3 entry daha
  • bir ye$im kucukkaya haberi.

    // -kandilli’ye tarihi kultur merkezi-

    adile sultan sarayi, uzun yillar lise olarak hizmet verdikten sonra gecirdigi bir yangin neticesinde kullanilamayacak duruma geldi. 1986'da gecirdigi yangindan sonra hicbir yenileme calismasi yapilmayan saray 13 yillik gecikmenin ardindan restore edilmeye baslandi.

    kandilli'nin guneyinde, istanbul bogazi'ni tum ciplakligiyla gozler onune seren bir tepenin ustune insa edilen adile sultan sarayi, ii. mahmud'un kizi adile sultan'in vasiyeti uzerine 1909'dan itibaren kandilli kiz lisesi olarak kullanilmaya baslanmis. uzun yillar istanbul'un ilk kiz lisesi olarak egitim ve ogretime hizmet veren saray, 1986'da elektrik kontagindan ciktigi varsayilan bir yangindan sonra kullanilamaz duruma gelmis.

    uzun yillar harabe olarak kalan sarayin, kumarhane veya borsa olarak yeniden duzenlenecegi soylentilerini duyan kandilli kiz lisesi'nin eski mezunlari, 1993'te biraraya gelerek, sarayin restore edilip eski kimligine kavusturulmasi icin kandilli kiz lisesi egitim vakfi 'ni (kankev) kurdular. vakfin kurulmasindan sonra restorasyon icin gerekli calismalari baslatan kankev, ilk olarak milli egitim bakanligi'yla bir protokol imzalamis. kankev'in baskan yardimcisi prof. dr. imre orhon , ‘‘vakif kurulduktan ve protokol imzalandiktan sonra binanin imkanlarini arastirdik ve buna uygun bir roleve calismasini gerceklestirdik. sonra da restorasyon projesini olusturduk. itu mimarlik fakultesi 'nden bes ogretim gorevlisinin katkilariyla projeleri tamamladik. projeler anitlar yuksek kurulu 'na onaylattirildi ve belediyeden insaat izni alindi. bes yil suren calismalarin sonucunda ilk kisim ihaleyi actik ve yapi merkez a.s. ilk kisim ihaleyi kazandi. 1998 eylulunden beri calismalari surduruyoruz’’ diyor.

    restorasyonun birinci kisim calismalari, binanin kabaca koruma altina alinmasini amacliyor. imre orhon, ‘‘su anda icimizi rahatlatan tek nokta tarihsel kimligine uygun bir bicimde koruma altina aliniyor olmasi. bakimsizlik yuzunden sarayin ic bolumlerinde agaclar, otlar cikmisti. duvarlar ise yikiliyordu. birinci paket ihaledeki amacimiz da, binanin catisinin kapatilmasi, dosemelerinin yapilmasi ve kapisinin kapatilarak koruma altina alinmasiydi. bunu buyuk oranda gerceklestirdik. haziran ayinda birinci kisim restorasyonu tamamlanir’’ seklinde konusuyor.

    birinci kisim restorasyonun bitiminin hemen ardindan baslamasi planlanan ikinci kisim restorasyon icin daha buyuk caba gerekecegini vurgulayan orhon soyle devam ediyor:

    ic dekorasyon:

    ‘‘ic dekorasyonunun gerceklestirilmesi icin daha fazla finansal kaynaga ihtiyacimiz var. sarayin aslina uygun bicimde yapilmasinin uzerinde titizlikle duruyoruz. binanin semasi oldugu gibi durdugundan ayri calisma yapmamiza gerek kalmadi. ic dekorasyon konusunda ise o donemde insa edilmis yapilar incelendi, fotograflar ve yazilar tarandi. yapinin ustunde buldugumuz ayrintilar oldu, bulamadigimiz ayrintilari da diger yapilarla karsilastirarak bulmaya calisiyoruz’’.

    sarayin arazisi milli egitim bakanligi 'na ait. bu nedenle egitim kurumu olarak gorunuyor. kankev'in calismalari da buranin eskiden oldugu gibi kultur ve egitim yuvasi olarak gelecek kusaklara birakilmasinda odaklaniyor. orhon, ‘‘sarayi kultur amacli kullanim icin dusunuyoruz. kandilli kultur ve kongre merkezi kimligiyle, istanbul'un kultur ve sosyal yasamina buyuk katkilar saglayacak. manzarasi cok guzel, iki bogaz koprusunu ve bogazi tumden gorebilme sansiniz var. ama sadece bir dinlenme ve mesire yeri olarak dusunemiyorum. agirlikli olarak kulture hizmet verecek. belki bahcesinde yemek yeme, cay icme imkani olur ama gelen insanlarin amaci farkli olacak.’’

    proje, sarayin tarihi yapisinin korunmasinin yaninda, mekanlara yeni islevler de kazandiriyor. eskiden sarayin harem bolumunu selamliga baglayan ve sarayin merkez bolumunu olusturan oval salon, kongre merkezinin, 500 kisilik yemekli toplantilarin yapilabilecegi en buyuk salonu olacak. ayrica 250 kisilik kongre salonu, basin, delegasyon odalari, sergi ve fuar salonlari sarayin yeni ic mekanlarini olusturuyor.

    restorasyonun ucuncu kisminda, isletilmesi konusu ele aliniyor. orhon ‘‘restorasyona baslamadan once 7 milyon dolar civarinda bir gider tespit ettik. birinci kisim icin devletin ve kankev'in katkilariyla 1,5 milyon dolar harcadik. bes milyon dolara daha ihtiyac var. bunu, restorasyonun ucuncu kismi olan sarayin isletilmesinden elde edilecek gelirle karsilamayi dusunuyoruz. amacimiz, anonim bir model gerceklestirmek. bu parayi saglayacak bankalara, sirketlere belki de kullanim hakki taninacak. onlardan kiralama bedellerini pesin alip bu sorunu cozebiliriz. dis kaynak bulma cabamiz da var. boyle bir yaziya kaynak saglayabilecek uluslararasi vakiflar, dernekler, sivil toplum orgutleri, finansal kuruluslar olabilir. her oneriye acigiz’’.

    on uc yil sonra yenilenmeye baslanan sarayin restorasyonunun bitim tarihi konusunda ise, orhon kesin yanit veremiyor: ‘‘ikinci ihaleyi hemen yapabilirsek 1,5 yilda restorasyon tamamlanabilir.’

    sarayin tarihcesi:

    adile sultan sarayi , sultan ii mahmud 'un kizi olan adile sultan (1826-1899) icin, 1876 yilinda ser mimar i devlet sarkis balyan tarafindan insa edilmis. bogazici 'nin anadolu yakasinda kandilli 'de akintiburnu sirtlarindaki duzlukte bulunan saraya, sahil yolundaki koruluktan giriliyor. duzgun bir bicimi olmayan saray arsasinin on yuzu sahil yoluna, arka yuzu ie siraevler sokagi 'na bakiyor. saray, bati, dogu ve merkez bolumu olarak uc bolumden olusuyor. ahsap agirlikli olarak insa edilmis saray, genc rokoko denebilecek bir uslup ozelligi tasiyan yuklu ve zengin bezemelere sahip.//

    ic. hurriyet , 8 haziran 1999, salı

    http://arsiv.hurriyetim.com.tr/…08/isthab/29ist.htm
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap