56 entry daha
  • -yasanın tekrarı 22-

    eğer bir adam kentte başka biriyle nişanlı erden bir kızla karşılaşır ve onunla yatarsa, ikisini de kentin kapısına götürecek ve taşlayarak öldüreceksiniz. çünkü kız kentte olduğu halde yardım istemek için bağırmadı, adam da komşusunun kızıyla ilişki kurdu. aranızdaki kötülüğü ortadan kaldıracaksınız.

    **
    yorum: bunun hemen altında kentte değil de kırda olan versiyonu var, orada sadece adamı taşlıyorlar, kadın bu kez suçsuz ve biraz kurnaz. çünkü kentte değil de kırda tecavüze uğrayarak taşlanmaktan kurtulmuş! aferin ona. neyse en sevdiklerimden birini daha paylaşayım.

    yasanın tekrarı 24-26

    birlikte oturan kardeşlerden biri oğlu olmadan ölürse, ölenin dulu aile dışından biriyle evlenmemeli. ölenin kardeşi dul kalan kadına gidecek. onu kendine karı olarak alacak, ona kayınbiraderlik görevini yapacak. kadının doğuracağı ilk oğul, ölen kardeşin adını sürdürsün. öyle ki ölenin adı israil'den silinmesin. ama adam kardeşinin dul karısıyla evlenmek istemiyorsa, dul kadın kent kapısında görev yapan ileri gelenlere gidip şöyle diyecek: "kayınbiraderim israil'de kardeşinin adını yaşatmayı kabül etmiyor. bana kayınbiraderlik görevini yapmak istemiyor."

    kentin ileri gelenleri adamı çağırıp onunla konuşacaklar. eğer adam "onunla evlenmek istemiyorum" diye üstelerse, kardeşinin dul karısı ileri gelenlerin önünde adamın yanına gidecek, onun ayağındaki çarığı çıkaracak, yüzüne tükürecek ve "kardeşine soy yetiştirmek istemeyen adama böyle yapılır" diyecek. adamın soyu israil'de çarığı çıkarılanın soyu diye bilinecek.
    ***

    eğer iki adam kavgaya tutuşur da birinin karısı kocasını dövenin elinden kurtarmak için gelip elini uzatır, öbür adamın erkeklik organını tutarsa, kadının elini keseceksiniz, ona acımayacaksınız...

    ***
    hani insanlar kitapları türlerine göre ayırırlar. fantastik, aşk, macera, polisiye felan diye işte bu kitap hepsini içinde barındırıyor. neden bu kadar çok okunduğuna şaşmamalı. elimden bırakamıyorum.
133 entry daha
hesabın var mı? giriş yap