7 entry daha
  • "her bebeğin kendi kendine uyumayı öğrenebileceği fikrine dayanarak geliştirilen ferber yöntemi, 4 aylık ve üstü bebekler için öneriliyor. “kontrollü ağlatma” metodu olarak da bilinen ferber yöntemi’ne göre ağlamak, uykuya dalmanın bir parçasıdır. bebeğinizi kucağınızda sallayarak ya da emzirerek uyutursanız, bebeğiniz kendi başına uyuma alışkanlığı geliştirmekte zorlanabilir ve her zaman sizi yanında isteyebilir. bu da uyku rutininin düzensiz olması demektir.

    ferber yöntemi, bazı kesimlerce “bebekleri kendi başlarına ağlamaya mahkûm bırakma” olarak görülse de richard ferber şöyle açıklamıştır: “ben hiçbir zaman ‘bebeği odasında ağlamaya bırakın’ şeklinde bir görüş savunmuyorum. ben gereksiz ağlamaların azalması konusunda çalışıyorum.”

    ferber yöntemi’nin uygulanışı

    öncelikle uyku rutini oluşturmak gerekiyor. bunun için de yatırmadan önce bebeğinizin bezini değiştirebilir, pijamasını giydirip öyle yatırabilirsiniz. ya da uyutmadan kısa bir süre önce ona hep aynı ninniyi söyleyebilirsiniz. önemli olan uyku öncesinde belli bir rutini gerçekleştirmeniz ve böylece bebeğinizi, uyku saatinin geldiğine koşullandırmanızdır.

    ferber yöntemi’ne başlayacağınız ilk gün, bebeğinizi her zaman uyuduğu saatten yarım ya da bir saat geç yatırın ki iyice uykusu gelmiş olsun.

    bebeğinizi beşiğine yatırın, kendi yatağınıza ya da koltuğa değil. uyandığı zaman nerede olacaksa yatırıldığı yer de aynı olmalı.

    bebeğinizi öpün, ona “iyi uykular” deyin ve odadan çıkın.

    bebeğiniz büyük ihtimalle ağlamaya başlayacaktır. ağlar ağlamaz yanına gitmeyin, yaklaşık 3 dakika bekledikten sonra yanına gidin.

    odasına gittiğinizde ışığı açmayın ve bebeğinizi kucağınıza almayın. kısık bir sesle sırtını okşayın, ellerini tutun ve en fazla 1 dakika kaldıktan sonra tekrar “iyi uykular” dedikten sonra odadan çıkın.

    bebeğiniz muhtemelen yeniden ağlayacaktır. bu sefer 4-5 dakika bekledikten sonra odasına girin ve aynı şeyleri yapıp tekrar çıkın.

    bebeğiniz uyuyana kadar bu aşamaları tekrarlayın ve dışarıda bekleme sürenizi her seferinde 1-2 dakika uzatın.

    genellikle ikinci gece uyumaya karşı daha çok direnç gösterip daha çok ağlayan bebekler, üçüncü gece ilk 5 dakikada uykuya geçiyor ve dördüncü gece ağlamadan uykuya dalabiliyorlar."
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap