• tecvid de hurufu mukatta denilen ayrı ayrı yazılmış birleşik olmayan anlamına gelen kuran-ı kerim harfleridir. kuran kendisinin apaçık olduğunu söylemiştir.

    " biz kuran’ı sana her şeyin apaçık bir beyanı olarak indirdik " nahl suresi 89.ayet

    arapça dil bilgisi olan , ilmi olan , kuran'ı ezbere bilenler arasında iddia edildiği gibi bir ayrılık anlaşamama durumu yoktur. elif lam mim kuranın harfleridir. en basit olarak bu gibi harfleri surelerin başında gelmesi şunu gösterir ;

    bu kuran kullandığınız harflerden oluşmuştur. eğer inkar ediyorsanız bir benzerini yapın. zira yine kuran-ı kerim de bu husus da apaçık vurgulanmıştır ;

    " yoksa onu peygamber uydurdu mu diyorlar ? de ki: eğer öyle diyorsanız ve sözünüzde samimi! iseniz allah'tan başka gücünüz yettiği kim varsa yardıma çağırın da hep beraber onun bir suresine benzer bir sure meydana getirin. " yunus suresi 38.ayet

    elif lam mim , elif lam ra , ha mim , ha mim ayn sin kaaf gibi birden fazla ayrı yazımlı harfler olduğu gibi sad , kaf ve nun gibi tek yazımlı harflerle başlayan sureler de vardır. inkarcılarda aynı harfleri kullanıyordu. ama bir üstteki ayetin buyur ettiği gibi gücünüz yeterse benzerini yapın birlik olun dediği gibi meydan okumasına rağmen bir benzeri dahi yapılamamıştır.

    bakara suresinin 1.ayeti dir elif lam mim ve aslında cevap hemen 2.ayette verilmiştir görenlere ;

    o kitap ( kur'an ) ; onda asla şüphe yoktur. o, müttakiler ( sakınanlar ve arınmak isteyenler ) için bir yol göstericidir.
  • bakara ve al-imran surelerinin ilk ayetleri. bu güne kadar ne anlama geldiğini sorup da , net bir cevap alabildiğim olmamıştır. bu ayetler müteşabih ayetlerdendir. kuran-ı kerimde bu ayetlerin üzerine fazla düşünmemem gerektiği söylendiği halde (bkz: al-i imran suresi 7. ayet) buraya da yazalım ” o, sana kitab'ı indirendir. onun (kur'an'ın) bazı ayetleri muhkemdir, onlar kitabın anasıdır. diğerleri de müteşabihdir. kalplerinde bir eğrilik olanlar, fitne çıkarmak ve onun olmadık yorumlarını yapmak için müteşabih ayetlerinin ardına düşerler. oysa onun gerçek manasını ancak allah bilir. ilimde derinleşmiş olanlar, "ona inandık, hepsi rabbimiz katındandır" derler. (bu inceliği) ancak akıl sahipleri düşünüp anlar”

    dayanamayıp tevrat da bu tip ayetler var mı diye sorduğum bir arkadaşım(e haliyle kendisi yahudi) . yahudi inanışına göre; hz. muhammed’in peygamber olmadığını bir yahudi’den yardım alarak kitabı yazdığını söyledi. kitabı yazan yahudi de bu iki surenin başlarına ibranice de ben bunlara inanmıyorum manasına gelen elif lam mim harflerini koyduğunu. ibranice karşılığı ani lo maamin imiş,anlamı ise “ben inanmıyorum” muş.

    ufak bir araştırma ile kuranda bu gibi başlangıcı sadece harflerden oluşan 30 sure olduğunu. bu ayetler de toplamda 17 tane harf kullanıldığı bilgisine ulaştım. yine de yeterli bilgiye sahip olmadığım için sustum ama ayetlerin peşini hala bırakmadım. arkadaşıma da sus zındık dedim.
  • bakara suresi'nin olduğu gibi ali imran'ın da ilk ayetidir, lakin kuran'da hiçbir anlama gelmeyen random (tevbe istağfurullah) harflerle başlayan sure çoktur (29 tane), örneğin kalem suresi kör kör parmağım gözüne bir nûn ile başlar, kaf suresi de tek başına melul melul duran bir kaf harfiyle alır startını, ta ve ha ile başlayan taha suresi, elif lam mim sad ile başlayan araf suresi, ta sin mim ile başlayan kasas suresi de hep de aynı ekoldendir. bu harflerin ortak noktası başka harflerle birleşmeyip kendi isimleriyle okunan hareketsiz harfler olmalarıdır, bunlara mukataa harfler denir. bahsi geçen surelerin niçin mukataa harflerle başladığı açıklanamamıştır, bir sürü görüş vardır, kimisi peygamber ile allah arasında özel bir şifre olduğunu bile ileri sürer..
  • elif lam mim tartışmalarında anlayamadığım konu neden peygamber devrinde yaşayanların bu tip ayetlerin anlamını sormamış olmalarıdır. eğer sorulduysa ya bir cevap olmalı ya da peygamber cevap vermemeyi tercih etti diye bir aktarım olmalı idi.

    uzun zaman sonra gelen edit:
    gözüme ilginç bir haber çarptı ve şöyle bir şimşek çarptı zihnimde. belki ilgisi olabilir.
    gayrimüslim yerine farklı inanç grupları demek/@pepecura
  • kozmik taypo.

    (bkz: slm)
  • bir hadis-i şerif rivayetine göre bunların anlamını kıyamete kadar kimse bilemeyecekmiş.

    bazı kişiler hem bu rivayeti kabul edip hem de bunun anlamını bildiklerini iddia etmektedirler. (bkz: klinik vaka)
  • 1. “elif lâm mîm”in elifi “allah”, lâmı “latîf’, mîmi de “mecîd” ismine tekabül eder (zerkeşî, ı, 173)

    2. “elif lâm mîm”, “ben allahım, bilirim” , “elif lâm râ”, “ben allahım, görürüm” , “elif lâm mîm sâd”, “ben allahım, (bilirim ve) hükmederim” demektir (taberî, ı, 207; ibn kesîr, ı, 57). zeccâc da bu görüşü tercih etmiş ve araplar’ın belli bir kelimeye yine o kelimeden alınmış bir harfle işaret ettiklerini kaydedip buna şiirlerden örnekler vermiştir (me?âni’l-?ur?ân, ı, 62-63).

    3. ibn abbas’tan rivayet edilen ve dahhâk’in tercih ettiği bir görüşe göre “elif lâm mîm”deki elif allah’a, mîm muhammed’e, lâm ise cebrâil’e delâlet eder ve bu terkip, “bu kitap allah katından cebrâil vasıtasıyla muhammed’e indirilmiştir” anlamına gelir (ibnü’l-cevzî, ı, 22; fahreddin er-râzî, ıı, 6)

    4. kâşânî’ye ait olduğu kabul edilen işârî tefsir kitabında yer alan bilgilere göre “elif lâm mîm” harfleri sırasıyla allah, cibrîl ve muhammed isimlerinin kısaltmalarıdır. varlığın (vücûd) evveli allah, ortası cibrîl, sonu muhammed’dir. bu üçü bir daire oluşturduğu gibi üç harf de varlığın bütününe işaret eder.

    5. yahudilerden bir grup hz. peygambere geldiğinde, onlara bakara’nın başından “elif – lâm – mim’i” okudu. onlar, ebced yoluyla bunu hesaplayıp dediler: "ömrü yetmişbir yıl olan bir dine nasıl girelim?"

    rasûlullah (asm) onlara tebessüm etti. bunun üzerine, “başka da var mı?” dediler. hz. peygamber onlara “elif – lâm – mim – sad”, “elif - lâm – ra” ve “elif – lâm – mim – ra”yı okudu. bunun üzerine, “bize iş karıştı. hangisini esas alacağımızı bilmiyoruz.” dediler.

    6. ibn arabî hazretlerinin rüya tabirlerine göre:

    -elif: mertebesi yüce ola
    -lâm: korkusundan emin ola
    -mim: muradına erişe, sevine

    -alıntıdır-
  • ee şey, aslında öyle değil sanki

    (bkz: #45183954)
hesabın var mı? giriş yap