107 entry daha
  • anlamının kelimelere dökülmesi zordur, örnekler gerekir.
    örneğin, gözleri yaşlı bir amcanın, 10 kasım töreninde ağlayan askerin gözyaşlarını silmesi kitsch'dir. bizi ilk ağlatan sahnenin duygusallığıdır, ikinci ağlatan ise "bakın nasıl da duygusal bi olay ve nasıl da ağlıyoruz hep beraber" duygusudur. ikinci planda insan sahneden uzaklaşır ve orada sadece öyle duygusal bir sahne yaşanıyor olmasına ve kalabalığın hep birlikte ağlıyor olmasına odaklanır. ve bundan zevk duyar. işte kitsch de orada başlar.
    kundera böyle anlatmıştı.

    bir duygu durumudur aşağı yukarı, ve bu duygu durumuyla bağdaşan her şeye verilen bir sıfat. kör gözüne parmağım bütün objeler, elbisesinin kenarları minik minik dantel işlenmiş oyuncak bebekler mesela, bu haç, bu saat kitsch'tir. objenin kendisi değil, "nasıl da o hale getirilmiş" olması ön plandaysa o obje kitch'tir. küçük emrah kitsch'tir. duygularımızı gıdıklayan her şey kitsch'tir.

    doğru düzgün tanımlanamıyor ve hakkında örnek vermenin de yeterli olduğundan çok emin değilim, bu kavramın ne menem bişey olduğunu tam çözemeyen bi insan varolmanın dayanılmaz hafifliği'nin ilgili sayfalarını okumalı, ya da 15 dakikalık bir kolbastı şovu izlemelidir.
138 entry daha
hesabın var mı? giriş yap