5 entry daha
  • almanya'daki türk işçileri*fotoğrafladığı wir sind von hier sergisindeki fotoğraflarına hayran kaldım. özellikle 1. kuşak ve 2. kuşak arasındaki kültürel değişimi çok iyi gözlemliyorsunuz. bu kuşaklar arasında mesleki değişimler de var elbette. geneli mavi yaka, berbat koşullarda çalışan, almanya'ya işgücü anlaşmasıyla yeni gelen 1. kuşak; geleneksel türk ailesi ve alman toplumu arasında sıkışmış kimlik bunalımı yaşayan 2. kuşak ve iyi yerlere gelmeye başlayan, eğitimli 3. kuşak. buraya hepsini koyamıyorum ama belki incelemek isteyen olur diye;
    görsel - kreuzberg bittabi. artan neo-nazi ırkçılığına paralel olarak türkler'in duvar yazıları
    görsel
    görsel -göç ofisi, şimdi de yeni göç eden türkler buralarda
    görsel -duisburg
    görsel -2. kuşak çocuklara dair almanya'da bir dönem bir tartışma başlıyor. 1. kuşak, yani ilk gelen ana-babaları mavi yaka olarak, ağır işlerde çalışan bu çocuklar, gün içinde genel olarak başı boş ve kendi hallerindeler. üstelik iki kültürün arasında sıkışarak yaşıyorlar. burada almanya'nın entegrasyon konusundaki "bilinçli" yetersizliğinin payı da çok büyük tabii. böylece; kayıp kuşak tartışmaları alevleniyor.
    görsel
    görsel yine kreuzberg
    görsel
    görsel
    görsel
    görsel
    görsel
    görsel - berlin
    görsel bu fotoğraf önemli. 1989 yılında berlin duvarı yıkılıp, akabinde almanya birleştikten sonra, cdu ve csuyabancılara karşı ağır bir propagandaya başlıyor, anti göçmen konseptli. aslında birleşimden sonra türkler'e ihtiyacın ortadan kaklması ve türkler'in aile birleşimiyle sayılarının giderek artması da tepkilere neden oluyor.
    ilaveten o yıllarda almanya, diğer ab ülkelerine kıyasla en çok iltica başvurusu kabul eden ülke konumunda. eh bu da almanlar'da ciddi bir isyana sebep oluyor -zati o yıllarda neo-nazi eylemler de artıyor-.
    dolayısıyla yeni alien act -ausländergesetz- tartışmaları hükümet içinde başlıyor. sıkılaştırılmış vatandaşlık yasası ve sıkılaştırılmış iltica yasası.
    bu fotoğraftaki eylem de tamamiyle buna karşı. fotoğraftaki kadınların siyasi tandansından, şimdiye değişen duruma dair yorum yapmıyorum.

    sergi berlin'de bitti. umarım türkiye'ye de gelir. zira türkiye, almanya'daki türklerin durumundan çok kopuk. aradaki bağlantının bir şekilde yaratılması gerek.
hesabın var mı? giriş yap