4 entry daha
  • yahya kemal'in deniz türküsü şiirinin son mısrasının kırpılmış hali. tamamı "insan alemde hayal ettiği müddetçe yaşar."dır.
    şair burda şunu demek istemiş denyo muhabbetine girmek istemezdim tabi lakin lafın nasıl evrilip çevrilip maymun edildiğini, ufak algıda seçiciliklerle mal tipi hayalperestlere slogan yapıldığını, üstelik bu bozulmanın da aklı selim olduguna bizzat şahitlik edebileceğim insanlar tarafından meydana getirildiğini görünce dayanamadım. dayanıksızım.

    nedir? insan alemde hayal ettiği müddetçe yaşar. yani? yani insanı hayatta tutan, yaşama motive eden istekleri, arzuları, hayalleridir. isteği, arzusu, hayali kalmayan bireyin yaşama motivasyonu da kalmaz; ölür, gider, gömülmeden çürür. hiç bir şey istemeyen, kendisinden hiç bir beklentisi, geleceğe ilişkin hiç bir hayali olmayan insan yaşamamış sayılır. var mı itirazı olan. var mı "hayır benim hayattan hiç bir beklentim yok ama kendimi yaşama sevinci ile dolu hissediyorum" diyen. var mı aramızda istekler, beklentiler değildir beni motive eden. haftada yedi gün, günde oniki saat çalışıyorum ama laf ola beri gele diye yapıyorum bunu; paraymış, pulmuş, kariyermiş, şöhertmiş, takdir edilmekmiş, burada sayamayacağım binlerce olası motivasyonmuş, hiç birine sahip değilim diyebilecek.
    sanmıyorum.

    bir şiiri yazmak için altı sene düşündüğü, kimi kelimeleri yıllarca kafasında tarttığı rivayet edilen yahya kemal'in "hayal kurmak yaşamak için yeterlidir, siktiredin gerisini" demiş olması olası mı? "hayalgücü zekadan daha önemlidir" diyen einstein'ı hayalperest olmakla, rasyonel planlardan uzak durup evde tavanları izlemekle suçlayabilecek babayiğit çıkar mı. hiç sanmıyorum.

    e ne diye o zaman insan hayal ettikçe yaşar sözüne zırva diyorsunuz ki. sizin zırva dediğiniz "hayal etmek yaşamak için yeterlidir" sözü olmasın sakın. elinde yahya kemal'in bunu kastettiğine ilişkin delili olan varsa beri gelsin.

    (bkz: iyi niyet prensibi)
    bonus (bkz: istemek başarmanın yarısıdır)
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap