14 entry daha
  • geçen hafta, eğitim aldığımız; 30 yıllık deneyimi olduğunu söyleyen, tübitak projelerinin ab'ye uyumluluğunu denetleyen, kagider'de hatırlayamadığım bir sorumluluğu olan, hatta kendi şirketi olan hoca, yazılım eğitimine yeni başlayacak sınıfta öğrencilerden bir proje örneği istedi ve danışarak tahtaya veritabanı tablolarını, bunların sahip olacağı alanları yazmaya başladı. tahta dolunca yazdıklarını göstererek "işte arkadaşlar bu algoritmadır!" dedi. daha hiç bir şey öğretmemişken, öğrencilerinin tablolar arasında ilişkiler kurulacağını yani tekrarlar yapılmasına gerek olmadığını, tabloların id'leri olması gerektiğini vs. bilmediğini görmezden gelerek ve bunları açıklamayarak bilenlerin fikirleriyle devam etti 'algoritmasını yazmaya' (!)

    projeksiyon yardımıyla gösterdiği yazılım sorularını kendisinin çözemediğini düşünüyorum.
    örnek
    pow()+ abs()+ sqrt() fonksiyonlarını kullanarak çözmemiz gereken bir soru var, sınıfın çoğunluğu pow ve sqrt'nin ne iş yaptığını biliyor fakat abs'yi hiç duymamışlar. hocaya sesleniyor herkes: " hocam abs nedir?" "hocam ben pow ve abs'yi bilmiyorum o yüzden çözemiyorum" "hocam yardım eder misiniz?"
    hoca bütün sorularda yorum yapıyor olmasına rağmen kafasını bile kaldırmıyor bilgisayardan. sınıftaki tek bilgisayar mühendisi kız kendi başına problemi çözüyor "cevap b şıkkı" diye bağırıyor ve hoca "evet doğru" diyerek soruyu bir an önce değiştiriyor.

    örnek (c# öğreneceğimizi düşünerek yanıtlıyoruz soruları)
    aşağıdakilerden hangisi karşılaştırma operatörlerinden değildir?
    a) ==
    b) <>
    c) !=
    d) =!

    yanlış olanın d şıkkı olduğunu söyleyen hoca b şıkkının doğruluğunu şu şekilde açıklıyor: "bu kullanım c'den beri vardır, programlama dilleri kalıtım gibi eskilerden bu ifadeleri alırlar ve bu ifadelerin hepsi aslında birbiri içinde kullanılabilir mesela bu '<>' c#'ta da kullanılabilir. "
    sözlerine inanmayan sınıfa "size ispatlayacağım" diyerek visual studio'yu açar ve dakikalarca gelen hataları çözmeye çalışır.
    halledemez. sonunda : "biz yanlış framework kullanıyoruz, frameworkün içine baktığımızda siz de görürsünüz haklı olduğumu." framework falan açılmadan bir başka soruya geçtik.

    bir eğitmen yanlışı değil doğruyu öğretir. eğer öğrenciye yanlış bir bilgi verirseniz, "bakın bu yanlıştır" bile deseniz, öğrenci onu hafızasına doğru gibi alabilir. görsel hafıza bu konuda tehlike yaratır çünkü insan gördüğünü unutmaz ve iki gün sonra, o gün gördüğünü doğru sanabilir.
    üstelik bu kursta 'yanlış' bir bilgiyi 'doğru' gibi veren bu hocayı öğrenciler uyardığı zaman, "ben sizi test ediyorum çoğunuz ağıma düştünüz. ben arada böyle yapacağım, düşmeyin" diyebilen biri, yeni başlayan yazılım sınıfına nasıl eğitmenlik yapabilir? bildiklerimizi de karıştırmamıza sebep olmaktan başka bir faydası var mı?

    kendisi aslında çok şeker bir adam, iyi niyetinden asla şüphem yok. gerçekten iyi kalpli olduğu ve bize yardım etmek istediği çok belli, fakat bizim geleceğimizi ciddi bir biçimde etkileyecek bu bilgileri daha profesyonel bir eğitimciden almamız gerekiyor. çünkü ne kadar sahada deneyimi olsa da herkes eğitimcilik yapamaz. herkes öğretemez. kendisinden memnun kalmadığımız için üzgünüm.

    siz siz olun kurs alacaksanız eğitimi verecek olan hocaya dikkat edin. ısrar edilirse hoca değiştiriliyormuş diyen arkadaşlar oldu. bakalım göreceğiz değişecek mi...
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap