91 entry daha
  • bu son dört yıl uzun geldi ama bir dünya kupasına daha sağ salim geldik. insanın ortalama ömrü bu kupa ilk yapılmaya başladığında çok daha kısaymış. hangi akıllı 4 yıl dediyse artık neyse konuya gelelim. organizasyon formatı en iyilerin buluşması açısından henüz yeterince adil olmamakla birlikte (türkiye-honduras), bu format dahilinde iyi ve tutkulu bir organizasyon olacağından şüphem yok. başarıya ulaşacak takım, şimdiye kadar oluşturduğu düzene etkili bir yenilik getirebilen takım olacak. şampiyon takımların her biri, çok radikal olmasa da oyunu hep ileri götüren yenilikler getirmiştir. zaten kılobal dünyada, her takımın birbirini bilmesi, sizi bunu yapmak zorunda da bırakıyor. grupların favori takımlarını inceledim ve şöyle kanaatler edindim;

    fransa: kupadaki en pahalı takımlardan birisi. önemli liglerde oynayan ve tecrübeli oyuncu sayısı fazla olsa da, yine bu önemli liglerde oynayan ve farklı düzenlere alışkın oyunculardan takım oluşturmak zor olacak. dünya sıralamasında 7.sıradalar ve turnuvada ilk 4 başarı sayılır. grup maçlarında yıpranacaklardır. öyle çabuk takım olacak bir yapıda da değiller.
    kilit oyuncular: franck ribery, thierry henry, patrice evra.
    yıldız adayları: hugo lloris, moussa sissoko.

    arjantin: dengesiz olarak yorumlanan kadro yapılarına rağmen bence sorunlu tek yeri kalesi.dünya çapında kupanın en çok desteklenen takımı olacak. kadro kurumunda ve kendisinden tecrübeli meslektaşları karşısında zorlanması muhtemel hocaları diego, liderlik özellikleriyle grup maçlarının iyi gitmemesi halinde baskıyı göğüsleyebilir. iyi sonuçlar almak için ispanya gibi topu değil, oyuncuları dolaştırmalılar.
    kilit otuncular: leo messi, kun aguero, javier mascherano.
    yıldız adayları: ever banega, diego perotti.

    ingiltere: efsane hocaları, kemikleşmiş kadroları ve kadronun büyük kısmının ingiltere'de oynaması onları favori yapsa da, yeni bir anlayışa onların da ihtiyacı var. zor durumlarda, gol yollarında alternatif çözümler üretip üretememeleri sonlarını belirleyecek. arkada problem olmadığını düşünmeleri zayıf noktaları.
    kilit oyuncular: steven gerrard, wayne rooney, john terry.
    yıldız adayları: gabriel agbonlahor, theo walcott.

    almanya: her zaman olduğu gibi, sıkı ve ne zaman ne yapması gerektiğini bilen bir takım olacaklardır. gol organizasyonlarında yaratıcılık sorumluluğunu özünde alman olmayan oyunculara bırakmaları yeni bir şey değil. her kupa sonrası yaptıkları takımı gençleştirme operasyonlarına bu kez gerek kalmayacak zaten genç bir takım. marko marin'e dikkat.
    kilit oyuncular: marcell jansen, philipp lahm, per mertesacker.
    yıldız adayları: marko marin, holger badstuber.

    hollanda: ne oynayacaklarını pek bilmesem de, takımı üzerine kuracakları adamlar belli. e bunu rakip hocalar da biliyordur. bu savunma hattı iş yapmaz gibi geliyor. robben'in harika formuna rağmen gruptan çıkmazlarsa şaşırmayacağım. bir şey eksik bu takımda, nistelrooy olmasın?
    kilit oyuncular: arjen robben, wesley sneijder, marten stekelenburg.
    yıldız adayları: gregory van der wiel, eljero elia.

    italya: ingiltere'nin daha savunmacısı. sevimsiz bir takım. zamanında rossi'yi takıma kazandırmadıkları için yine pirlo'nun duran toplarına ve ayağına bakacaklar. zaten kupayı bu kez de almalarını fifa da istemez. oraya yaşlı bir takım götürecekler gibi duruyor. formaları güzel ama. mavi mavi.
    kilit oyuncular: andrea pirlo, giorgio chiellini, alberto gilardino.
    yıldız adayları: domenico criscito, giuseppe rossi.

    brezilya: grupta portekiz ve fildişi sahili tarafından hırpalanacaktır. teoride geniş, yaratıcı, hızlı bir kadroları var. ama bu dunga'ya güvenmiyorum ben. illa bir yerde kafasının dikine bir iş yapar. bazen oynamaya ve kazanmaya o kadar aç oluyorlarki takım olmalarına bile gerek kalmıyor. forvet hattında şişmanlarla zayıfları oynatmazlarsa en az yarı final diyorum.
    kilit oyuncular: kaka, maicon, lucio.
    yıldız adayları: carlos eduardo, pato.

    ispanya: iyi bir kurgu, muhteşem oyun mantalitesi, başarıya açlık, dengeli ve oturmuş bir takım, yetersiz sol bek, lokum gibi grup. finale gelemezlerse ya sakatlıktan, ya bahtsızlıktan olur. bir çok otoritenin favorisi olsa da, del bosque'nin naif yapısı kupa sürecinde orta saha rotasyonunu kendisine problem hale getirebilir. aragones hem sert bir adamdı, hem de oyuncuları dahil herkesin desteğini almıştı. oynamayanlar mızmızlanırsa yönetimde çatlaklar oluşabilir.
    kilit oyuncular: xavi, david villa, carles puyol.
    yıldız adayları: juan mata, alvaro negredo.

    futbol dergilerinin "dünya kupası özel sayısı" özeti gibi bir şey oldu ama kendi çapımda bir eğlence ve değerlendirme yapmak istemiştim zaten. daha nisan'dayız ama şimdiden herkese zevkli ve sağlıklı bir dünya kupası diliyorum. son olarak; mantığım ingiltere-ispanya finali diyor ama kalbimde arjantin var.

    edit:imla
612 entry daha
hesabın var mı? giriş yap