3 entry daha
  • işkence mağdurlarının en hazin hallerini adli tıp çalışanları görür tabi eğer bu mağdurların oraya kadar gelecek hali ve cesareti kalmışsa. düşünürsün bi insan bi insanı nasıl bu hale sokar nasıl bu kadar hırpalar acı çektiğini göre göre devam eder. kimdir bu işkenceci nasıl biri olabilir.. stanford deneyi ve milgram deneyi işkencecinin otoriteyle ilişkisini bir nebze açıklıyor. fakat bi açıklama daha var. bazı bilim adamlarına göre "işkenceci", doğruyla yanlışı zaman zaman ayırdedemeyen kimi zaman genetik nedenlerede bağlı bir fizyolojik bozukluk taşıyan kişi. işkenceci belli koşullar altında doğru yanlış kavramını kaybediyor ve psikolojik şiddet veyahut fiziksel şiddet uygulamaktan kaçınmıyor.

    işkencecinin şizofrenik bi yanı var. kendini en doğrusunu yapıyor sanıyor hatta bazen adaleti temsil ettiğini düşünüyor. bundan kelli, kendisi başkalarına eziyet yaparken bu eylemini şartların gereği adaletin telakkisi zaten insan olmayan bi varlığa haddini bildirme olarak ilan ediyor.

    bi işkenceciyi ne yaratıyor sorunun cevabını tek bi cümleyle vermek güç. fakat bunların hepsinin bi ortak noktasını görüyorum. hepsi korkaklar. üzerlerine azıcık gidilse zırlayan merhamet dilenen kendini mağdur göstermeye çalışan kendi yaptığının 10'da 1'inin tehditine bile dayanamayan kişiler.

    bi websitesinde ağır şizofrenik nöbetler geçirdiğini tahmin ettiğim kendini kendi yaptıklarından tamamen uzak gören bi psikolojik işkenceci tespit ediyorum. kendisine küçük, acıtma kapasitesi az bi taş atıyorum. hemen deliye dönüyor. önce karşılık vermeye çalışıyor kadın olmamdan kelli beni inciteceğini düşündüğü imalar felan yapıyor.. bunlar bana işlemiyor. derken az zaman geçiyor, onun başkalarına yaptıklarını ona yapacağımı zannediyor. bu zan bile ona yetiyor. biraz çırpıyor sonra çözülüyor kendini acındıran merhamet dilenen bir şekle bürünüyor. ertesi gün masumiyetten oh la la insanlıktan barıştan empatiden bahseden bi tutuma giriyor.

    işkencecinin psikolojisi konusunda alex haslam'ın sözü beni çok etkilemiştir: "toplumlar olarak işkence olaylarını gördüğümüzde başımızı çevirmemeli aksine dikkatli bakmalıyız. yalnızca öyle, barbarlığı olanaklı hale getiren toplumları analiz edebilir ve işkencenin meşruluğunu önleyebiliriz". haklı işkenceci yoktur.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap