89 entry daha
  • bu ülkeye yapılacak en büyük kötülüklerden biridir.

    konuyla ilgili yazdıklarımı okumadan önce, hariçten gazel okuyanların aksine müstakbel bir elektronik mühendisi olduğumu belirtmekte fayda görmekteyim*

    1- türkiye'nin öyle aşırı ve acil bir enerji ihtiyacı yoktur. nükleer santrallere gerek olmadığı gibi, nükleer santral yerine yapılacak santrallere de gerek yoktur. zira halihazırda dağıtım hatlarının kalitesizliği ve kaçak elektrik kullanımı sebebiyle santrallerden üretilen enerji, %40'a varan kayıplarla dağıtılmaktadır. sırf dağıtım hatlarının iyileştirilmesi, kayıpların %15 civarlarına indirilmesi bile çok ciddi enerji tasarrufuna sebep olacaktır. dağıtım hatları bu durumdayken yeni bir santral yapılması (nükleer de dahil), tekeri patlak arabaya turbocharger takmaya benzemektedir.

    2- elektrik fiyatlarının sebebi hükümetin vergi politikasıdır. yandaşlarının vergi kaçırmasına göz yumup, özelleştirme ayağına ciddi gelir getiren kurumlarını peşkeş çekmek için zarar ederek satan hükümet, açığı kapatmak için petrol, doğalgaz, elektrik fiyatlarına fahiş vergiler koyup durmaktadır.

    3- "nükleer santral güvenli yapıldığı takdirde sadece bir patlıcan kadar radyasyon yayıyor"

    öncelikle (bkz: bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak)

    "güvenli yapılmak" nedir, "patlıcan" diye bir radyasyon ölçüm birimi var mıdır, bunları bilmeden işkembe-i kübradan sallamamak gerekmektedir.

    nükleer santrallerin inşaatı sırasında ciddi bir kaza/patlama vb. riski bulunmamaktadır (her zamanki iş kazası riskleri hariç, ve santral işletimi sırasında oluşacak risklere kıyasla). fakat işletme sırasında, günümüz teknolojisiyle santralden dışarıya radyasyon yayılmasını engellemek mümkün değildir. işletme sırasında oluşacak radyoaktif izotopları ve gamma radyasyonunu geçtim, atıklar bile tek başına, bulunduğu bölgedeki ekosistemi mahvedecek kadar zarar oluşturacaktır. gelişmiş ülkeler bile radyoaktif atık sorununu çözememişken, türkiye gibi allaha emanet hayatta kalınan bir ülkede, atıkların ciddi çevre ve sağlık sorunlarına yol açması kaçınılmazdır.

    4- zaten dışa bağımlı ekonomiyi iyice batırmanın anlamı yoktur. termik, doğalgaz vb santrallerin yakıtlarının tamamı ülke içerisinden temin edilemese dahi, işlemesi türkiye sınırlarında yapılmaktadır. uranyum zenginleştirecek tesis ve teknoloji, türkiye'de mevcut değildir. dolayısıyla nükleer santralin türkiye'yi enerji bağımlılığından kurtaracağı filan yoktur.

    5- üç beş akp'li nükleer santral ihalesinden nemalanacak diye benzinin litresine 3.75 tl ödemeyi, aklı başında hiçbir tc vatandaşı kabul etmemelidir. insanlar kendi ödedikleri vergilerin hesabını sormayı artık öğrenmelidir.

    6- nükleer santrale karşı çıkmak, termik santralleri savunmak değildir. öyle olsa bile, nükleer santrallerle ilgili bir tartışmanın termik santrallerle uzaktan yakından alakası bulunmamaktadır. konuyu saptırmanın anlamı yoktur.

    7- "ama rüzgar var ama güneş var yeşil ağaç doğa" diyenlere güleceği iddia edilen öğretim üyeleri, abd ve avrupa ülkelerindeki boy boy rüzgar güllerine bir zahmet internetten bakmalıdır. bu ülkelerin niçin birkaç tane daha nükleer santral yapmak yerine, yenilenebilir enerji kaynaklarına milyarlarca dolar yatırım yaptığını düşünmelidir.

    8- internet gibi bir imkana sahipken, konuyla ilgili hiçbir araştırma yapmayıp sağdan soldan duyulanlarla ahkam kesmek doğru değildir.
75 entry daha
hesabın var mı? giriş yap