• 17 mayıs 1945 (sivas) - 4 mayıs 1997 (istanbul) tarihleri arasında yaşamış kıymetli müzisyen. aynı zamanda besteci, solist ve orkestra şefi. aranje ve tango üstâdı demek doğru olur. 1984 yılından vefatına kadar istanbul şehir tiyatrolarının da müzik yönetmenliğini yapmış.

    küçük yaşta ud ve kanun ile müzik eğitimine başlayıp lise yıllarında piyano ile devam etmiş. yeşilçam filmlerinden de epey tanıdık bir yüz. sahne çalışmalarına 1965 yılında ferdi özbeğen orkestrasında başlamış. bestecisi tanbûrî mustafa çavuş olan dök zülfünü meydâne gel isimli şahane eseri, orijinaline sadık kalarak çoksesli hâle getirerek 1972'de bir 45'liğe okumuş ve büyük çıkışını bu eserle sağlamış. şuradan dinleyebilirsiniz

    esin engin orkestrası ile kaydettiği tangolar, modern oyun havaları ve çoğu evlilik teklifinin vazgeçilmezi olan "bana ellerini ver" ile kadife sesi hepimizin kulağında. aklımıza düşmüşken, şuradan devam

    1994 yılında lösemi teşhisiyle tedavisine başlandıysa da 1997'de vefat etti. 7 mayıs 1997'de şehir tiyatroları harbiye sahnesinden uğurlandı. teşvikiye camiinde kılınan cenaze namazının ardından zincirlikuyu mezarlığına defnedildi.
  • esin engin (17 mayıs 1945 – 4 mayıs 1997)

    çok küçük yaşta müzik öğrenmeye başladı. ilk enstrümanı evinin bahçe duvarına oturarak çaldığı bir süpürge idi. gerçek anlamda ilk enstrümanı ise mandolindi. daha sonra kanun ve ud ile birlikte köklü bir alaturka müzik eğitimi aldı. lise yıllarında batı müziği eğitimine başladı. üniversite ile birlikte konservatuar şan bölümünde eğitimini sürdürdü. böylece hem alaturka hem batı müziğini tam kuralları ile en iyi şekilde öğrenme fırsatı buldu. ve genelde bu iki müziği kaynaştırmaktan büyük keyif aldı.

    müzikseverler onu önceleri orkestra solisti olarak, ardından yüzlerce türk filminde seslendirdiği romantik parçalarla tanıdılar. gerçek anlamda ise türkçe tangoları yeniden yorumlamasıyla oldu. ama o aslında şarkı söylemekten çok sanatın mutfağını seviyordu. bu yüzden pek fazla şarkılı plağı olmadı. ama yüzlerce beste, düzenleme, müzikal, tiyatro oyunları, film, dizi film ve reklam müziklerine imza attı.

    ayrıca çok iyi bir enstrümanist olan esin engin özellikle telli enstrümanlar üzerinde allah vergisi bir kabiliyete sahipti. hiç tanımadığı bir yabancı ülke enstrümanını bile insanları şaşırtacak derecede mükemmel çalabilirdi. hem de o ülkenin müzik tarzı ile. zaten müziği iyi yazabilmek için enstrümanları iyi tanımak gerektiğine inandığı için bütün enstrümanları inceler, hangi enstrümanlardan ne dereceye kadar verim alabileceğini anlamaya çalışırdı. çeşitli düzenlemelerinde ve kendi plaklarında enstrümanlardan çoğunu kendisi çalardı.

    kendi adına 24 adet 45’lik plak ve 15 adet lp yaptı. sonradan bunların bir kısmı günün şartları gereği cd ve kaset haline getirildi ve bir kısım yenileri eklendi. tangolar da dahil olmak üzere bunların bir kısmı hala satılmaktadır. ve kendi çapında klasikler sınıfına girmiş durumdadır. böyle seneler sonra hala yaptıklarının beğeni kazanması kendisi için çok gurur ve mutluluk verici olmuştur.

    kendisi dışında türkiye’deki hemen hemen bütün tanınmış veya az tanınmış sanatçıya hit olmuş veya unutulmuş 300’ün üzerinde düzenleme ve beste yapmıştır.

    100’ün üzerinde türk fimine müzik yönetmenliği, müzik icrası, şarkı ve beste ile katkıda bulunmuş, sayısız reklam cıngılı hazırlamış. ve yine çeşitli özel tiyatrolara oyun müziği, müzikallere müzik yönetmenlği, beste ve düzenleme yapmıştır.

    lüküs hayat ile müzik yönetmenliğine başladığı istanbul şehir tiyatrolarında, aralarında “çalı-kuşu” ve “avni dilligil” oyun müziği ödülü kazandığı “istanbul’un gözleri mahmur” oyunu da dahil birçok oyun, müzikal ve çocuk oyununda oyun muziği yazarı ve yönetmen olarak ölümüne dek çalışmayı sürdürdü. son olarak erdal özyağcılar’ın oynadığı tek kişilik oyun “maviydi bisikletim” adlı oyunu hasta yatağında müzikledi.

    çok çeşitli tv dizilerine müzik yaptı. bunların içinde hala tv’de zaman zaman oynatılan “çalıkuşu” da bulunmaktadır. bu tv dizilerinin büyük bir kısmını hasta yatağında yazdı. iyi olabildiği günlerde stüdyo çalışmalarını yaptı. stüdyo’ya gidemediği günlerde notalarını yollayarak müziğin gerçekleşmesini sağladı. bunların ilki türkan şoray’ın başrolünü oynadığı “tatlı betüş” hastalığının ilk günlerinde en ağır tedavi altında olduğu sırada yapılmıştır. bu ağır hastalığı sırasında kendisine en fazla moral veren şey, bu müzikleri yazabilmesi ve “hastadır yapamaz” demeyip ona büyük bir güvenle bu dizileri teslim eden değerli yönetmenler ve film yapımcıları oldu.

    kaynakça: dogu akdeniz universitesi...
  • çok büyük bir müzisyen, çok büyük bir insandı.

    evini hatırlarım, bir apartman katıydı 3 kat zemine inerdik , ama muhteşem bir manzara vardı, boğaz ayaklarının altında, bahçesinde kedileri vardı, evinin duvarlarında yüzlerce müzik aleti, hiç görmediğim değişik müzik aletleri, eşi ferhan yengemle , hayatının en güzel yıllarını geçirdi o evde, taa ki o amansız hastalığa yakalanana kadar, rahmetli babam her hafta giderdi hastaneye , ben küçüktüm , ondan bana kalan en net hatıralar, bahçesindeki sarı kedi ve ailecek beraberken beşiktaş'ın şampiyon oluşuydu, yıl 1986.
  • türkiye'nin tanık olduğu gelmiş geçmiş en iyi müzisyenlerden biri; yüzü güzel, sesi güzel, ruhu güzel, çok güzel insan... eserlerinde ve icralarında muhteşem bir açık fikirlilik, ileri görüşlülük sezilir. kadife sesiyle yüreğinizi avuçları içine alır, hayallerim aşkım ve sen'in müzikleriyle ruha dokunur, en son hatıram'ın cızır cızır plak kaydı ile göz doldurur.

    1997'de kansere yenik düşmüş, 52 yıllık ömrüne yeri doldurulamaz işler sığdırmış. ruhu şad olsun, müziği daim olsun.
  • dün yeni çevrim çalıkuşu'nu izlerken gözlerim dolarak yâdettiğim müzik adamı. anısına saygı gösterip jenerik müziğini aynen kullandıkları için yeni dizinin ekibini kutlamak lâzım. umarım engin'in en güzel eserlerinden çalıkuşu - dramatik tema'yı da kullanırlar ilerleyen bölümlerde.
  • eğer bir gün evlenirsem, ilk dansımı o güzel sesiyle seslendirdiği şarkısı eşliğinde yapacağım kıymetli sanatçı.
  • turk halki tarafindan en bilinen, en sevilen eseri caliku$u olsa gerek. dinlerken hala insanin aklina o muhtesem dizi geliyor; aydan sener'in guzel yuzu, mine cayiroglu'nun sevimli ifadesi, ardindan kucuk munise'nin oldugu o acikli sahne falan derken insan kotu oluyor ya... ama olsun, eline saglik be usta!
  • turk muzigine coksesliligi herkesten once getirdigine inandigim adam.
    (bkz: keske erken olmeseydi dediklerimiz)
  • zamanında sanatçının bir eseri , dünya artistik patinaj şampiyonasında çiftler serbest bölümde yarışma şarkısı olarak kullanılmıştı.. sanatçının şarkısının orda çalınacağından haberi yokmuş.. trt de bu konuda haber yapılmıştı..
  • kanımca "bana ellerini ver"* adlı eseri en iyi yorumlayan müzik adamıdır.*
hesabın var mı? giriş yap