• hort hort hort hort...
  • türklerde, hortlamanın genellikle zor ölümler ya da cinayet sonrası ölümlerde olduğuna inanılırdı. özellikle bu tip ölümler sonrası ölen kişi hortlamasın diye birtakım önlemler alınırdı.

    bunlardan başka ölen insanların ruhlarının körmöse dönüştüğü inancı yaygındı. örneğin yakutlarda ölülerin başıboş dolaşan ruhlarına üğör adı verilirdi. kaza sonucu ölmüş olan insanların ruhlarına obun, intihar edenlerinkine alban denilirdi. ataların ruhlarıysa ozor olarak anılırdı. bunlar da kendi içlerinde iyi, kötü veya iyi ya da kötü olmayan sadece acı çeken ruhlar olarak bölümlere ayrılırdı. (ve evet, hepsinin ayrı ayrı isimleri olduğu gibi farklı türk boylarında da yine yeni isimler çıkıyor karşımıza. zaten o yüzden mitoloji araştırmalarındaki en büyük zorluklardan biri de kavram kargaşası)

    netice olarak günümüzde memorat kategorisine giren tüm bu söylenler, eski türklerde ruhun ölümsüzlüğü ve geri dönebileceğine olan inancın izleriydi.

    (bkz: eski türklerde ölüm olgusu/@ay hatun)
    (bkz: hortlak/@ay hatun)
  • öldükten sonra hala ota boka maydonoz olmaya çalismak
  • belli bir (çözüldüğü sanılan) sorunun tekrar gündeme gelmesi
  • (bkz: glitch)
    (bkz: santa clarita diet)
  • hort sesi çıkarmak.
  • daha önce üç defa gerçekleştirdiğim eylem.
  • mevtanın öldükten sonra yeniden canlanmasıdır.

    ancak öldükten sonra yaşanan her canlanmayı hortlama olarak nitelendirmek doğru olmaz. bu durumu dört örnekle izah etmek gerekirse:

    (1) ölümden sonra dirilme ile hortlama aynı şey değildir. ölümden dirilme, kıyamet koptuktan sonra olur. hortlama ise kişinin kıyameti koptuktan sonra ancak büyük kıyamet kopmadan önce gerçekleşir.

    (2) özellikle kalp krizi nedeniyle gerçekleşen kimi ölümlerde, kişi bir süre sonra yeniden hayata dönebilmektedir. buna da hortlama denmez. tıbbi bir durumdur.

    (3) mevtayı ebedi yolculuğuna uğurlayan kişiler, onu mezarına yerleştirdikten sonra üzerini önce tahtalarla kapatır, sonra da toprak ile örterler. bu kimseler mezarlığı terk ettikten sonra, mevta kalkarak kafasını bu tahtalara vurur ve hemen ardından da öldüğünü anlar. bu ölümden sonraki uyanıştır. buna hortlama demek doğru olmaz.

    (4) bazen mevta mezara konduğu şekilde rahat edemez ve mezar kapandıktan sonra yatış pozisyonunu değiştirir. buna da hortlama demek doğru olmaz.

    tema:
    (bkz: islam dinine göre defin işlemi/@derinsular)

    ana tema:
    (bkz: islam/@derinsular)
hesabın var mı? giriş yap