13 entry daha
  • türkiye’nin askerlik hizmetini düzenleyen kural-kanun ve tüzüklerinde değişiklik yapılması gerektiğini bir kez daha gözler önüne sermiş olan davanın başrol oyuncusu.

    aihm, 24 ocak’ta verdiği kararda, türkiye’yi ülke davasında avrupa insan hakları sözleşmesi ’nin 3. maddesini ihlal ettiği hükmüne varmış ve türkiye’yi 11 bin euro tazminata mahkum etmişti.

    mahkeme, türkiye’nin ülke’ye yönelik muamelesinin avrupa sözleşmesi’ni ve sözleşme’nin ‘haysiyet kırıcı’ muameleyi yasaklayan hükmünü ihlal ettiğine karar vermiştir. mahkeme, ülke’nin vicdani retçi olduğu için askeri üniforma giymemesinin ya da askerlik yapmayı reddetmesinin devlet tarafından sürekli cezalandırılmasını demokratik bir ülke için “aşırı” bir tepki olarak değerlendirmiştir. ülke, hapishanede 701 gün geçirmiş ve aynı suçtan 8 kere suçlu bulunmuştur. her an tekrar tutuklanabileceği ve hapishaneye tekrar gönderilebileceği için 8 yıldır mahkeme’nin “sivil ölüme” denk tuttuğu kötü şartlarda gizli bir hayat sürdü. bu, demokratik bir toplumun sahip olması gereken ceza sistemi değildir.

    ülke'nin aihm'deki avukatlarından kevin boyle bu davadan sonra, türkiye'de değişiklik yapılması gereken kanun ve tüzüklerin hakkında şunları söylemiştir:

    "ülke, karara verdiği tepkide kararın türkiye’nin askerlik sistemini değiştirmesi için iyi bir rehber olacağını söyledi. türkiye, şahsî, ahlakî ya da dinî sebeplerle savaşa karşı güçlü inançlara sahip olanlar için vicdan hürriyetini bir şekilde tesis etmeli. bu insanlar inançları gereği askerlik hizmetini reddediyor. anayasa bu durumdaki insanlar için alternatif hizmet modellerine müsaade ediyor. dolayısıyla yapılması gereken anayasa’ya uygun olarak bir kanun çıkararak ülke gibi vicdani retçilere alternatif hizmet imkanı sunmak olmalıdır."
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap