• chmielewski'nin karl popper'la söyleşisinin* bir yerinde, kısa da olsa, konu soros'a geliyor.

    chmielewski: polonya'daki ve diğer doğu avrupa memleketlerindeki birçok araştırmacı, ben de dahil olmak üzere, fikir paylaşımını sağlayan ve doğudakilerle batıdakiler arasındaki irtibatı mümkün kılan birçok enstitünün kurucusu olan george soros'a çok borçlu. soros kurumlarından biri "açık toplum kuruluşu" (open society foundation) adını taşıyor, sizin açık toplum (open society) adlı eserinize gönderme niteliğinde. ne düşünüyorsunuz bu ikisi hakkında?

    popper: soros benim öğrencimdi, hem de çok uzun yıllar önce. fakat kendisiyle her daim bir bağlantımız oldu. hatta geçenlerde prag ziyaretimde kendisiyle görüştüm. o da beni burada iki ya da üç defa ziyaret etti. bizim için her daim zordur bu, zira ben öğretmen-öğrenci ilişkisini sürdürmeyi pek istemem. onun size yardım etmesinden ise memnunum. soros birçok insana yardım ediyor. örneğin kuşatma altındaki sarajevo'ya su yardımı yaptı...

    * adam j. chmielewski [and karl r. popper], "the future is open: a conversation with sir karl popper", popper's open society after fifty years: the continuing relevance of karl popper, ed. by ian jarvie - sandra pralong, routledge 2003, s.34-35.
    http://m.friendfeed-media.com/…f2ab72178c796e80bcbb
  • kaliforniya'daki marijuananın legal hale gelebilmesi için yapılan kampanyaya bir milyon dolar bağışlamış. yekpare mermer abd'deki gençlerin kafasını bulandırıp hippi devrimi yapmayı planlıyor galiba.
  • california'da yapılacak proposition 19'a destek kampanyası için 1 milyon dolar bağışlamış.

    kampanyaya destek olma sebebiyse "esrar kullanımını yasallaştırmak ve vergilendirmenin, ülkeye ek gelir sağlayacağını" düşünmesi. sebebi ne ise ne, ccc soros reyis ccc
  • türkiye'ye yaptığı oldukça faydalı(!) faaliyetlerin karşılığını almıştır. kimse babasının hayrına bir yere milyonlarca dolar harcama yapmaz. hele ki söz konusu kişi bir borsa manipülatörü* * ise yaptığı yardımların her zaman sorgulanmasına inanıyorum.

    kaynağı belirsiz sıcak para hareketi verilerine bir gün ulaşırsak, kendisi ile beraber mark mobius gibi adamların ne yaptıkları, halkın cebinden milyonlarca doları nasıl aldığı belli olacaktır.

    bunların en kurumsal olanı merrill lynch'in şubat 2001 krizinde türkiye'de yaptıkları ortada. 2008'de nasıl tepe taklak gittiklerini de biliyoruz. gün gelir batmaz denilen soros bile batabilir, belli olmaz bu işler. ama o kadar çok mazlumun ahını alıyorlar ki, bir yerlerinden aheste aheste çıkıyor.
  • -spoiler-

    bu adamı yansıtan en iyi film karakteri "wall street: money never sleeps" filmindeki gordon gekko'dur. bir taraftan etik, şeffaflık, denetim diye ortalığı inletirken, öz kızının 100 milyon dolarını alıp, londra'ya kaçmıştır. soros gekko zihniyetinin siyaset sosuna bulanmış halidir.

    -spoiler-

    not: sametc'ye bu ayrıntıyı hatırlatması için teşekkürler.
  • aşama aşama gidecek olursak:

    abd'li dolar milyoneri, spekülatör...

    barack obama'yı destekleyen abd'li dolar milyoneri spekülatör.

    afganistan'da, irak'ta milyonlarca kişiyi katletmiş bir işgalin devamcısı barack obama'yı destekleyen abd'li dolar milyoneri spekülatör.

    sevilmeme nedeni sevmeyen ülkelerin "otoriter" olmasına bağlanan afganistan'da, irak'ta milyonlarca kişiyi katletmiş bir işgalin devamcısı barack obama'yı destekleyen abd'li dolar milyoneri spekülatör.

    irak'ta abd ordusunun yaptığını, başka ülkelerde fonladığı sivil toplum kuruluşlarıyla yapmaya çalışan, sevilmeme nedeni sevmeyenlerin "otoriterliğine" bağlanan afganistan'da ve ırak'ta milyonlarca kişiyi katletmiş bir işgalin devamcısı barack obama'yı destekleyen abd'li dolar milyoneri spekülatör.

    bundan ala otoriter mi olur?
  • george soros'la ilgili ekonomik kaygıları çok iyi anlıyorum, zira adı üstünde bir spekülatörden bahsediyoruz, amacı ne olursa olsun -"modern robin hood'luk" olsa bile- spekülatörün doğasında maddî olanı gereğinden fazla şişirme/daraltma eğilimi bulunur, bunun soros veya bir başkası nezdinde kontrol edilebilir bir yönü yok, insanlar ekonomik yönden tümüyle soros'un iyi-niyetine yani iyi niyetle daraltmasına/şişirmesine güvenmek durumunda kalmamalı, daha doğrusu buna mecbur değiller. bu yüzden soros riskli bir karakterdir, hele ki bu coğrafyanın, bireysel ekonomik kalkınmayı her şeyin önüne koyma eğilimine teslim olmuş insanları için.

    ancak soros'un siyaseten çizdiği spekülatif çizgi ve oynadığı karakter salt "afganistan'da, irak'ta milyonlarca kişiyi katletmiş bir işgalin devamcısı barack obama'yı destekleyen abd'li dolar milyoneri spekülatör" kimliğiyle açıklanamaz sanıyorum, çünkü aynı soros'un 11 eylül sonrasında oynadığı rol (ısrarla "oynadığı" dememin nedeni spekülatif kimliğinin her an aldatabilecek olmasıdır) yukarıda obama'yla ilgili olarak verilen soros kimliğinin aksi yönündedir. zira soros, jamie glazov'un deyişiyle (united in hate: the left's romance with tyranny and terror, wnd books, 2009, s.xxviii), bu dönemde bush'un "şeytanî"leştirilmesi (ve savaşın durdurulması) için varını yoğunu ortaya koymuş bir adamdır. hatta bush saldırıdan dokuz gün sonra kongreye dönüp "ya bizden yanasınız, ya da teröristlerden yana" dediğinde, soros kendisi gibi dönemin savaş karşıtlarıyla birlikte bush'un bu söylemini geçersiz kılmaya çalışmıştı. nitekim soros, "iran, afganistan ve libya gibi islam ülkeleri teröristlere doğrudan yardım ediyor" minvalindeki bushçu zihne karşı çıkarak olası islam düşmanlığını önceden bastırmaya uğraşmış ve bush'u nazi'den miras olan "supremacist ideology"yi sahiplenmekle suçlamıştı:

    "amerika bush'un yönetimindeyken, dünya için tehlike oluşturmaktadır... [bush] nazi'nin duvarlara yazılan, der feind hört mit gibi sloganlarını canlandırıyor." (p. georgiev, corruptive patterns of patronage in south east europe, vs verlag, 2008, s.118)

    ben şahsen george soros ne yaparsa yapsın, popper'den alıp geliştirmeye çalıştığı açık toplum idealiyle birlikte her bireyin eleştirel düşünebileceği ve bu sayede edindiği düşünceleri özgürce dile getirebileceği bir düzenin sağlanamayacağını düşünüyorum. en özet haliyle bu şekilde dile getirebilirim öngörümü, ancak soros'un bu noktada, yukarıdaki savaş/bush-karşıtlığında olduğu gibi, önemli bazı faydalar sağlayabileceğini düşünüyorum. örneğin sık bahsettiğim "south park'ta örneklenen itidali benimsemiş idealist eleştiri"yi bilhassa bizimki gibi değerler üzerinden yapılan siyasetin egemen olduğu, insanların kendilerini ve özgürlüklerini değil, aksine hem birey hem de toplum nezdinde altında ezilegeldikleri, düzeni yürüten kimi kutsal değerleri (ata kültü de dahildir buna, dinsel baskı da, her türk'ü doğuştan asker kılan söylem de, değerleri çoğaltabilirsiniz) yaşamlarına "gaye/hedef" bellediği toplumlarda "açık toplum"un kendisine değilse de mikro ölçekte müspet sonuçlara ulaşılabileceğini sanıyorum. bunun bir "sanı" olmasının nedeni, başta da bildirdiğim gibi, bu hedefin gerçekleşmesinde soros gibi, neticede bir spekülatörün sağladığı maddî desteğin her daim "iyi" amaçlar taşıyıp taşımadığını kontrol etmede önüme pek "açık" imkânlar tanınmıyor oluşudur. örneğin soros savaş/bush karşıtı olabilir ama bu, soros'un yeri geldiğinde ordu imkânlarından yararlanmayı meşrû görmediği anlamına gelmez (nitekim gelmemiştir de). kendimi ve toplumu zamanın ruhuna teslim etmişim/etmişiz gibi hissediyorum, soros konusu açılınca.

    yine de karamsar olmamalıyım, bana kalsa, soros sadece south park eleştirelliğine türk pasaportu verse bile, büyük iş başarmış olur. hökümetin cezbedici tahakkümüne sırtını dayayan (acıdan zevk duyanlar için bire-bir!) salihmemecanist ve akifbekist dalkavukluğu kırmanın bedeli az olmasa gerek. işte o eleştirel zemin olsaydı türkiye'de (yazarlarının tutumunu çoğu kere birbirini var kılan zıt karakterlerin orta-oyununa benzetsem de, ekşi sözlük'ü ayrı tutuyorum, south park'ınkine en yakın eleştirelliği sunan zemin burasıdır, bu yüzden "o özgür/eleştirel zemin varsa da, örnektekiyle kıyaslanabilecek kuvvette değil" diyebiliriz) öndersavist söylem benzerleriyle birlikte çoktan alaşağı edilmiş, yani af buyrun, itin götüne sokulmuştu.

    (bkz: the burden of consciousness)

    ayrıca soros kendisini insanlık tarihinde nerede görüyor, bilmek ister misiniz? bir söyleşisinden (g. soros - b. wien - k. koenen, soros on soros: staying ahead of the curve, john wiley and sons, 1995, s.247) okuyalım:

    http://i53.tinypic.com/96jmdl.jpg
  • kaliforniya'daki marihuananın yasallaştırılması referandumunda yasallaştırma yanlılarının kampanyasına 1 milyon dolar bağış yapmış.

    not: yasallaştırma yüzde 43'e karşı yüzde 57 oyla reddedildi
hesabın var mı? giriş yap