• statik elektrik yükündendir. normalde bildiğimiz su havadan daha ağırıdr. bu durumda gökte kalması için bir neden yoktur. yere düşmelidir. ama düşmez. orada tutan şey dünyanın koca bir mıknatıs olmasından mütevellit elektriksel alandır. yere düşmesi gereken su öylece durur.

    bir ara bu suyu tutan elektrik miktarı giderek artar ve yere yakın yerlerde (özellikle benim gibi dağ başında oturanlara yakın yerlerde) boşalır.

    elektrik alanının bu enerji kaybından sonra su buharı yere doğru inmeye başlar. sıcak havada yağmur, soğuk havada kar olarak.

    atmosferin en üst tabakasının en soğuk tabaka olduğunu, uçakların uçarken soğuktan üzerlerinin buz tuttuğunu bilmeyenlere saygılarımla entry'yi kapamak istiyorum.
  • teorik olarak ani hava değişikliklerinde aslen yalıtkan olan hava süper iletken hale gelir. bu süper iletkenlik şimşek çakmasına bağlı olarak gök gürültüsüne neden olur (hava içerisinde elektrik akımı oluşması sonucu yırtılma olarak nitelendirilebilir). kar aslen dingin bir hava olayıdır, aniden gerçekleşmez. hava yavaş yavaş soğur ve kar meydana gelir. ani hava değişiklikleri genellikle yağmur ve dolu yağışlarında görülür. bugün istanbul'da yaşanan da ani ısı değişikliği ile kar yağışının önce doluya daha sonra tekrar kara dönüşmesidir gördüğüm kadarıyla.
  • çok ilginç bir doğa olayı. kedimi de beni de epey tırstırdı.
  • ulan bunu da gördük ahir ömrümüzde dedirten müthiş doğa olayı. küçüklüğümden beri şimşek-gökgürültüsü ikilisine bayılıyorum. ışık-ses hızları farkından mı her neyse o yüzden olan arayı beklemek benim için orgazmik bir lezzet. o çıkan ses, dünyada en sevdiğim ses. peki diğer sevdiğim olay ne? kar!

    ya dün bu ikisi bir aradaydı. aq resmen mutluluktan ölüyo muyum şu an acaba diye anksiyete krizi yaşadım. hayat harika bir yerdi dün.
  • 22 kasim 2004 istanbul kar yagisi vesilesi ile pek çoğumuzun ilk kez yaşadığı marjinal kombo meteorolojik deneyim.

    *fekat daha önce "gök gürültülü sağanak kar" da yaşayanlar varmış sayın beata beatrix'in dürtmesi sayesinde farkettiğim üzre.

    güncelleme:
    başlık taşınınca farkettim de ne gerek vardı anlamadım "gök gürültülü kar yağışı" siyasi olarak birilerini rahatsız mı etmiş? onun esprisi vardı, kelime oyunluydu falan. niyse, ne düzgün ki bu düzgün taşınsın zaten, diy mi? ^^
  • havanın iletkenliğini yağmur kadar arttırmasa da hallice bir miktar arttırması sonucu pek sevgili yıldırımların değerli yerküre ile kucaklaşmasına imkan sağlaması dolayısıyla sevimli bir hava olayımızdır kar yağışı..

    pek tabii sevgili yıldırım sonrası yıldırımın kaykıldığı bölgelerde azot ile oksijenin çeşitli kombinasyonlarla bilimum no2 arkadaşı oluşturmaları hacimlerinin azalmasına sebebiyet verdiğinden, etraflarında bulunan havalar bunların boşalttığı yere doğru höykürerek yerleşirler. biz buna pek kıymetli gök gürültüsü deriz ki tabiat ananın bize verdiği nadir la tonlarındandır. gitarınızı akort edebilirsiniz.
  • eski insanlara göre(ananeler, babaanneler, dedeler vs), kar yağarken gökgürültüsünün de olması, karın şiddetli olacağının, kışın uzun ve zorlu geçeceğinin alametidir. ben onların yalancısıyım.
  • coniler buna thunder snow derler..
hesabın var mı? giriş yap