• 1937 araliginda başlayan ve 1938 şubatinda biten toplu katliamin adi. çok çok hassas bir konu. ikinci dunya savaşının hemen oncesinde yaşanan bu konu hem çinliler, hem de japonlar için çok farklı anlamlar içeriyor. oldukca sağlam iddialara gore japonya 1937 sonunda çoğunluğu mültecilerden oluşan nanjing'e saldırdığında 3 aydan kisa bir süre içinde 300.000 kişiyi olduruyor. anlatilan, resim ve bir takim resmi evraklarla desteklenen bu bilgiye gore yaşanan katliam inanilmaz boyutlarda. onbinlerce kadina tecavuz edilip olduruluyor. bir kismi japon ordu genelevlerine yollaniyor. sayisi yüzbinlere varan sivil korkunc sekilde olduruluyor. diri diri gomme, toplu olarak ateşe verilme. dar alana sıkısıtırlıp rastgele ateş edilme gibi korkunc, bir kismi kesinlikle akla hayale gelmeyecek şekillerde infazlar başlıyor. resimlerde bagirsaklari cikarilmis, kafalari ipe dizilmiş, binlercesi diri diri birbirine bagli gomulmuş insanlari gormek mumkun.

    nanjing toplu katliami, çoğu zaman atom bombasinin kullanımını haklı göstermek için de telafuz edildiği için japonlari ofkeden deliye ceviriyor. bildigim kadariyla japon hukumetinin olay hakkindaki politikasi da celiskili ozellikle 90larla birlikte katliami tumden reddetme gibi bir yola sapmişlar. katliamda olen kişilerin sayilari, sivil olup olmadiklari, katliamin olup olmadiigni tartişmak bile her iki tarafi da korkunç derecede ofkelendiriyor.

    kimin kimi ne kadar oldurdugu tartişmali olsa da, ortada en 50000 olu oldugu ve olayin dunya tarihinde hemen hiç bilinmediği de uzucu bir gercek olarak duruyor.
54 entry daha
hesabın var mı? giriş yap