740 entry daha
  • toplumsal sözleşme olmayan bir anayasaya getirilen, toplumsal sözleşme ürünü olmayan değişikliklerin halk oylaması.

    yontula, evrile, elene bugünlere gelen madem eşitlikten yanasın be pezevenk adam kafasının kadir-i mutlak olmak için istediği son izin.

    aynı zamanda kişisel bir inat meselesi. "alevi hakimler hakkımda hüküm verdi"nin hazımsızlığı. kendisini muhtar bile olamaz durumdan deniz baykal'ın, bizim tam bilemediğimiz nedenlerle kurtarmasının da yürekleri soğutmaya yetmediğinin göstergesi.

    asıl ıslah edilmesi gereken temsil adaletsizliğine dokunulmaması, milletvekili önseçimlerinin getirilmemesi, varlığı dahi utanç verici olan yök'ün daha da tahkim edilmesi göz önünde bulundurulursa, hükümetin kötü niyeti sabit. benim asıl merak ettiğim, peşinde bu kadar hırsla koştukları ülkünün nasıl bir şey olduğu? *

    neredeyse bir ömür mücadeleyle, kavgayla dövüşle devlet aygıtını ele geçirdikten sonra ne yapar bu anlayış? hangi ufuk uğruna bu kadar hır gür?

    geçmiş eylemleri göz önünde bulundurulursa, başta özerk kurumlarda ve denetleme kurumlarında olmak üzere mebzul miktarda kadrolaşma, 'çevresel etki değerlendirmesi'nin durduramayacağı birtakım baraj, fabrika inşaatları ilk eylemler olabilir. cargill olayı benzerleri çoğalabilir.

    367 saçmalığının peşinden en az bu değişiklikte olduğu kadar şuursuzca, tekil örneğe bakılarak yazılan kanun dolayısıyla 2017 yılında -veya daha sonrasında- apo'nun cumhurbaşkanı olmasının önünde de ciddi bir engel yok artık. bir sonraki halk oylaması demokratik federe cumhuriyet anayasası için yapılabilir mesela. çok da acayip olmaz, 12 eylül yönetiminin türk-yunan federasyonu kurmayı düşündüğü biliniyor.

    eski osmanlı toprakları üzerinde commonwealth benzeri bir ticari-siyasi birlik kurmak gibi çapsız bir yeni osmanlıcılığa da kalkışabilirler. oysa kızıl elması islam sancağını cihana yaymak olan devleti yıkanlar, yeni kurdukları devlete uygar dünyanın parçası olarak müreffeh ve barışçıl bir yaşamı kızıl elma koydular. -bu devirde fetih ülküsü zaten olmazdı diyecekler, uzaklardaki haydut devletlere bile bakmadan yunanistan'ı inceleyebilirler. kıbrıs türk varlığını yok etmek için saldırmaları 35, silahlı kuvvetlerinin alarm seviyesini en üst düzeyden bir alt düzeye indirmeleri 10-15 sene öncesi.-

    halk oylaması adı altındaki bu ali cengiz oyunundan ve sonuçlarından, zaten kuş kadar olan aydın biyokütlesinin iri bir parçasını, esen rüzgarla dinci liberal solcu karışımı tuhaf organizmaya tahvil eden türk düşünce hayatı da sorumludur. en başta da tüm devlet kurumlarının ve bürokrasinin üzerine laik elitist askeri vesayet diye bir hayalet örtüsü örttükten sonra, özgür ve demokratik bir siyasi düzen için çareyi biat kültürü iliklerine kadar işlemiş, başbakan uçurumdan atlarsa biz de atlarız diyen, demezse üstünün çizileceğini bilen kadrolarda aramaktan sorumludur.

    neyse, enseyi karartmak yersiz gibi. her ne kadar kazım karabekir'in "her işin evvelâ hakikatini ara ve öğren. sonra münakaşasını istediğin gibi yap." öğüdünü çok tutmasa da*, az çok fikri hür, vicdanı hür nesiller yetişmiştir.

    cumhuriyet; kendini meclise karşı sorumsuz gören çeteye, cuntacı askere, işkenceci polise, tetikçi gazeteciye, rüşvetçi memura tanımadığı hayat hakkını faşist siyasetçiye de tanımayacaktır. şu ya da bu inancın, mezhebin, kökenin toplumsal yaşamda baskın etken olmasına izin vermeyecektir.**
631 entry daha
hesabın var mı? giriş yap