• erkeklerin hizmetine sunulan bir objet petit a. hatta arzunun o belirsiz nesnesi (bkz: cet obscur objet du desir) ile oynama. ve elbette nafile bir çaba. sonuçta, arzu bu artı sonsuz kendileri.

    işin aslı şu; karl popper'cığıma bakarken bu konuyu düşünmedim, boxer’ın en güzel kapak yarışması linkine bakarken buralara geldim. kızın eline popper’ın the open society and its enemies kitabını vermişler, basmışlar deklanşöre! ben bu resmi daha önce, çok kereler monroe fotolarında görmüştüm. inatla kadının eline verilen "ağır" kitaplar. ben anlayamıyorum valla, popper anlardı belki ne de olsa kendisi mantıkçı pozitivist değil, sonuç aramaz. ee, ne diyelim; ruhu şad olsun monroe ve popper’ın. ya da rest in peace! gerisi laf-ü güzaf.

    http://www.boxerdergisi.tv/…k_yarismasi/default.asp

    http://drx.typepad.com/…monroe_reading_a_script.jpg

    http://www.weblo.com/…491885/147256/marilyn_monroe/

    http://patrishka.files.wordpress.com/…uction-01.jpg

    p.s.: boxer'ın tüm kızlarına oy verilmek istenmiyorsa (foto diğer türlü görünmüyor çünkü), link şurada;

    http://www.odatv.com/images/boxerr.jpg
  • (bkz: tutuşturmak)
  • şeylerin kurgulandıkları gösteren- gösterilen bağlamının kurucu öznenin niyetinden bağımsız oldukları varsayıldıkta, pekâla bir mitik metnin yeniden türetilmesi olarak da bakılabilir bu olaya kanımca. üstelik ataerkil bağlama da aynı düzeyde yerleşir bu. şöyle ki, esasen ahd-i atik'in yaradılışa dair olan kısmı temelde bir kısım yüksek değerlerin imgesel düzleme indirgenmesi şeklinde yorumlamaya oldukça açıktır. nitekim ezoterik öğretilerde de bu çokça karşımıza çıkar. tevrat'ın tekvin kitabından ilgili bölümleri kısaca alalım:

    "yar.2: 7 rab tanrı adem'i topraktan yarattı ve burnuna yaşam soluğunu üfledi. böylece adem yaşayan varlık oldu.

    yar.2: 8 rab tanrı doğuda, aden'de bir bahçe dikti. yarattığı adem'i oraya koydu.

    yar.2: 9 bahçede iyi meyve veren türlü türlü güzel ağaç yetiştirdi. bahçenin ortasında yaşam ağacıyla iyiyle kötüyü bilme ağacı vardı.

    (...)

    yar.2: 16 adem'e, "bahçede istediğin ağacın meyvesini yiyebilirsin" diye buyurdu,

    yar.2: 17 "ama iyiyle kötüyü bilme ağacından yeme. çünkü ondan yediğin gün kesinlikle ölürsün."

    yar.2: 18 sonra, "adem'in yalnız kalması iyi değil" dedi, "ona uygun bir yardımcı yaratacağım."

    (...)

    yar.3: 1 rab tanrı'nın yarattığı yabanıl hayvanların en kurnazı yılandı. yılan kadına, "tanrı gerçekten, 'bahçedeki ağaçların hiçbirinin meyvesini yemeyin' dedi mi?" diye sordu.

    yar.3: 2 kadın, "bahçedeki ağaçların meyvelerinden yiyebiliriz" diye yanıtladı,

    yar.3: 3 "ama tanrı, 'bahçenin ortasındaki ağacın meyvesini yemeyin, ona dokunmayın; yoksa ölürsünüz' dedi."

    yar.3: 4 yılan, "kesinlikle ölmezsiniz" dedi,

    yar.3: 5 "çünkü tanrı biliyor ki, o ağacın meyvesini yediğinizde gözleriniz açılacak, iyiyle kötüyü bilerek tanrı gibi olacaksınız."

    yar.3: 6 kadın ağacın güzel, meyvesinin yemek için uygun ve bilgelik kazanmak için çekici olduğunu gördü. meyveyi koparıp yedi. yanındaki kocasına verdi, o da yedi.

    (...)

    yar.3: 11 rab tanrı, "çıplak olduğunu sana kim söyledi?" diye sordu, "sana meyvesini yeme dediğim ağaçtan mı yedin?"

    yar.3: 12 adem, "yanıma koyduğun kadın ağacın meyvesini bana verdi, ben de yedim" diye yanıtladı.

    yar.3: 13 rab tanrı kadına, "nedir bu yaptığın?" diye sordu. kadın, "yılan beni aldattı, o yüzden yedim" diye karşılık verdi.

    yar.3: 14 bunun üzerine rab tanrı yılana, "bu yaptığından ötürü bütün evcil ve yabanıl hayvanların en lanetlisi sen olacaksın" dedi, "karnının üzerinde sürünecek, yaşamın boyunca toprak yiyeceksin.

    yar.3: 15 seninle kadını, onun soyuyla senin soyunu birbirinize düşman edeceğim. onun soyu senin başını ezecek, sen onun topuğuna saldıracaksın."

    yar.3: 16 rab tanrı kadına, "çocuk doğururken sana çok acı çektireceğim" dedi, "ağrı çekerek doğum yapacaksın. kocana istek duyacaksın, seni o yönetecek."

    aslen tüm öykünün bir metafor olduğu, yılan ve ağacın cinselliğin ve "yasaklanmış" bilginin birer simgesel karşılığı olduğu düşünülürse bu acayip kitap-resim hadisesi baya baya bu mitin tekrarı gibi okunabilir. okudum bile. bitti.
  • birden kafamda bir ampul yandı! (hah ha, kim bastı düğmeye?) bu başlık magritte'in eşsiz yardımıyla okunamaz mı acaba?

    (bkz: obje ile sembolun yol ayrımında magritte)

    http://www.prensesemektuplar.com/…ol-ayriminda.html
hesabın var mı? giriş yap