161 entry daha
  • yahşi batı'yı yorumlamak için cem yılmaz konusunda biraz düşünmek gerekli diye düşünüyorum. cem yılmaz'ın "komedyen", "senarist", "karikatürist" ve benzeri ünvanlarla şu ana dek ürünleştirdiklerini saydığımızda; filmlerindeki protagonistler (altan, arif, iskender ve aziz) ve stand-up'larındaki karakterler (albay'a diklenen artist onbaşı, sinema/tiyatro salonuna çift olarak gelmiş erkek, okuma fişleri ve havuz problemleri dünyası, vs...) gibi bir liste elde etmiş oluyoruz.

    elimizdeki listedeki tüm öğelerin ortak noktası ise; stereotype olarak isimlendirebileceğimiz karakterler ve olayın geçtiği zaman/mekanların bir türk vatandaşına kavramsal olarak oldukça yakın gelmesi. başka bir değişle, cem yılmaz sizde varlığı mevcut olan bilgiyi kendi malzemesiyle süsleyip olağan üstü zekasıyla size geri verirken beyninizi gıdıklayan ve bu konularda size komik noktaları öne çıkartılmış yepyeni bakış açıları bağışlayan bir yetenek.

    ben bir takipçisi olarak; çeşitli kategorilerde farklı çalışmalar yapmasını mutlulukla karşılıyorum. çünkü beğenilmeyen şu yahşi batı filmi dahi bir karikatür ansiklopedisi çıkartacak kadar malzeme içeriyor. yine kendi birikimi ile "türkler uzayda", "türkler taş devrinde", "türkler vahşi batıda" temalarıyla bizim kendi kendimizi fıkralaştırma durumumuzu (bir gün bir alman, bir ingiliz ve bir türk bir bilmemneye katılacak temelli) bize kendi perspektifiyle anlatıyor.

    zaten cem yılmaz'ın rolüne girdiği oyuncunun birebir o kareyi izleyen adamı bireysel aktörlüğü ile güldürmesinden çok öte bir kaynak bana kalırsa bu, zira cem yılmaz bir james eugene carrey değil veya bu tarz bir aktörlük çabasında değil. ama canlandırdığı karakterlerin bizzat türkiyede bulunması ve seyirci için yumuşatılmamış bir halde sergilenmesi konusunda takındığı cesur tavra hayran olmamak elde değil. çünkü bu filmi izleyip, sinemadan çıkar çıkmaz "çok küfürlü olmuş amına koyayım manitayla gelsek madara olacaktık" cümlesini kurabilme potansiyeli olan bir milleti başka nasıl canlandırabilir ki bu adam? yanlış anlaşılmasın ben turist ömer izleyerek büyümüş bir adam olarak, bunu samimi buluyorum ve türklüğü de eleştirmiyorum.

    sözün özü, cem yılmaz dünyalar çiziyor, oraya karakterler koyuyor. hepsini aslında tanıyoruz ve cem yılmaz zekası, iletişim ve aktarım yeteneği ile bize hikayeyi aktarıyor, halen üretkenken ben de bunu izlemekten zevk alıyorum.
559 entry daha
hesabın var mı? giriş yap