3 entry daha
  • merkez sagin onemli isimlerinden, yeni nesil tarafindan taninmasa da yakin turk siyasi hayatinin ana karakterlerinden biriydi, vefat etmis, allah rahmet eylesin. pederin arkadasiydi. kendisini tanimam, imzali bir kitabini gondermesi vesilesiyle olmustu. bir de soyle bir duyumum vardir, daha saglamini bilen varsa duzeltir; '80 darbesine giden yolun en onemli kilometre taslarindan biri cumhurbaskanligi secimleri idi, daha dogrusu cumhurbaskaninin secilememesi idi. sadettin bilgic aday olur. herhalde ap meclis grubu toplantisi mi, bir parti organi mi bilemiyorum, toplantida demirel, bilgic'in desteklenmesi gerektiginden falan bahseder. bizim peder demirel'e; beyfendi, desteklenmesi gerekliligi baska bir sey, siz oy verecek misiniz? der. anlatilan odur ki, peder bu ve buna benzer davranislari yuzunden bakan olamaz. demirel boyle bir siyasetcidir, kendisine rakip istemez. belki her siyasetci gibi. bu sebeple bilgic'in cumhurbaskanligi gerceklesmez. saniyorum bilgic de bizim peder gibiydi, ap'liydi, iyi ap'liydi. 1970'de demirel'e muhalefet edip, partiden ayrilip millet partisi'ni kurdugunda pederle fikir ayriligina dusmusler. lider elestirilir, lidere muhalefet edilebilir fakat parti birakilmaz baglaminda. 80 darbesiyle beraber 10 sene siyaset yasagi almis, 92'de duzenlenen kongrede ap'nin kendisini fesh etmesi ile (ya da her neyse) aktif politikayi birakmis. hayal meyal hatirliyorum o kongreyi. daha dogrusu, ap'nin tarihe gomuslmesinin bizimkiler uzerinde yarattigi duyguyu. kurup elleriyle buyuttukleri, ugruna hayatlarini harcadiklari bir partinin kapanisi, o hayatlarin da bitkisel hayat haline gelmesi anlamindaydi. zira hicbir zaman dyp'li olmadilar.

    sadettin bilgic, tam bir maneviyatci-mukaddesatci insandi. sozluk ortaminda boyle konulara girmek istemiyorum cunku hayatin sifresini cozdugunu sanan ezberci siyaset uzmani, egri ile dogruyu ayirmaktan uzak, benden-benden olmayan cemberine sikismis militan kafalilarca tam bir yobaz, tam bir fasistti. isin dogrusunu, 80 oncesini yasamis, egitimli insanlar biliyor. egitim derken, universite diplomasini kastetmiyorum, olgunluktan bahsediyorum. saniyorum uzerinden otuz seneden fazla gecmis bir donemi irdelerken sag-sol parantezine hapsolmamak; iyi-kotu, akilli-aptal, durust-sahtekar olmak gibi kavramlar uzerinden gitmek gerekiyor.

    sevaplari oldugu gibi, mutlaka gunahlari da olan bir insandi sadettin bilgic. allah gunahlarini affetsin, topragi bol olsun.

    not: oglu, akp isparta milletvekiliymis. ap'nin drami bu oldu. yeri dolmadi. babadan ogula gecemedi, bosluk kaldi.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap