• beyin sahibi olmadan fikir sahibi olan herkes için yıllardır anlaşılamayan bir mühendislik dalı olmuştur.
  • debe'ye giren entry'i gorunce dayanamadim bir animi anlatayim dedim bu kalite dususuyle ilgili. bilgisayar muhendisiyim. yildiz mezunuyum ve okurken bu ne boktan okul diye elestirdim hep. ama iste bir sekilde okul kulturu mudur nedir adamlar kazimis beynimize bu isin abc'sini, oop'nin her sey oldugunu falan.

    10 senedir mobil uygulama gelistiricisiyim. bundan 7-8 sene once bir arkadasimin vasitasiyla iki arkadas ulasti bana. tam hatirlamiyorum ama sehir universitesi'nden mi ne. bitirme projelerini bana yaptirdilar ve hocalarinin onlardan tek beklentisi calisan bir uygulama yapmalari. ya build olsun iki sayfasi olsun bu kadar. adamlari nasil bezdirdilerse lan calistirin amk yeter demis hocalar. ama calistiramamislar iste. o zaman bin lira gibi bir para verdiler bana. bir pazar gunduz oturdum 2 saatte ios uygulamasi yaptim. bi login ekrani var. login credential'lari ni hard coded kontrol ediyorum. login olursa siradaki sayfayi aciyorum. siradaki sayfada yine hardcoded ders programini gosteriyorum. bu adamlar bu iki sayfayla mezun oldular.

    arkasindan bunu goren diger iki arkadasi geldi. "abi bize de ayni sekil bu sefer multiplatform bi uygulama yapar misin?" bunlarin odevi de yine sadece calisan cordova'yla gelistirilmesi gereken bi uygulama yapmalariymis. bu 2 saat fazla zamanimi aldi. dokumantasyonu oku falan derken. ayni paraya yaptim boyle de kral adamim.

    sonra bu dort eleman da abi biz ne yaptigini anlatamadik rapor yazmak icin ne kadar istersin dediler. ulan ben 12 senede mezun oldum rapor yazmaya usendigim icin. dedim bari onu yapin. o siralar ben mezun olmak icin makine ogrenmesi mi kasmadim, makalelere mi gomulmedim. en son, aylarca, 2 farkli app, bir yonetim paneli ve web servislerden olusan bir ekosistem gelistirmem gerekti mezun olmak icin. yine bi boka benzemiyordu ama kompleksti iste. 12 sene sonra olsa da okul tarihimdeki ilk ve tek a'mi alip mezun oldum. *

    bu arada bu 4 elemanin n'aptigini merak etmiyorum cunku ayni ekolden elemanlarla calistim. cocuk kovulana kadar her gun 2 saatimi cocugun yaptiklarini geri almakla geciriyordum.

    neyseki son 4-5 yilda calistigim sirketlerde boyle arkadaslarla hic karsilasmadim. canavar gibi cocuklar da gordum. matematik mezunu olup da programlama 101'i bizim anlattigimiz elemanin 6 ay sonra bana performans iyilestirme trikleri verdigi de oldu. bu sadece universite / bolum meselesi de degil vizyon meselesi yani.
  • ben bilgisayar muhendisiyim. universiteden once bilgisayarlara hic ilgim olmadi .ne commodore 64'um oldu ne qbasic kodladim , televizyonda hugo izledim ama onu sayar misiniz bilmiyorum.kendime ait bilgisayarimi universite 1'de edindim.oss'ye calistim.cok puan aldim ,idealimde hicbirsey yoktu.bilgisayar muhendisi olur muyum ben dedim sonra onu tercih ettim kazandim*.sonra odevleri yapmaya basladim , dersleri gectim daha sonra mezun oldum.universitede bana ogretilen herseyi ogrendim.format atmayi ogretmediler ama onu da kendim ogrendim.arada bilgisayar muhendisi olucaz bi bakalim bu bilgisayarin icinde ne varmis dedim ama dersten sonra eve yetisip eglence olsun diye surucu kodlamadim hic. kod yazmak da dunyadaki en buyuk zevkim olmadi benim icin.okurken insanlar , ee sen muhendis olcan senin bildigini ben zaten biliyorum dediler , iyi dedim , size yeterli egitim vermiyolar dediler, iyi dedim.bilgisayar muhendisligi diye bisey yok aslinda o bolumun adi yanlis bi kere dediler , iyi dedim.programcilar sabah aksam kod yazarlar siz yatar para alirsiniz dediler , ona da iyi dedim.benim idealimdi aslinda 3 yasindan beri bilgisayar manyagiyim orda ben olmaliydim dediler , e o zaman calisip kazansaydin dedim.idealist olmakla biryere varilmiyor.biraz da caba sarfetmek gerekiyor dedim.
    sonra bilgisayar muhendisliginden mezun oldum.bilgisayarlara hala inanilmaz bir ilgim yok , sonra bir firmada* bir is buldum , calismaya basladim.hayatimdan cok memnunum , mudur olmayi dusunmuyorum , ama bilgisayar oyunlarina ya hacker olmaya ya da mirc'de gizli komutlara karsi da ozel bir ilgim yok.ama dusunuyorum , bana verilen isi yapiyor muyum , evet , benden memnun mu adamlar , evet , bilgisayar benim idealim miydi ? hayir .
    herkes isine baksa ne kadar da mutlu biryer olur dunya.
  • gecen bir genc gordum. bilgisayar muhendisligi sectigi icin bin pisman. sebebi de derslerde data structures, donanim isleyisini ve yazilimda ram nasil calisir anlatiyorlarmis. react ogretmiyorlar google adsense ogretmiyorlar diyordu :-)

    aslinda bu durum sadece bu arkadasa ozgu bir sey degil. niye boyle bir algi olusmus bilmiyorum ama bilgisayar muhendisligi yazilim kursu degildir sevgili gencler. universite size bilgisayar sistemlerinin nasil tasarlandigini, nasil calistigini ve nasil optimize edilmesi gerektigini derinlemesine ogretir. bunu da temel bilim ve muhendislik ilkeleriyle yapar. piyasada "en uber super"(!) yazilim dilleri kullanilir ama siz universitede derslerde c++ ile pointer atamayi ogrenirsiniz. amac yazilim ile donanim arasindaki etkilesimi ogrenmektir. eger form koyup butonun rengini kirmizi yapip basinca satin alma yapsin seklinde seyler ogrenmek istiyorsaniz inanin bosuna universite okumaniza gerek yok. birakin o kontenjandan bu isin bilimini ogrenecek kisiler faydalansin. siz de udemy'den youtube'dan ders alin.
  • her üniversite tercihi döneminde; komşu çocuğu, bilmemkimin kızı/oğlu sık sık bu bölüm yazılır mı diye araştırıyor ve rehber öğretmenlerinin büyük gazabına uğruyor. zira nedense rehber öğretmenleri aralarında anlaşmış gibi direkt 'işsiz kalırsın' cümlesini yapıştırıyorlar ve hem öğrenciyi hem de öğrencinin ailesini bu bölümden mümkün mertebe uzaklaştırmaya çalışıyorlar. çok ilginç.

    türkiye'de hiçbir zaman bir mesleğe bu kadar ihtiyaç duyulmamıştı. yani bu farkındalığı nasıl yaymak lazım bilmiyorum ama; siz hiç bu ülkede 'eczacı eksik, acil eczacı basmamız lazım' diye bir şey duydunuz mu? veya inşaat mühendisi açığımız var falan? bizim hiçbir zaman ne doktorumuz, ne hemşiremiz, ne avukatımız, ne de herhangi bir mühendisimiz eksik oldu. her zaman yeteri kadar ve hatta daha fazlası vardı. 30-40 yıl önce doğuda bazı mesleklerde eksikler vardı. onu da zorunlu görev vs. derken hallettiler. ciddi ciddi türkiye cumhuriyetinde onlarca yıldır bir meslek eksiği yaşanmadı. ta ki yazılımcı açığına kadar.

    yahu bu ülkenin hükümeti 1 milyon yazılımcı diye bir proje çıkarttı. oğlum siz hiç türkiye'de bir meslek için hükümetin farkındalık yaratma ve kalifiye eleman yetiştirmek için çaba sarfettiğini gördünüz mü?

    sektörün dışında olan birisi için durumun kritikliği çok soyut gelebilir. 20-30 yaşında alelade birisine sorun 'bir bankada kaç bilgisayar mühendisi çalışıyor?' diye. size vereceği cevap 5, 20 en iyi ihtimalle 30 falan olacaktır. ortalama bir bankada 1000'e yakın (büyük bankalar için 1000+) bilgisayar mühendisi çalışır. insanların hiçbir fikri olmadığı bir konu hakkındaki kritikliği anlamamaları çok normal. ama ciddi anlamda açık var. çalıştığım yer 10 aydır orta seviye yazılımcılar arıyor. yok, bulunamadı. yeni mezun alıp yetiştirme fikri artık daha cazip gelmeye başladı. 2+ yıl tecrübeli bir yazılımcıysanız; linkedin'de iş fırsatlarına açığımı işaretlerseniz haftada 4-5 yer arıyor. ilgilenmediğinizi söyleyince 'ilgilenen arkadaşınız olur mu' diyor lan insan kaynakları. eğer referansınızla birisini alakanız olmayan bu şirkete sokarsanız da size ödül ücreti veriyor. siz hiç bu coğrafyada bir mesleğe bu kadar ilgi gördünüz mü?

    her ay binlerce yazılımcı; türkiye'den amerika'ya, avrupa'ya çalışmak için göç ediyor. siz 80'lerde almanya'ya gönderdiğimiz kalifiyesiz işçi grupları dışında hiç böyle bir şey duydunuz mu?

    bu başlığa gelip yazılır mı vs. diye araştıran gençler: en ufak bir ilginiz varsa bilgisayar dünyasına, ingilizce'yi matematiği halledebilecek gibi hissediyorsanız ne yapın edin yazın. hem türkiye'de, hem dünya'da şu an bu meslekten daha iyi bir seçenek yok.
  • mezunlarının ne kadar iyi yerlere geldiği basit birer linkedin araması ile görülebilen bölüm.

    linkedin'de bir üniversitenin sayfasını açıyorsunuz, soldan alumni/mezun sayfasına giriyorsunuz, gelen grafikten bölüm adına tıklarsanız sadece o bölümden mezun olanların istatistiklerini getiriyor. bknz. boğaziçi bilgisayar

    türkiye'deki üniversitelerde bilgisayar mühendisliği/bilgisayar bilimleri ayrımı olmadığı için her ikisi de seçerseniz daha sağlıklı veri elde edilebilirsiniz.
    özeti şu şekilde:

    mezun sayıları
    -----------------------
    odtü 5086
    itü 3874
    boğaziçi 3632
    bilkent 3494
    sabancı 1482
    koç 1257

    mezunların yüzde kaçı yurtdışında yaşıyor
    ---------------------------------------------------------
    boğaziçi %41
    koç %40
    bilkent %39
    odtü %38
    sabancı %35
    itü %30

    mezunların kaç tanesi google'da çalışıyor
    --------------------------------------------------------
    bilkent 66
    odtü 66
    boğaziçi 61
    koç 17
    sabancı 17
    itü 14

    mezunların kaç tanesi/yüzde kaçı big five (google, microsoft, amazon, apple, facebook)'da
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------
    odtü 231 / 4.5419%
    bilkent 218 / 6.2393%
    boğaziçi 189 / 5.2037%
    itü 69 / 1.7811%
    koç 63 / 5.0119%
    sabancı 58 / 3.9136%

    mezunlar en çok hangi şirketlerde
    ---------------------------------------------
    bilkent - google, microsoft, aselsan, havelsan, amazon
    boğaziçi - google, microsoft, siemens, amazon, turkcell
    itü - siemens, turkcell, garanti, yapı kredi, aselsan
    koç - microsoft, google, yapı kredi, turkcell, facebook
    odtü - aselsan, havelsan, microsoft, google, taı
    sabancı - google, microsoft, akbank/yapı kredi, siemens/amazon/garanti/turkcell
  • son yılında olduğum bölümdür.

    evet artık herkes bilgisayar biliyor. bu bölümü okumadan sadece evinden çalışarak bu bölüm mezunu birinden çok daha başarılı yazılım yapılabilir. ortaya çok daha başarılı projeler çıkarılabilir.

    bill gates, steve jobs, mark zuckerberg. hepsi okulunu yarıda bırakmıştır. yani bilgisayar alanında iyi bir yere gelmek için illa da bu bölüm mezunu olmak gerekmiyor. evet temel bir çok şeyi öğreniyoruz, bölümden mezun olduğumuzda hemen hemen her konuda az çok bilgimiz olacak. ama önemli olan kişinin kendisini geliştirmesi ne yazık ki. diploma sadece kağıt üzerinde yani.

    kendi okulumdan gördüğüm bir gerçeği söylüyorum. şu anda arkadaşlarımdan yazılım konusunda çok başarılı olanlar ve ortaya somut projeler çıkaranların okulda dersleri kötü, okulda dersleri çok iyi olanların ise ortaya çıkardığı somut bir proje yok. merhaba eğitim sistemimiz.
  • bence de gereksiz bir dal. bilgisayari olusturan donanimlar, programlama dilleri, isletim sistemleri falan nasil olsa ormanda kendiliginden yetisiyor.
  • mesleği bilgisayar mühendisliği olmayan ve kod yazan birileriyle çalışan bir bilgisayar mühendisi olarak görüşlerimi yazmak isterim.

    tabii, kod yazabilmek için bilgisayar mühendisi olmak gerekmiyor. ancak bilgisayar mühendisliğinde öğretilen temel bazı şeyleri bilmeden geliyor bu tarz insanlar. en temel örneği karmaşıklık analizi. yaptığınız işe göre işletim sistemlerinden, sistem programlamaya kadar da gidebilir bu. temel bilgi eksikliğinden yoksun gelen adamların yaptığı iş, ona göre oluyor. sonra gelsin döngü içinde döngü içinde döngüler, bakımı yapılamayan kodlar. (şair burda copy-paste mühendisliğinin on binlerce satıra uygulandığı kodları kastetmiş.)

    bu bilgiden yoksun gelen adamın işini hakkıyla yapabilmesi için oturup kendi başına bunları öğrenmesi gerekiyor. bu da ciddi emek demek. yani "bak şu da yapmış, bu da yapmış, ne gerek var bunları okumaya yeaa" derken iki kere düşünmek lazım. o insanların emeğine de saygısızlık etmiş oluyorsunuz.

    kimse sormadan söyleyeyim: evet, yukarıda bahsettiğim bilgileri gerektiren işler türkiye'de de yapılıyor. programlama web, ios, android'den ibaret değil. ben de mezun olurken bu tarz işlerin olmadığını düşünüyordum ki ilk iş yerimde "aygıt sürücüyü sen yazıcan" denince duvara tosladım.

    sanırım bu da en uzun entry'm oldu. *
  • son dönemde bu bölümden mezun olan insanların halini görünce, ciddi manada endişelenmeye başladım diyebilirim. bilgisayar mühendisliğinde okulun önemine inanmayan bir insandım ama sanırım her yere açılan üniversiteler, kaliteyi iyiden iyiye aşağı çekmiş durumda.

    çok basit problemlerin çözümlerinde bile zorlanan mezunları görünce bu endişeye kapıldım açıkçası. bir teknolojinin bilinmemesini hiçbir zaman dert etmem, en kallavi teknolojiler bile yeterli sürede öğrenilir. ama algoritma geliştiremeyen bir bilgisayar mühendisine katlanamıyorum. en iyi çözüm de değil aradığım artık, herhangi bir çözüm. düşünmeyi unutmuşlar gençler. ezberle bilgisayar mühendisi olmuşlar sanki. bu nasıl olabilir?

    geçen hafta patronlara resmen tepki gösterdim, neye göre alıyorsunuz siz bu elemanları diye. yemin ediyorum hiç bilgisayar mühendisliği okumayan elemanı verseler, en azından bir şey bilmiyor deriz temelden anlatırız. ben bir bilgisayar mühendisine, temel bilgisayar konularını anlatırken utanıyorum ama dinleyen utanmıyor. nasıl çıktınız kardeşim siz bu bölümden? acaba yalandan diploma mı hazırladılar demeye başladık artık bizimkilerle. olamaz böyle bir şey gerçekten.

    aynı dönemde işe giren yönetim bilişim sistemleri mezunu 2 eleman var. zehir gibiler. neredeyse alın kardeşim, bu sunucuyu yazmayı hak ettiniz diyeceğim. evet çaylaklıklar yapıyorlar ama çaylak yazılımcının olayı o zaten. elime verilen bilgisayar mühendisine oop'nin en temel kavramlarını anlatıyorum ama.

    ya bizimkiler az para verelim diyerek ne kadar çer çöp var şirkete doldurdular, ya da bambaşka bir durum var. bilemedim. ama bilgisayar mühendisliği mezunuyum diyenlerde bir kalite düşüşü var(çalıştığım şirkete gelenlerde). ben de bir bilgisayar mühendisi olarak gözlemliyorum bunu. bilgisayar mühendislerini çekemiyor demeyin diye de bunu eklemiş olayım.
hesabın var mı? giriş yap