2 entry daha
  • 60'lı yılların politik ve poetik kimliğiyle sol toplumsal duyarlılığını simgeleyen brezilya kökenli müzik akımı. geleneksel müziklerle modern müziğin kesişme noktalarından filizlenmiştir. ama yeni şarkı'ya oranla, bazı isim ve grupları pop, rock gibi batı müziği formlarından yararlanır. kaynaşımlarına bir ölçüde bu müziğin isyankar ruhunu da katar. bu politik çizginin ayırıcı yanlarından biri de, şarkı sözlerindeki poetik güçtür. şarkıların birçoğu polemikle doludur. şarkılar sade melodik dokularının yanında ağırlıklı 'balad' karakterlidir. bolero'lara da sıkça rastlanır.

    brezilya'da, kıtanın tüm özgürleşme serüvenine rağmen, 1964 yılında askeri diktatörlük yönetimi ele geçirir. yoksul, işsiz bir emekçi yığının ağırlıkta olduğu bir ülkedir burası. ama o yıllar, ülkede işçi ve emekçi sınıfın tüm yoğunluğuna rağmen, politik bir gücü elinde tutma olanağı yoktur. 'yeni şarkı' ruhunu yeşerten, ama müzikleri bazı ölçülerde farklı karakterler taşıyan bir müzik çizgisi, bazı dönemler geniş kesimleri etkilemiştir.

    tropicalismo bu süreçte yeşeren bir müzik hareketidir. en önemli temsilcileri veloso ve chico buarque'dir. bu isimlere kısmen gilberto gil'i de eklemek mümkündür.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap