9 entry daha
  • atatürk ve kayıp kıta mu adında bir kitaptır. 1930'lu yıllarda kendini tarihe ve dile veren atatürk'ün türklerin orta asya'ya gelmeden önceki yurtları hakkında araştırmalarını içeren, ilk sayfalarda avrupa tarih tezinde türkler için yazan 2.sınıf sarı ve barbar ırk lafına karşı antitez olarak türk tarih tezi anlatılmaktadır. bu tezde (bkz: troyalılar)ın türk olma ihtimali, (bkz: hititler) ve (bkz: sümerler) gibi devletlerin türk olduğu gibi şeyler yazmaktadır.

    ayrıca atatürk bu iş için tahsin mayatepek'i görevlendirmiş. mayatepek, büyük bir heyecanla tarihin köklerinden bir türk medeniyeti bulmak için çalışmış. atatürk de bir tepede kalıntıları bulunan medeniyetin izlerini süren ve diplomat olmasına karşın tarihçi titizliğiyle uğraşan tahsin bey’e ‘tepe’deki maya’ anlamını taşıyan ‘mayatepek’ soyadını verdi.

    yazışmalar burada:

    1- https://goo.gl/6vqedv
    2- https://goo.gl/co8kf5
    3- https://goo.gl/fy7h3i
    4- https://goo.gl/9alwcy
    5- https://goo.gl/ieopfp
    6- https://goo.gl/i93piv (bonus)

    not: yukarıdaki yazışmaların kaynağı olan web sitesinin içeriği hakkında herhangi bir bilgim yok. bakmak için fırsatım olmadı. önceden tdk kitaplıktan bulunabiliyordu ancak bulamadım şimdi.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap