791 entry daha
  • evrim teorisi ile çok ilgili olmasa da, taraflar arasında süregelen atışmaya yardımcı olması açısından küçük bir bilgi verelim:

    "bilim, yağmurun "neden" yağdığı ile değil, "nasıl" yağdığı ile ilgilenir"

    bu örnekteki gibi; evrim teorisi de, canlılığın "neden" oluştuğu ile ilgilenmez. evrim teorisinin kapsama alanı, canlılığın "nasıl" oluştuğudur. bugünkü bilimsel ve teknolojik gelişmişliğimizin temelleri, aydınlanma çağında bilim insanlarının "neden böyle" diye sormayı bırakıp, "nasıl oluyor" demeye başlamasıyla atılmıştır ki, bugün bile bilim aynı biçimde ilerler. bu düşünsel farklılık, günümüzde din ile bilimin farklı yollarda ilerlemesinin de en büyük nedenidir.

    ister evrim, isterse bir yaratıcının müdahalesi ile oluşmuş olsun, canlılığın "neden" oluştuğu felsefe ve dinin konusudur. bu yüzden, canlılığın varoluş nedenlerine evrim teorisinin cevap vermesini beklemek, teoriyi ve bilimsel çalışma biçimini anlayamamış olmaktır.

    ister bir evrim savunucusu, ister karşıtı olun, evrim teorisini kullanarak canlılığın niçin oluştuğunu anlamaya çalışıyorsanız, bulacağınız tek şey koca bir "sıfır" olur. bu teori, bir "varoluş mekanizması"nı açıklamak için vardır; evrimin neden gerçekleştiğini açıklamak için değil.

    örneğin; yaradılışçı bir insana göre, tanrının insanları ve kainatı yaratmasının "neden"i, varlığının bilinmesini istemesidir. evrim teorisinden de buna benzer bir cevap istiyorsanız, sonsuza kadar beklersiniz. ama derdiniz tanrı insanı "nasıl" yarattı ise, bilim ve evrim teorisi size bu konuda yardımcı olabilir.
7210 entry daha
hesabın var mı? giriş yap