498 entry daha
  • insani yardım taşıyan bir geminin beynelmilel denizde gayri ahlaki ve gayri kanuni bir baskına uğraması ve baskına uğrayanların orantısız bir güce maruz kalmasıdır.

    öyle olmuştur böyle olmuştur veyahut şurada olmuştur burada olmuştur argümanlarını geçici olarak bir kenara bırakırsak, kalan gerçeklik raporunun ilk başlığında, yaşananların sonucunda 9 kişinin öldüğü ve 30 küsür kişinin yaralandığı yazmaktadır. ikinci başlıkta ise israil devletinin büyük bir pişkinlikle yaptığı işi savunması ve dünya kamuoyuna üstümüze çok geliyorsunuz diye sitem etmesi vardır.

    bu yaşananları tarihten örneklemek isteyenler olursa da bulabilecekleri konuyla örtüşen tek kaynak, hitler almanyasının, musevi inanca sahip insanların da içinde bulunduğu savaş mağduru halklar ve geçen sürede bu halklara yaşattıklarıdır.

    yaşananlar ve yaşatılanlar arasındaki benzerlik, mutlak bir ironi yaratmaktadır. halen hitler zulmünün yasını tutan ve bu zulmün dünya kamuoyu hafızasında sürekli güncel tutan bir halkın, sanki yapılanlara nazire eder gibi giriştiği tutumdur bu.

    eskiye referansla, süreç de hemen hemen aynı şekilde vuku bulmaktadır. hitler zulmüne seyirci kalan avrupa ve birleşik devletler, daha sonraları ateş kendi üstlerine sıçrayınca, olayın aktörlerine cephe alıyor. şu anda özellikle dikkat edilmesi gereken nokta ise yaşananlara seyirci olan geri kalan dünyanın, ilerleyen dönemlerde ateşin kendilerine de sıçrayacağına halen inanmaması ve şu an yaşananların da birebir tarihteki utançları refere ettiğini kabul etmemesidir.

    günümüze kadar israil devleti tarafından öldürülen bir türk vatandaşı olmadığından mütevellit, filistin-israil olaylarını sadece televizyon başından izleyen türk halkı için olay farklı bir şekilde cereyan etmiş ve bir dönüm noktası oluşturmuştur. sıçrayan ateşin verdiği acıyla toplumsal bir refleks de oluşmuştur şu ana kadar sessiz kalan türk toplumunda. buradan yola çıkarak dünyanın geri kalanının bu konuya derhal çözülmesi gereken bir sorun olarak yaklaşması için bu ateşten kopan bir diğer parçanın kendilerine düşmesini beklediği görülmektedir.

    olaylara yanıt maalesef duymayı istemeyeceğimiz yönde geliyor, hatta gelmiyor halen seyirci olan dünya halklarından. üzücü bir durum da olsa bu şaşırtıcı bir durum olmuyor eskileri bir şekilde bilenlerden veya araştıranlardan ve bir tokat gibi çarpıyor bazı sözler surata;

    tarih değil, hatalar tekerrürden ibarettir…
191 entry daha
hesabın var mı? giriş yap