• 2016 yılı yapımı erken dönem david lynch biyografisi olan film. başrollerde lynch'in saçları ve sigarası bulunmakta. biyografi denildiğinde sanmayın ki anlaşılır bir şey izleyeceksiniz. yine de aile ilişkileri, eğitim hayatı, resimden başlayarak bunları hareketli hale getirme fikri ile sinemaya ilgi duyması gibi konular mevcut.

    filmin en başında ne düşündüğümü bilmek ister misiniz (yoksa anlamak ister misiniz mi demişti açıkçası tam hatırlamıyorum) diye bir cümle etti diye benim gibi saçma bir heyecana kapılıp popüler filmlerinin kaynağını açık edeceğini ve standart bilinç düzeyinde bir fikir vereceğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz; fakat, bu bir şey söylemediği anlamına gelmiyor. çocukluğundan ve gençliğinden anılar ile ipucu veriyor size, bu bile büyük nimet tabii.

    --- spoiler ---

    filmlerin esin kaynağı olduğunu düşündüğüm üç anısı bana göre şöyle idi;

    mulholland dr.: küçük bir çocukken yolda tamamen çıplak ve başından yaralanmış bir kadın görüyor lynch, ne olduğunu neden bu hale geldiğini bilmiyor ancak çok üzülüyor ve yardım etmek istiyor; küçücük bir çocuk olması sebebiyle de elinden bir şey gelmiyor. bu bizim ritamız olsa gerek. silencio, no hay banda...

    lost highway: asi ergen yılları, yanlış hatırlamıyorsam esrar içiyor ve o kafa ile bir kaç arkadaşıyla araç kullanıyor derken lynch arkadaşlarının kendisine seslenmesi ile kendine geliyor, meğer tam orta şeritte durmuş ancak yolun aktığını sanıyor ve bundan etkilenip (o esnada akan şeritler gösteriliyor) yıllar sonra bizim beynimizi yakmaya karar veriyor. we have met before haven't we?

    blue velvet: buradaki anı diğerlerine göre çok daha kapalı veriliyor. ailesinin evinin bahçesi bir diğer komşusunun bahçesi ile üçgen bir alanda birleşiyor (tabii lynch bunu çok daha güzel tasvir ediyor) bu alanda bir şeyler dönüyor ancak anlatmadı! çok kötüydü yok yok bunu anlatamayacağım dedi ve bıraktı. bu olsa olsa kesik kulaktır diye düşünerek bu filme iliştirdim bu anıyı. neticede konumuz lynch ve pek tabii atış serbest. henüz kafamızın yanında duruyorken kulağımız şenlensin

    filmin tamamı neredeyse renkli bir eraserhead havasında geçerken bu filme başlaması ile son buluyor.

    film yapma aşamasına gelene kadar yanında olan karısı ve kızını hayallerine kavuşunca yalnız bırakması ise biz sözlük yazarlarının dolduramayacağı bir ukte olarak lynch'in içinde kalıyor olsa gerek. filmin daha başında gördüğümüz güzel çocuk da buna dikkatimizi çekiyor diye düşünüyorum.

    --- spoiler ---
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap