• cocuklardaki uyku problemlerini cozmek icin dr. richard ferber tarafindan onerilmis teknik. amaci, cocugun yataginda kendi basina uykuya dalmasi ve sabaha kadar uyanmadan deliksiz uyumasidir.

    bebegi aglatarak uyutma prensibine dayansa da ulkemizin farkli yorelerinde de uygulanan "birak aglasin cigerleri acilir", "birak aglasin yorulunca uykuya dalar" ya da ecnebilerde uygulanan "cry it out" metodlarindan farklidir. yine de cogu ebeveyn tarifindan zalimce oldugu soylenir. dort aylik bebeklere de uygulandigi gorulse de genel kani alti aydan sonra bu egitimin verilmesinin daha uygun oldugudur. zaten daha kucuk bebekler butun geceyi hicbir sey yemeden gecirmemelidirler.

    en onemli ozelligi her aksam cocugu yatagina koymadan once ayni rutin adimlari uygulamaktir. mesela, yatmadan 2 saat once aksam yemegini yedirmek, yemekten sonra emiyorsa anne sutu emmiyorsa su/formula icirmek, yarim saat kadar yataginda oyun oynamak, banyo yaptirmak, isiklari kisip yataginda kitap okumak ve cocugu kucaga almadan odadan cikmak.

    ilk 1-2 hafta cocuk hemen uyumayacaktir. bu sure zarfinda ilk gece once 3 dakika agladiktan sonra cocugun odasina gidilip, kucaga almadan sakinlestirmeye calisilir, daha sonra bes, yedi, on, onbes dakika araliklarla cocugun yanina gidilir. daha sonra cocuk uyuyana kadar onbes dakikada bir yanina gidilir. burda en onemli nokta kucaga almamak. ikinci gece ise cocugun yanina gidilen araliklar bes dakikadan baslayarak gittikce artirilir. bu sekilde en sonunda devamli onbes dakika araliklarla gidilmeye baslanir.

    yukaridan sanki cocuk iki hafta boyunca saatlerce aglayacak gibi bir sonuc cikmasin. cogu bebek icin ilk gece biraz zor gecse de daha sonraki geceler aglama suresi sizin yanina gitmenize gerek kalmayacak kadar kisaliyor. bir haftadan sonra ise bazen siz odadan cikinca hic ses cikarmadan bazen ise daha kitap okurken uykuya daliyor.

    cocuk gece uyandiginda ise sekiz aydan kucukse meme verilerek tekrar uyutulabilir, buyukse sadece sallayarak uyutulmalidir.

    bir-iki hafta sonra bebek gece kendi uyansa bile biraz ses cikarip hic aglamadan tekrar uykuya dalacak ve sabaha kadar sizi yataktan kaldirmadan uyuyacaktir.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap