3 entry daha
  • bundan daha elim ve daha vahim olanı, modern fiziğin başlangıç durumu ve sonuç gözlemleri arasındaki süreç için hiç bir kesin öngörüsü bulunmaması; hatta bilakis, bu sürece ilişkin öngörülerin ancak ve ancak çelişki ile sonuçlanabileceğini ileri sürmesidir. kuantum fiziğine göre sadece olasılıklar vardır ve bu olasılıklar tek tek objektif olarak çözümlenemezler.

    misal bir ışık kaynağı, üzerine iki delik açılmış bir pano ve bir fotoğraf filmi düşünelim. ışık kaynağından ayrılan bir foton eğer ilk delikten geçerse fotoğraf filmi üzerinde düşebileceği yerlerin istatistiği yapılabilir. yani ilk delikten geçen foton %10 ihtimalle şu aralığa %20 şuraya düşer denilebilir ve buna göre nerelerin ne kadar aydınlanacağı tespit edilebilir. üstelik bu yüzdeler ikinci deliğin varlığından da bağımsızdırlar; öyle bir delik olsa da olmasa da ihtimaller değişmez.
    aynı durum fotonun ikinci delikten geçmesi durumunda da vuku bulur; o halde de fotoğraf filminde meydana gelecek aydınlanmalar bellidirler. filmde meydana gelecek aydınlanma her iki aydınlanmanın toplamı ile bulunur ki bu hesap deney sonucu gözlemlenen girişimin saçaklarını açıklayamaz. o halde fotonun hangi delikten geçtiğinin hesaplanması bir yana, hiç bir foton için aha bu foton şu delikten geçti denemez.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap