6 entry daha
  • -- yeni çağ felsefesi 'nde descartes etkisi/eleştirileri --

    rene descartes'ın açtığı çığır, felsefenin artık "varlık nedir?" sorusundan "varlığa yönelen ben kimim?" sorusuna yönelmesiyle birlikte descartesçı ayıklama felsefede güçlü bir yöntem olagelmiştir. en önemli descartes eleştirmenlerinden biri, kronolojiye sadık kalırsak; pierre gassend (1592-1655) olmuştur. bir dönem manastır rahipliği de yapmış olan bu düşünür, zaman içinde materyalizme kapılmıştır. epikuros'un atomcu ve materyalist görüşlerini benimsemiştir. descartes'ın cogito ergo sum'uyla alay ederek, onunla açtışmıştır. en büyük eseri de de vita moribus et doctrina epicuri dir. (http://www.enotes.com/…ry-criticism/gassendi-pierre)

    yeni çağ felsefesinin merkez noktası descartes'la çatışmayarak les cartesiens'in içinde yer alan yahudi ailesine mensup baruch spinoza (1632-1677) descartes'tan cevher teorisini ve bruno'dan da pantheist görüşleri almıştır. müthiş derecede önemli ethica adlı eserine ve diğerlerine http://books.google.com/…q=spinoza&as_brr=1#ppr2,m1 adresinden ulaşmak mümkün.

    kartezyen olmayıp descartes'ı eleştirenlerden biri de thomas hobbes'tur (1588-1679). ingiliz filozoflarından olup, materyalizme inanmıştır. tıpkı macchiavelli gibi, leviathan'da otoriter ve despot devlet yönetimini savunmuştur.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap