1 entry daha
  • her ne kadar zannetmenin bilmeye sanmaktan daha yakın oldugunu gayet başarılı anlatımdan görüp kabul etmemiz gerekse bile yine de bu farkın doğruluğu test edilemeyecek önermeler için kapandığını, sanı ve zannın birbirlerine yakınlaştıklarını düşünebiliriz.

    ali, veli ve mehmetin kanaatleri ay'da su olması gibi testedilebilir, hakkında bilgi sahibi olunabilir konularda zan ya da sanı olarak ayrılabilirler zira hepsinin sahip oldukları, onları kanaatlerine götüren bilgiler farklı düzeydedirler. misal mehmet ay'da su olmadığınız zannediyorsa şüphesiz ki bu onun konu üzerinde daha çok bilgi sahibi olmasından, ay'ı gözlemleyip çeşitli hesaplar yapmasından kaynaklanır. ali ve velinin de birbirlerine zıt sanmaları ise bu konudaki bilgisizliklerindendir.

    lakin alan tanrının varlığı gibi testetmesi, üzerinde bilgi sahibi olunması imkansız konulardan biri olduğunda zanetmek ve sanmak inanmak ortak çatısı altında birbirlerine yaklaşırlar zira hiç kimsenin bu konu üzerinde bir başkasından daha çok bilgi sahibi olması, sanısını herkesçe kabuledilebiir bir zanna çevirmesi imkanı bulunmaz. ali tanrının varoldugu zannettiğini söyleyebilir tabi, oysa onun yaptığı sadece sanmaktır. aynı mehmet'in tanrının varolmadığını sanması gibi.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap