4 entry daha
  • balıkçılık müktesebatı ulusal mevzuata aktarımı gerekmeyen tüzüklerden oluşmaktadır. bununla birlikte, idareyi ve sektörde faaliyet gösterenleri pazar politikası, kaynak ve filo yönetimi, denetim ve kontrol, yapısal eylemler ve devlet yardımı konularını içeren ortak balıkçılık politikasına katılıma hazırlamak için bazı önlemlerin alınması gerekmektedir. bazı durumlarda, üçüncü ülkelerle ya da uluslararası örgütlerle yapılmış mevcut balıkçılık anlaşmalarının veya sözleşmelerinin uyarlanması gerekmektedir.

    türkiye, balıkçılık alanında mevzuatının müktesebat ile uyumlaştırılması konusunda önemli bir ilerleme sağlamamıştır.

    kaynak ve filo idaresi, denetim ve kontrole ilişkin bir gelişme olmamıştır. müktesebatın uygulanması henüz başlamamıştır.

    türkiye’de balıkçılık sektörünün idari yapıları, balıkçılık yetkilerinin değişik bakanlıklar arasında dağılmış olmasından kaynaklanan güçlükler nedeniyle yetersiz kalmaktadır. genel kamu yönetimi çerçeve yasası yürürlüğe henüz girmediğinden, tarım ve köyişleri bakanlığında merkezi bir balıkçılık ürünleri genel müdürlüğü kurulmasına yönelik planlı bir yeniden yapılanma gerçekleşmemiştir.

    türkiye, kaynak idaresi ve gerekli denetim ve kontrol kapasitelerini yükseltme çabalarını artırmalıdır. balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği faaliyetlerinin belgelendirme ve kayıt işlemleri daha da iyileştirilmelidir. ab standartlarına uyum sağlanması açısından, mevcut balıkçı teknesi kayıt sistemi ile veri toplama ve istatistik sistemi gözden geçirilmeli ve güçlendirilmelidir.

    av, karaya çıkarma ve balıkçılık faaliyetlerinin izlenmesi ve rapor edilmesi kapsamlı iyileştirmeye ihtiyaç duymaktadır. balıkçılıkla ilgili memurlar, balıkçı limanlarında bulunmamaktadır ve kurumsal yapının dağınık olması ve sorumlulukların dağılımı etkili bir yönetim için katkı sağlamamaktadır. uygulamanın gözetimi, denetim ve kontrol faaliyetleri hem tarım ve köyişleri bakanlığı hem de sahil güvenlik komutanlığının (içişleri bakanlığına bağlı) yetkisindedir. bu kurumların etkinlikleri, insan kaynaklarının ve teknik kaynakların eksikliği ile birlikte yasal hükümlerin yetersizliği nedeniyle baltalanmaktadır. bunun yanında, yeterli bilimsel araştırma ve izleme verisi ile temel hedef türlerin stok değerlendirmesi yetersizdir.

    yapısal eylemlere ilişkin bir gelişme meydana gelmemiştir. müktesebatın uygulanması henüz başlamamıştır.

    pazar politikaları alanında, devletin arz, fiyatlar ve pazardan geri çekme konularının kontrolüne ilişkin olarak sınırlı devlet müdahalesi bulunmaktadır. fiyat destek rejimi müktesebata uygun değildir. bu konuda aşağıda devlet yardımı bölümüne bakınız. üretici örgütlerinin kurulmasına ilişkin yeni bir tüzük 2005 ocak ayında yayınlanmıştır. tüzük, üretici örgütlerinin tanınması için belirli üretim düzeyleri ve ürün sayıları veya ürün grupları belirlemektedir. türkiye’nin balık ve balıkçılık ürünleri için genel pazarlama sistemini geliştirmesi gerekmektedir.

    devlet yardımı konusunda, balıkçılık sektöründe devlet yardımı mevzuatına ilişkin bir ilerleme kaydedildiği söylenemez. türkiye, üretime doğrudan destek üzerine kurulu, müktesebata uygun olmayan ve gözden geçirilmesi gereken bir fiyat destek rejimine sahiptir

    türkiye, rapor döneminde balıkçılık alanında yeni uluslararası anlaşmalar imzalamamıştır. mavi-fin ton balığının etkin olmayan yönetimi, atlantik ton balığının korunmasına ilişkin uluslararası komisyonun getirdiği yürürlükteki çok taraflı koruma önlemlerini baltalamaktadır.

    sonuç

    türkiye balıkçılık sektöründe hiçbir önemli ilerleme sağlayamamıştır. bu aşamada türk balıkçılık mevzuatı müktesebat ile uyum içinde değildir ve idari yapılar henüz ortak balıkçılık politikasının şartlarını karşılamamaktadır.

    türkiye, gerekli uyum mevzuatını kabul etmeli ve balık stoklarının korunması, kaynak yönetimi ile üretim ve pazarlama yapılarının modernizasyonu konusunda çabalarını artırmalıdır. türkiye öncelikli olarak idari yapılarını iyileştirmeli ve gerekli denetim ve kontrol kapasitelerini güçlendirmelidir.

    9 kasım 2005 tarihli ilerleme raporundan.
26 entry daha
hesabın var mı? giriş yap