5 entry daha
  • violeta del carmen parra sandoval, 4 ekim 1917 şili doğumludur. annesi bir gitarist ve babası müzik öğretmeni olan parra, gitar çalmayı kendi kendine öğrenmiş ve 1920’li yılların sonlarına doğru kendi bestelerini yapmaya başlamıştır. önceleri kardeşleriyle birlikte sokak müziği yapan parra, daha sonra cafe ve barlarda gitar çalıp söylemeyi sürdürmüştür. 1950’lerde, paris’e giderek orada albüm çalışmalarına başlamıştır. müziğin yanında resim ve seramik çalışmaları yapan parra’nın resim ve heykelleri 1964 yılında louvre’da sergilenmiştir.
    şili sosyalist partisi’nin bir üyesi olan parra, inti illimani, victor jara, quilapayun gibi sanatçıların da içinde yer aldığı “la nueva cancion” (şili özgün müziği / yeni şarkı) akımının öncülerindendir. şili’nin yoksul köylerinde yaptığı yoğun araştırmalar ve derlemelerle şili’nin politik kültürünü harmanlayan violeta parra, sanatın ve politikanın buluştuğu peña kültür merkezinin de kurucusudur. salvador allende döneminde ülke genelinde yaygınlaşan, 11 eylül 1973 darbesiyle yasaklanan bu kültür merkezleri, günümüz şili’sinde hala etkinliklerini sürdürmektedir.
    en popüler şarkısı gracias a la vida (teşekkürler hayat), günümüzdeki (latin amerika’daki) popülerliğini geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz latin amerikalı sanatçı mercedes sosa ve amerikalı sanatçı joan baez’e borçludur.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap