• soyle dusunuluyor olabilir belki: ben hypervisor altinda hem 64-bit hem 32-bit os calistiririm ayni anda paralel, 64-bit ihtiyacim oldugunda 64-bit'e gecerim normalde 32-bit'te takilirim.

    bu belki canim motosiklet kullanmak ister diye arabayi ortadan ikiye bolmeye benziyor zira virtualization kaynaklari paylastirmaz, kaynaklar isletim sistemine adanir. iki core'unuz varsa devlet ikisini de alir size virtualization verir.

    o da kirk yilda bir 64-bit ihtiyacim olur diye yapilacak son harekettir. direkt 64-bit os kurun misler gibi allah gibi. 2 yildir kullaniyorum super. merhaba ben ssg, iki yildir sorunsuz 64-bit os kullaniyorum. 64-bit.. kalitenin adi.
  • virtualisation, dual boot ve temel asla beraber seyahat edemezler ve fıkralara konu olamazlar.
  • virtualization, bunun islevini hic bir sekilde ikame edemez.
  • sabahları uyandığımda karşıma çıkan seçenektir.
    uzunca bir süredir tercihimi "suratsız"dan yana kullanıyorum.
    (bkz: castro is now starting)
  • virtualization kendisine olan gereksinimi ortadan kaldiramayacak, tamamen alakasiz bir kavramdir.
  • virtual machine yazilimlarinin yaptigi is ile bu yazilim imkan tanidigi seyin bir biri ile zerre alakasi yoktur.
  • ortalama desktop kullanımı mevzubahis olduğunda, kağnı hızıyla virtualization yapmak istemeyen, işletim sisteminin çalışmasını değil işletmesini isteyenlerin seçimidir. şahsi tercihimin sebeplerinden en basit örnek olarak, virtual machine'de opengl kanırtmak sabır ister. linux içerisinde windows ve windows içerisinde linux çalıştırmak (ikisinin de en azından ortalama bir konfigürasyon isteyecek versiyonlar/dağıtımlar olduğunu varsayarsak) birazcık performans gerektiren bir iş çıktığında işkence gibiyken windows açıp visual studio, linux açıp gimp çalıştırmak bana çok daha tercih edilebilir gelmektedir. virtualization ise temelde birtakım ufak tefek hadiselere workaround olarak (mesela güncel firmware'li yeni nesil ipod'u [ki binbir database hash maymunluğu içerir] vm üzerinde çalışan windows'da sync ettirmek gibi) veya deneysel amaçla kullanılmaktadır şahsımca.
  • 64-bit programin 32-bit isletim sistemi uzerinde calismasi virtualization degil emulasyondur. virtualization tepede bir hypervisor isletim sistemi altinda birden fazla isletim sisteminin ayni anda calismasidir. bu acidan dual boot'la alakasi yoktur. dual boot acilista iki farkli hypervisor arasindan secim yapmaya yarayabilir mesela.
  • gündüz ve gece modunu aktive eden beyin sistemimiz.
    gündüz bir task/görev çalışır, uykuya dalarken içeride aktif olanları kalıcı belleğe yazıp büyük bir context switching yaparız. gece görevini yükleriz. uyanmak üzereyken aynı şeyi tersten yapıp uyanırız. aniden uyandırılırsak bir süre bocalarız. gece görevinde rüyalar görürüz.

    bu konuda edit yapmam gerekecek, tam oturmadı henüz.
  • simdi soyle: taa ibm os/2'nun ilk zamanlarindan (ki benim hatirladigim ilk dual boot isletim sistemiydi ve bu ozeligi rezaletti) dos ve nt tabanli microsoft isletim sistemlerine ve dahi xnix/linux e varincaya kadar (daha da vardir, her entri tam ve eksiksiz bilgi icerecek diye bir kural yok, degil mi sevgili $ansal) hak ettiginden fazla sikintiya (corruption, overwrite, bug, vs. nedeniyle) yol acmis bir teknolojidir. donusumlu olarak hard diskten, optik diskten, usb den, networkten, vs.den boot etmek, dual boot mudur, teknik olarak evet, boot loader olarak kabul ettikten sonra..
    fakat dual boot konsepti, ozellikle ayni (ortak ve ya partitioned) ve ya farkli fiziksel sabit diskler uzerinde, birden fazla isletim sistemini donusumlu olarak kullanmaya imkan veren teknoloji olarak anlasilmakta (eger sadece ben bu sekilde anlamiyor isem). ve kanimca tek sistemde birden cok isletim sistemini donusumlu calistirmayi ,genelde verim kaybina ragmen, avantajli kilacak gerekceler, virtualization sayesinde birden cok isletim sistemini ayni anda calistirmanin sagladigi imkanlarla, cok cok azalmistir (ornek: virtualization in zayif performansi nedeniyle yetersiz kalacagi uygulamalar, windows oyunlari, belki bazi legacy uygulamalar).
    bu teknolojiyi sacma bulmamin sebebi ise farkli isletim sistemlerinin ortak bir boot partitioni donusumlu kullanmaya calisirken lackaya cevirmesidir. sistemin diger hic bir kaynagi bu cekismeye maruz kalmak zorunda olmuyor halbuki.
    ha diyorsak ki hot/cold swap disklere farkli oslar yukledik, cikarip takiyoruz, sorun yok. ya da cok saglam bir boot loaderimiz var, kacmiyor, gocmuyor, amenna.
    yine de derim ki, virtualization daha emekleme doneminde, belki de gun gelecek, salt vm calistirici kabuklarimiz olacak (belki vardir da), hatta hatta islemcilerdeki multicore konsepti diger bilesenlere sicrayacak ve dual boot, virtualization, multithreading vs. bir yana, tek kutuda cok sistemden olusan matrix benzeri sistemler gelecek.

    uzun lafin kisasi: dual boot ve virtualization elbette farkli seylerdir, fakat virtualization, fonksiyonel olarak, yuksek oranda ikame etmektedir.

    (bkz: oh be)
hesabın var mı? giriş yap