26 entry daha
  • bilimsel olarak insanlar ırklara ayrılamaz. ırk ayrımı için referans alınacak hiçbir nitelik belirlenememiştir ki tutarlı bir sınıflandırma yapılsın bu ayrıma dayanılarak.

    ırk tanımı, ancak belli niteliklere dayalı "cinsleştirme" çalışması için yapılabilir ki, bu tür bir ırk oluşturmak için standart nitelikler belirleyip bunların korunması için kontrollü çiftleşmelerin ve bir soy kütüğünün oluşturulması gerekmektedir (at, köpek, kedi vb.).

    insanlığın tarihsel gelişimi göç hareketleri ile süreğen kültürel ve evlenme yollu temaslarla oluşmuştur. etnisite, din, boy, renk, dil toplumun her döneminde farklı anlamlara gelmiştir ve geçtiğimiz yüzyıldaki keskin ayırıcı benlik tanımları olarak kalıcı bir rol oynamamıştır. dönem dönem dil, din değiştirmek çok kolay olmuştur hatta evlilik yoluyla akraba olmak sıradan bir ilişkiye dönüşmüştür, bazen de silah zoruyla aynı noktaya varılmıştır. kontrollü çoğalma görülmez ve eş seçimi bir ırk niteliğini korumaya yönelik yapay seçilime yol açacak motivasyonları içermemiştir. genetik ve görünür nitelikler bakımından bir coğrafi continuum gösterir. tarihsel/coğrafi olarak en uzak kalmış toplumlar arası belli farklar oluşmuş olsa bile, bu farkların insanları ırklara bölecek bir keskinlik arzetmediği/mekanizmanın özü bakımından arzedemeyeceği barizdir. yani olduğu varsayılan ırk tanımı üzerinden yürürsek, aslında hepimiz melezizdir. çok boyutlu bir spektrumda yer alırız. hiçbir etnisitenin tanımı bu spektrumda diğerleriyle kesişmeyen ve hatta kendine has- diğerleriyle örtüşmeyen- bir alan kapsayacak şekilde bir küme koyamaz.
82 entry daha
hesabın var mı? giriş yap