5 entry daha
  • islam dininin gunumuzde de devam eden bir cok gerginlik, cati$ma ve sava$a surekli neden olmasinin temel nedeni son "kutsal" din olmasidir. cunku kur'an-i kerim'in indirildigi ve temel $eklini aldigi zaman zarfi icersinde (600-800) ilkel de olsa bir tur devlet te$kilati iyice oturmaya ba$lami$ti. bu yuzden de islam, kendisinden onceki dinlere (musevilik, hristiyanlik) gore cok daha kapsamli bir devlet ogretisi getirmi$, zaman gectikce gunluk ya$amla da etkile$imini bir o kadar fazlala$tirmi$ti.

    i$te bu temel ozellik yuzunden yuzyillar gectikce islami ulkelerde illa da "laiklik*" diye bir kavram aranirken, ozellikle ulkemiz devlet yapisinda buna "olmazsa olmaz" gozuyle bakilirken, hristiyanlik'ta buna kar$i hic de boyle tavir yoktur. cunku hristiyanlik ogretisinin devlet i$lerine kari$ma raddesiyle islamiyet'inki kar$ila$tirilmayacak derecededir. hristiyanligin kalbi avrupa boyle bir tehlikeyle kar$ila$tiginda reform hareketleri'ni bir koymu$, kimse ne olduguna inanamami$tir. islamiyet'te ayni $eyi yapmanin ne kadar zor oldugu a$ikardir.

    o yuzden "ulan bunu bizim ulkede yapsak nasil olay cikar", "bak herifler her filmde kilise gosteriyo bi$ey oluyo mu" gibi laflar etmeden once bir durup du$unmek gerekir. pek tabii ki batililarin belirli bir olgunluga eri$mi$ olmalari bu tur $eyleri yapmalarinda daha kolaylik saglamaktadir ancak iki dinin dinamiklerinin cok farkli oldugunu da hic bir zaman unutmamak lazim gelir.
2065 entry daha
hesabın var mı? giriş yap