• etrafta dolanan, hakkındaki düşüncelere günümüz bakış açısı ile (ilk yorumun yağıldığı zamanın şartları ile bugün farklı olabilir) yapılabilecek yorumlar:

    * ide değildir: ide, integrated development environmentın kısaltmasıdır (bütünleşik geliştirme ortamı). emacs içerisinde debuggingden profilinge kadar tüm şaklabanlıkları yapabilir, gerek kütüphanelerden, gerek kod içinden sembol tamamlayabilir, derleme sorunları çıktığında tipkı görsel idelerde olduğu gibi hatanın olduğu satıra gidebilir, alttaki dil destekliyor ise runtimeda çalışan kodu değiştirebilir, veriyapılarını canlı olarak düzenleyebilirsiniz. misal "bu fonksiyon sayı bekliyordu ama sen string vermişsin" gibi bir hatada programdan çıkmadan, hatta web uygulaması ise istemci ile arasındaki bağı dahi koparmadan, "yapmışım bir hata. sen şimdilik o stringi boşver, 45i vermişim gibi yap" gibi işler dahi yapabilirsiniz. örnekler çoğaltılabilir.

    * kullanması zordur: bu düşünce herhangi bir yazılım için geçerlidir. daha önce kullanmadığınız herhangi bir yazılımın gelişmiş özelliklerini kullanırken ya da keşfederken zorlanırsınız. kaç kişi microsoft wordde mail merge özelliğini ilk anda zorlanmadan keşfetti? kaç kişi hatasız visual basic macrosu yazdı? dosya açmak için file menüsünden open file a tıklayın, kaydetmek için de aynı menüdeki save'e basın. olmadı mı? o zaman dosya açmak için araç çubuğundaki açılır klasör resmine basın, kaydetmek için de disket resmine. çok yabancı olmasa gerek.

    * lisp ile yazilmis: lisp ile değil, elisp ile yazılmıştır. (bkz: lisp) (bkz: elisp)

    * programlama/betikleme(scripting) ortamı olarak lisp'i içeren, sırf bu yüzden bir sürü insanın konfigürasyon dosyasını görür görmez kusmaya başlamasına neden olan editör: bir üst paragrafa bakınız. "bir sürü" söz grubunun "ben ve birkaç arkadaşım"dan başka anlama gelmediği durumlarda, insanların sadece şekilsel olarak bir dili mide bulandırıcı bulmalarını anlayamıyorum. :?+-; gibi kargacık burgacık işaretler iştah açıcı dururken, yusyuvarlak () lerin neden mide bulandırdığını çözemiyorum. şu işi yapamıyor, şu konularda yeteneksiz gibi argümanlar yerine parantez parantez deyip durulmasına anlam veremiyorum. herhalde insanlar o kadar sabit görüşlü ki 1-2 saat vakit ayırıp incelemek yerine "amaaan delikanlı dilde yuvarlak şeyler olmaz, pis kaka" deyip sıyrılıyorlar. her lisp kelimesinin geçtiği ortamda "aman bir sürü parantezi olan dil değil mi? bir işe yaramaz o" dendiğini duyup, ardından herhangi bir yazılım geliştirip geliştirmediğini sorduğumda hayır işim mi yok başka gibi cevap almaktan henüz sıkılmadım.

    * vim varken esamesi okunmayacak kendi büyük şözellikleri güdük editör: emacs, vim ile karşılaştırılamayacak kadar yeteneği olan, farklı kulvarlarda bir yazılımdır. "metin düzenlemek bir özelliği olup, altyapısı sebebi ile rahat genişletilebilir olduğundan bundan başka yetenekleri de vardır. benzer bir cümleyi vim grubu da sarfetmiş, vim sadece bir metin editördür, öyle kalacaktır etmiş ve kimi yamaları kabul etmemişlerdir. benim bildiğim bu konudaki en ünlü yama vimshell. bu yüzden emacs mi iyidir vim mi tartışmaları anlamsızdır.

    * "yahu sadece iki satır yazı yazacam" diyenler için cat > dosya yazıp 2 satır sonrasında ^d basmaları şiddetle önerilir. hem de daha ufak. ed 42216b iken cat 16744b.

    yo zealot değilim.
  • `2-3 gündür python ve java development için kullanmak istediğim metin editörü. kullanmak istiyorum zira, java için mesela, eclipse açılma süresi ile kettle a su koyup kahve yapma süremle neredeyse aynı. bir yandan da konsolda çalışmayı çok seviyorum ve dil değiştikçe ide değişsinde istemiyorum. herşeyi geçtim, hiç bişey araştırmamış olsam bu kadar programcı övüyor vardır birşeyi der kullanırım.

    kullanırım kullanmasınada, anam ağladı arkadaş iki gündür 1 tane düzgün çalışan eklentim yok. olmayıversin denmezde buna, zira eklentileri ile meşhur zaten emacs i güçlü yapan o eklentileri.

    hadi python geliştirmek için düzenliyim ben bunu diyorum, tamam ne yapılacak, mesela autocomplete kurayım, . operatörünü kullanınca pıt diye çıksın karşıma kullanabileceğim metodlar filan. oh süper hadi hemen başlayalım. dur öyle hemen kurulmuyor ama, önce şey kurman lazım;

    rope
    ropemode
    ropemacs
    tamam bunlarıda kurarım ne varki. onların paketlerini indir, kur, doğru mu kuruyorsun yanlış mı bilmiyorsun zaten documantasyonları oku bilmem ne,

    hadi autocompl.. dur!
    bitmedi

    pymacs kurman lazım.
    tamam onuda kurarız nerdeymiş kurulum şeyleri readme sini (oha readme ye bak) okiyimde kuruyim..

    of yoruldum, tamam hadi hadi autocompl.. dur!

    yasnippet kurman lazım.
    lan! neyse kuralım nolcak. (bi miktar daha uğraş)

    kurulumları yap, .emacs dosyasına gerekli lisp kodlarını hepsi için ekle (yasnippet, pymacs rope vs için)
    ve tamam, hadi autocomplete kuralım.

    kurduk bitti. herşey süper. gerekli ayarlarıda yaptık. hadi deneyelim 'emacs -nw' oh sonunda hatasız açıldı, python kodu yazıyım biraz,
    wait? ee niye autocomplete çalışmıyor? çalışmıyor işte allah kahretmesin. sadece 1 özellik için 10 tane şey kurdum defalarca hataları temizledim tekrar kurdum o 1 özellikte herşeyi yaptıktan sonra çalışmadı. iyide bi hata yapmışsındır sen? orası aşikarda hangi adımda hata yaptım, nereyi yanlış yaptım nasıl bulucam şimdi. herşeyi sil baştan kur, olmadı onuda yaptım.

    nalet olsun, her güzel şeyin dikeni olmak zorunda mı ya.
    tamam uğraşıp çözücem bi gün bunuda illaki ancak,
    arkadaş çok mu zor ya, emacs ile python geliştirmek için bunu kurun diye bişey yazsalar hepsini indirip düzenlice kursa filan. yeter ya.

    hayır acaba sadece python için mi durum böyle diye java ya bakiyim dedim onda bütün herşeyi yapan bi jdee diye bişey gördüm bi miktar mutlu oldum, kurulumuna bakıyorum requirementsa bakıyorum:

    the latest version of the collection of emacs development environment tools (cedet) developed by eric ludlam,
    the emacs lisp library (elib) package,

    gibi şeyler yazıyor. onların kurulumlarında da requirements diye bi bölüm olacak. ve onların kurulumlarında da hata yapıcam. yeter lan. ağzıma sıçtınız olum 2 gündür. yetti. of

    edit: isvicreli bilimadaminın bildirdiğine göre zaten emacs wiki'leri how to'ları yeterince outdated oldukları için,(oha çok odtülü türkçesi oldu) ne kadar uğraşsam çalışmayacakmış. yine kendisi, package.el diye bişey önerdi, şahsen bu eklenti kurulum işini tamda istediğim gibi oldukça basitleştirmiş bu sistem. package.el içindeki paketlerden org-mode gibi bikaç şey indirip basitçe çalıştırdım, şahsen tavsiye ederim.

    " yinede henüz emacs'i, istediğim gibi kullanabileceğim bir ide yapamadım. ama yapılacak dedim yapılacak. " -ali ağaoğlu.

    bu arada, ek olarak, ubuntu kullananlar için, ubuntu software centerda emacs yazıp aratırsanız, bir çok eklentiyide kurulumuna hiç bulaşmadan tıklayıp install diyerek emacsinizi şenlendirebiliyorsunuz. yinede package.el i tavsiye ederim.

    edit2: başta bahsettiğim autocomplete kurulumu aslında bayada basitmiş, ne kasmışım öyle wiki filan;
    http://www.youtube.com/watch?v=rgvvndxwjye

    tabi bu python ile entegre olmadı henüz, rope filan gibi şeylerin düzgün çalışır halini istiyor öyle sanıyorum ki. bunu python ve java ilede uyumlu hale getirince bi edit daha atarım öyle sanıyorum ki.

    edit akbayram: abi sıfırdan bulaşıyorsanız bu işe, herşeyi adam akıllı anlatan bi screencast bulun (ben şahsen peepcode meet emacs kullandım.) gayet yararlı olur. yoksa piyasadaki bi çok döküman farklı sürümler için, eklentilerde öyle, sıfırdan başlayınca çok zorlanıyorsunuz. ama zaman geçtikçe alışılıyor, ve şunu söylebilirim, emacs çok tatlı bişey.
  • bir kere rahat edilecek şekilde özelleştirildiğinde(hele birden fazla dilde yoğun olarak kod yazacaksanız bu süreç kısayollar falan filan da eklenince nispeten uzun olabiliyor) tadından yenmeyen ancak o sihirli "oldu bu" anına kadar epey zaman harcattıran hayatın anlamı.
  • isterse kendisini vi'in seviyesine bile indirebilen cok becerikli metin duzenleyici/gelistirme ortami
  • don boxin c#'in tanitimi icin geldiginde kullandigi editor.
  • daha once kullanmadiysaniz kullanirken inanilmaz zorlanacaginiz text editoru.
  • icinde minik bir psikoterapist barindiran editor programi. emacs'i baslattiktan sonra esc-x doctor diye calistirin, hello yazip iki defa enter'a basin.*
  • n adet ayrı bilgisayardaki "display"lerde n pencere açıp aynı bufferın ayrı kısımlarını aynı anda edit etmenizi sağlayan hayvanat.
  • yeni yeni kullanmaya başladığım, hakkında her okuduğum şeyden sonra kulaklarımda "welcome to the real world" seslerini duyduğum şukela editorüm. *
hesabın var mı? giriş yap