel seçimleri) cumhur ittifakı’nı kurarak seçime gitti ve %11,1 oy oranıyla mecliste yerini aldı.

    türk siyasî tarihinin en büyük figürlerinden olan devlet bahçeli ve mhp ciddi manada siyasete ve ülkenin geleceğine yön vermiştir. bunun bir çok örneği vardır:

    (bkz: chp-mhp ittifakı)
    (bkz: 367 krizi)
    (bkz: abdullah gül'ün cumhurbaşkanı olması)
    (bkz: kürt açılımı)
    (bkz: cumhur ittifakı)
    (bkz: ekmeleddin ihsanoğlu)

    ahmet necdet sezer’i dsp’yle ortak aday eden mhp, daha sonra ekmeleddin ihsanoğlu’nu chp’yle ortak aday etmişti. sorulacak soru çok. ama cevabı yok. zamanında bülent ecevit’e şu an recep tayyip erdoğan’a koşulsuz destek vermesi, okul arkadaşı kemal kılıçdaroğlu ile birlikte bir süre hareket etmesi, chp’yle ittifak yapıp ortak aday çıkarması, dün meclis başkan vekili ilan ettiği meral akşener’i bugün ülkücülerin önüne atması ve buna benzer birçok örnek hali hazırda duracaktır. ve asla öğrenemeyeceğimiz bir durum var: ne yapmak nereye varmak istemektedir
  • atasına lanet okunuyor ve bunlarda bir satır tepki yok... atasına lanet okuyanları kayıtsız şartsız desteklemeye devam ediyorlar.

    edit : basın eksiyi basın.. başka bir bok bildiğiniz yok. meydanlara çıkıp avaz avaz "atama lanet okutmam" diye bağıracağınıza gelin ekşideki doğruları yazanların entrylerini eksileyin.
  • hiçbir ilde 2018 genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçim çalışması yapmayan daha önceki seçimlerde memleketi osmaniye'de partisi seçim seçim kaybeden hatta ikinci parti olan bir parti bu seçimlerde nasıl oy oranını yükselti.

    diğer tüm partiler gibi seçim bildirisini okumuştum. boş ve anlamasız bir metindi.

    hadi bunu da açıklayın ataizler.

    çakıcı 'yı da serbest bırakma uğraşın boş nafile hoş bir çaba.

    not ; susurluk'ta ölen çatlı ile çakıcıyı karıştırdım. uyarı için teşekkür ederim.
  • ilginç bir parti. ağdalı, cafcaflı ve sürekli racon kesen süslü açıklamalar yaparak birşey diyormuş havası yaratmaya çalışan partimsi. tamamen boş bir teneke ondadır bu gürültü.
  • tabu oyununda sorsalar stepne, koltuk değneği, merdiven ve refakatçi partisi kimdir diye şüphesiz akla gelir
  • şu fotoğraf karşısında bile hiç utanmıyorlarsa söyleyecek söz yok

    https://pbs.twimg.com/media/dcbvjrsw4aaxuov.jpg
  • hatasını bir an önce temizlemezse, tarihte "türkiye cumhuriyeti'nin bölücüsü" olarak anılacaktır.
hesabın var mı? giriş yap