• http://baraka.gen.tr/node/154 adresinden görülebilecek, [on dört yıl sonra, yeni link ]dönen kadın silüeti. rivayete göre beyinlerinin daha çok sol yarısını kullanan kişiler kadının saatin ters yönünde, sağ yarısını kullanan kişiler kadının saat yönünde döndüğünü görüyorlarmış.

    tanımı verdikten sonra hikayeye geçelim. ama lütfen sen sevgili okur, önce verdiğim linke tıkla, resmi gör, sonra devam edelim. acelemiz yok, ben beklerim.

    ........

    hah döndünüz mü, ilginçmiş di mi, şimdi anlatıyorum.

    her şey bir kaç ay önce posta kutuma gelen bir zincir mektupla başladı. mektup "beyninizin hangi yarısını daha çok kullanıyorsunuz" diye sorduktan sonra cevabı ilişikteki resme bakarak verebileceğimi söylüyordu. aylaklık böyle bir şey midir, bir dakika önce acaba beynimin hangi yarısını daha çok kullanıyorum gibi bir soru aklımın ucundan geçmezken, şimdi merakımdan yerimde duramaz oldum, ilişikteki "animated gif" dosyasını açtım, saatin ters yönünde dönen bir kadın gördüm. mektubu okumaya devam ettim, daha çok beyninin sol yanını kullanan insanlar kadının saatin ters yönünde döndüğünü, daha çok sağ yanını kullananlar ise saat yönünde döndüğünü görürlermiş. allah allah, bir insan nasıl bu kadının saat yönünde döndüğünü görebilir ki? ancak bir dahiyseniz ve uğraşırsanız kadının saatin iki yönünde de döndüğünü görebilirsiniz diye bitiyor mektup.

    insanların işi gücü yok, kıçından bir laf uyduruyor, internete salıyor. okuyanlar öbür yönde nasıl dönebilir ki diye beyhude uğraşacak, bu da kafa bulacak.

    mektubu kapattım ama içime de bir kurt düştü. olabilir mi böyle birşey. o günlerde tesadüf, aynı resme daily telegraph'da rastladım. dahi lafı geçmiyor ama aynı şeyi iddia ediyor. resme bakıyorum bakıyorum, mümkün değil. acaba hani bazen hızlı giden tekerleklerin ters yönde döndüğünü görürsün, öyle bir şey midir, gözlerimi kırpıştırıyorum, yarım saniye kapa, sonra hemen aç-kapa, frekansı düşür, yükselt, yok, olmuyor. peki, neyse, belki sahiden öyle bir hareketli resim vardır ama gazete yanlış resim koymuştur, kimbilir ne olmuştur. bir ara bir daha bakayım diye resmi bilgisayara kaydettim, konuyu da unuttum gittim.

    dün bilgisayarı temizlerken resmi buldum. a, böyle bir şey vardı, neydi. açtım kadın saat yönünde dönmeye devam ediyor. allah allah, bir insan nasıl bu kadının saatin ters yönünde döndüğünü görebilir ki? ama. bir dakika. hey! ben bir kaç ay önce kadını saatin ters yönünde dönüyor görmemiş miydim? çok zaman geçmiş, yanlış mı hatırlıyorum yoksa? eşimi çağırdım, kadın ne yönde dönüyor? saat yönünde. tabii canım, aklın yolu bir, ben yanlış hatırlıyorum besbelli. oğlanı çağırdım, kadın ne yönde dönüyor? iki yönde de dönüyor dedi. daha beş yaşında, soruyu güzel ifade edemedim herhalde. hadi sen de aynı şekilde dön. çocuk vücudunu yarım dönüş o yönde yarım dönüş ters yönde döndürmeye başladı. nasıl yani.

    resmi durdurdum. gif dosyasını açtım, tek tek resimlere bakıyorum. evet, hepsi de çift anlamlı. belirli bir anda kadın sağ elini kaldırmış sana bakıyor da olabilir, sol elini kaldırmış ve sırtını dönmüş de olabilir. ama bunu görsel algı sistemime anlatmam mümkün değil. hareket etmeye başladığı anda tek yönde hareket ediyor. kafamın soluna soluna vuruyorum, boşuna mı besledik lan seni bunca yıl, azıcık da sen domine ol. beynin hangi yarısı ne işe yarıyormuş onu okuyorum, anlaşılan yanlış meslek seçmişim üstüne üstlük, şüpheleniyordum zaten.

    sadece sol gözümle baksam? olmuyor. sağ göz? olmuyor. retinadan beyne nasıl bağlanıyordu sinirler, resmin sağ yarısını kapasam, sol gözümle sol yarıya baksam? olmuyor. diğer ihtimaller. tek tek denedim olmuyor.

    resmin çok küçük bir parçasına baksam... elimi dürbün yaptım, sol gözümle kadının sadece ayağını seyrediyorum. acele etme. algılarına söz geçiremezsin ama çift anlamlı bir görüntü varsa, kafanı boşaltır, sabırla beklersen o bir süre sonra o diğer anlama geçer. bir ara ters mi döndü. evet, ters dönmeye başladı. sakin ol. elini yavaşça aç. yavaş. yavaş. evet kadın ters dönmeye başladı. ama gözlerimi tamamen açar açmaz eskiye döndük. bir daha dene.

    sonunda kadını ters yönde döndürmeyi başardım. evet saatin tersi dönüyor. ben nasıl saat yönünde döndüğünü düşünmüştüm ki? ama, geriye nasıl döneceğim peki? bu sefer de saatin tersinde dönüyor, saat yönünde dönerken göremiyorum. gözlerini kapat, ona kadar say, aç, hah evet, saat yönünde dönmeye başladı.

    hala saat yönünde döndüğünü gören algım çok baskın ama diğer şekilde görmeyi de öğrendim sonuçta.

    sadece ilginç ve çift anlamlı bir görüntü mü, yoksa konunun dediği gibi beynin iki yarısının çalışmasıyla bir ilgisi var mı, hala bilmiyorum. hem ne fark eder canım. dahiyseniz iki yönde de döndüğünü görebilirsiniz demişti zincir mektup. yalan söyleyecek değiller ya. başından beri biliyordum zaten. dahiyim ben, evet.
  • iki yöne de döndüğünü gördüğüm hatta ara ara aynı tur içinde yönünü değiştiren, benimle birlikte bakanlar yön değişimi görmeyince kendimden şüphe etmeme neden olan silüettir.
  • dönerken havada olan bacagıyla diğer bacagın arasında bi yere odaklanırsanız bi zaman sonra 2 yöne de döndüğünü görebileceğiniz kadın siluetidir. gözler alışınca istediğiniz yöne doğru döndürebiliyosunuz. ya da hiç kasmayın ben dahiyim sanırım*
  • ayağının gölgesinden yola çıkılarak bakıldığında soldan sağa döndüğü görülebilen gif resmi.
  • dönmediğini görmemle acaba beyinsiz miyim diye düşündüren silüet.
  • evlenilecek kadına aittir. evde her yöne dört döner her işe yetişir. akşam işten geldiginizde yemek kesin hazır olur.
  • belli bir süre saat yönünde, belli bir süre saat yönünün tersine dönen karıdır. "ben zekiyim, dahiyim, zaten sayısaldan 79 net yapmıştım ama okuldan düşük puan geldi" ayaklarına yatmaya gerek yok. animasyonu yapanlar sazan arıyor işte.

    edit: alışınca 2 yöne de döndürebiliyorsunuz. (bkz: göt olmak)
  • seçimlere türbanla gidip chp'ye oy vermiş. ertuğrul özkök'un akrabası olduğu da söylentiler arasında.
  • kadini saatin ters yonunde donerken mi gormek istiyorsunuz? cok basit... kadina, sag bacaginin uzerinde dondugunu dusunerek bakin (size gore sol). aksi halde sol bacaginin uzerinde dondugunden saat yonune dogru hareket eder.
hesabın var mı? giriş yap