• "unlu olmak problem degil, yeter ki kimse sizi tanimasin"
  • en meshur heykeli, 13 yasinda tutusuyle 5. pozisyonda poz vermis balerin heykelidir. donemin diger empresyonistleri tarafindan kadinin guzelligi on plana cikarildigindan, 13 yasinda bir kizi model olarak kullandigi icin elestirilmistir.

    ancak feminist yonu agir basan sanatcinin eserleri uzerine yapilan son arastirmalara gore, eserinde gostermek istedigi sadece dogal ve yalin bir ergenlige giren kizin bedeni degil, o donem paris balesi'nde bu kizlarin durumuymus. modelimiz de icinde olmak uzere bu kucuk kizlar genelde bas balerinlerin kizlari olup, gosteri sonrasi, bir miktar ucret odeyerek sahne arkasina gecen parisienlerle anneleri tarafindan zorlanarak iliskiye girerlermis. nitekim bizim kahramanimiz ve diger iki kiz kardesi de benzer tecrubeler yasamis, daha sonrasi bir kiz kardesi hirsizliktan hapse girmis, digeri akademide dans ogretmeni olmus, bizim modelimizin ise her turlu arastirmaya karsin izi bulunumamis, yasamini yitirmis oldugu tahmin ediliyor.

    bu arada bu heykelin 30 kopyasi bulundugundan new york metropolitan museum of art ve londra tate modern da icinde olmak uzere, bir cok muzede rastlamak mumkun.

    (bkz: edgar degas kadinlari)
  • ressam. at ve balerin resimleriyle unludur. empresyonisttir. pastel calismalari cok hostur.
  • 40'lı yaşlarının ortalarında, her zaman zayıf görme sorunundan muzdarip olan ve sonunda kör olan degas, kısmen kendi zevkine göre, kısmen kalıplayabileceği ve hissedebileceği bir şeye sahip olmak ve görselleştirmek için balmumu heykeller yapmaya başlamış, 1881 yılındaki altıncı empresyonist sergi' de, halka açık olarak sergilenen tek heykel çalışması la petite danseuse de quatorze ans (14 yaşındaki küçük dansçı) isimli eseri görücüye çıkmıştır.

    neredeyse model ile aynı boyutlarda tasarlanan, üzerinde gerçek bir tütü ve bale pabuçları, başında da at kılından yapılmış bir peruk ve saç kurdelesi olan figür ilk sergiye çıktığında o kadar sıcak karşılanmamış ve dansçıyı çirkin olarak nitelendiren, hatta maymuna benzeten şemsi paşa pasajında sesi büzüşesice eleştirmenlerden güçlü bir tepki almıştır. illa ki sergilenecekse, neden antropoloji, fizyoloji ya da zooloji müzesinde değil de sanat müzesinde sergileniyor bu korkunç hayvansı yaratık diyenler mi ararsın; tıp müzesine, hastalıklı ve yamuk bedenlerin balmumu heykellerinin yanına konması gerektiğini söyleyenler mi ararsın... yani eseri itin götüne sokup çıkarmışlar.

    büyük tartışmalara neden olan heykelin modeli ise paris'in fakir ailelerinin 7 ila 14 yaşlarında olan çocuklarının büyük bir umutla gittiği paris opera ve bale okulu'nun bir öğrencisi olan marie geneviève van goethem'dir. heykele yöneltilen zalim eleştirilerin bir nedeni de, başkentin en fakir kesiminden seçilen bu genç, güzel ve fakir bale öğrencilerinin, muhtemelen opera sahnesinde küçük ama hızlı adımlarla koşturmaları nedeniyle petits rats de l'opéra (opera fareleri) olarak adlandırılması olabilir.

    degas'ın bu çalışmasının hikâyesini, heykelin başlattığı tartışmaları, heykel için poz veren marie geneviève van goethem ve yaşıtı çocukların yaşadıkları dramı, paris operası’nın kulislerinin içyüzünü ve sanatçının yaratım sürecini merak edenler camille laurens'in "on dört yaşındaki küçük dansçı" adlı kitabını okuyabilirler.
  • dreyfus olayı'nın (1894) fransa'yı ikiye böldüğü çalkantılı politik dönemde şiddetli bir anti-semitist olarak boy göstermiş ressam. bu hadise eski empresyonist dostları da bölmüş, örneğin yahudi ressam camille pissarro ile dagas'nın araları açılmıştır.
  • young woman with ibis: görsel
  • hukuk fakültesine girmesine rağmen çok geçmeden ressamlık uğruna okulunu bırakan izlenimci ressam.resimleri bir fotograf makinesinin herhangi bi "an"ı rastgele yakalama özelliğini anımsatır.birçok resmi seyirciye alısılmış tekniklerin aksine kişisel bir bakış hissi vererek sunar;resimleri o kdr bi gercekci kompozisyona sahiptir ki kendinizi o an resmin içinde hissedersiniz..
    foto etkisi icin örnek:
    http://www.abcgallery.com/d/degas/degas1.html
    pamuk ticarethanesi:
    http://www.abcgallery.com/d/degas/degas13.html
    diğerleri>
    http://www.artrecordiff.com/…ssion/degas/index.html
  • benim dinim imanım neden sanat? sorusunun yanıtını aldığım tanrılardan biri.
  • "sanat sizin gördüğünüz değil, başkalarının görmesini sağladığınız şeydir"
  • kanımca en özel izlenimci ressamdır kendileri. tablolarının ortak özelliği, hareketi resmetmeleridir. degas için her an önemlidir, çünkü sanat kesinlikle tesadüflere dayanmaz. resimlerinde hiç bir fırça darbesi tesadüf gibi görünmemelidir. ona göre bir nesne yüz kere resmedilebilir ve hepsinde farklı görünebilir.
    aslında degas, başlarda çevresindeki durağan nesne ve sabit modelleri resmetmiştir, fakat sonraları hareketli cisimler ilgisini çekmiştir. özellikle balerinler ve yıkanan kadınlar tablolarının büyük bir kısmına konu olmuşlardır.
    1834'te doğan degas, 60lı yaşlarından sonra gitgide görme yeteneğini kaybetmeye başlamış ve 67 yaşında tamamen kör olmuştur. bu tarihten itibaren sanatçı resimle ilişkisini (önceki eserlerine rötüşlar dışında) büyük ölçüde kesip, alçı heykellere yönelmiştir. öldüğü 1917 yılında kadar da heykel sanatıyla uğraşmıştır.
hesabın var mı? giriş yap