157 entry daha
  • tek tip askerlik fikrine bayağı sıcak bakıyorum, kısaca sebebini açıkladığımda belki birkaç kişinin daha sıcak bakmasına sebep olurum diye ses vereyim dedim.

    eşitlik, herkesin eşit şartlar altında "vatani görev" yerine getirmesi kısımlarını falan doğrudan atlıyorum, zira bana göre değil o mevzu. o konuda biraz sertim. benim takıldığım nokta, bu uygulama sayesinde zorunlu askerlik sorununun daha kolay çözülecek olmasıdır.

    türkiye'deki tüm kurumlarda olduğu gibi, elitist bir yapıya sahipti askeriye. her noktasında, her işinde bir elitist hava hakimdi. bunu zaten askeriye mensuplarının türkiye'de elitizmin yegane temsilcisi sayılacak cumhuriyet halk partisi'ne temayülünden anlamak mümkün.

    askeriye zihniyetine göre; elitler, alt sınıftan daha fazla imtiyaza sahip olmalıdır. bu elit olma halini sağlayacak etkenler ise kimi zaman bir asker akrabası olmak, kimi zaman üniversite ve/veya lisansüstü hatta ötesi eğitim görmüş olmak vesaire şeklinde sıralanıp gidiyor. sistem; elit olanı korumaya yönelik şekide kurulmuş. en uzun dönem askerliği ve doğal olarak en ağır işi; gariban vatandaş, üniversiteyi yarıda bırakmış öğrenci vesaire yerine getiriyor.

    zorunlu askerlik sorununun çözülmesi için tek tip askerlik uygulaması şarttı. çünkü elit kesim, zaten askerliğini de "elit" sayılacak şartlarda yerine getiriyordu. şimdi kimse öyle atlayıp da "aman efendim kısa dönem olmak o kadar da iyi değil" hikayesi yazmasın. haybeye konuşmuyorum, bildiklerimiz var ki ahkam kesiyoruz. kim ne derse desin, en ağır yük hep 15 ay (veya daha öncesinde 18-24 ay) askerlik yapanın omuzlarında olmuştur.

    6 ay askerlik yapacak olan insan, komutanların gözünde "sorumluluk devredilmeyecek" kişidir. işi öğretinceye kadar askerliği biter. bu nedenle bütün işler ve bütün sorumluluklar, tercihan uzun dönem askerlik yapanlara devredilir. kısa dönemler, "biz de eriz, biz de erbaşız" deseler de, çok afedersiniz ama kıçlarını yaya yaya bitirirler askerliklerini.

    şimdi şu halde iken, yani elit olanın askerliği daha kısa sürüyorken, zorunlu askerliğin kaldırılmasına dair hiçbir girişime yanaşmaz kısa dönem olma şansını yakalamış olanlar. çünkü yılan onlara dokunmamaktadır, bin yaşasındır. işe tam da lazım olan şeydir tek tip askerlik.

    zorunlu askerlik hizmetinin kaldırılması ve/veya sadece "zorunlu mesleki kamu çalışması" düzeyine indirgenmesi gerekiyorsa, önce herkesin aynı düzeyde sıkıntı çekmesi gerekiyordu. tek tip askerlik hizmeti hayata geçerse, iki dakika uğrayıp askeriyede konaklayarak askerlik yaptığını iddia eden ancak o süre zarfında yata yata vakit geçirenler, yılanın kendilerini de ısırmış olmasından dolayı ses çıkaracaklar. ve umuyorum ki yarın bir gün sahip oldukları elit şartlar vasıtasıyla devlet bünyesinde söz sahibi olduklarında, en azından eşleri/dostları/çocukları için zorunlu askerliğin kökten kaldırılmasına yönelik girişimlerde bulunacaklar.

    özet: tek tip askerlik, zorunlu askerlik hizmetinin kaldırılması veya zorunlu kamu hizmeti şeklinde değiştirilebilmesi için en yerinde ve en doğru adımlardan birisidir. tek tip askerlik sayesinde, herkesin canı eşit yanacak. eşit yanacak ki herkes aynı sesi verecek.
452 entry daha
hesabın var mı? giriş yap