hesabın var mı? giriş yap

  • sanırsın bali çekiyor, tiner kokluyor, bonzai içiyor. herif zaten bu işin zirvesinde abicim. mümkünse o bize ulaşsın. arabamın muayenesi geldi, cepte para yok. az biraz yardımcı olsun. boşuna mı yürüdük o yollarda, boşuna mı ıslandık yağan yağmurda...

  • 566 sorudan oluşan, uluslarası geçerliliği bulunan, bireyde ki psikolojik rahatsızlık hakkında fikir edinmenizi sağlayan bir testtir.

    testte yer alan sorular doğru (d) veya yanlış (y) olarak cevaplanır. uygulanması genellikle 1,5 saat sürmektedir. testte toplamda 13 klinik alt ölçek bulunmaktadır. bunlardan 10 tanesi bireydeki psikopatolojiyi incelemeye yöneliktir. geriye kalan 3 klinik alt ölçek ise kişinin testi cevaplarken dürüst olup olmadığı, problem çözme yeteneği ve hastalığın (varsa) yaşanma sıklığını ölçmektedir.

    mmpi kişilik testi ülkemizde ve dünyada aktif olarak uygulanan bir testtir. bu sebeple testi uygulayan bir uzman olarak yapacağım bilgilendirmede bazı noktaları es geçeceğimi söylemek durumundayım. bütün klinik alt ölçekler, ne işe yaradıkları, neyi nasıl ölçtükleri gibi bilgiler kişilerin testi suistimal etmesine yol açabilir.

    mmpi kişilik testini yüzlerce kişiye uygulamış bir uzman olarak şunları söyleyebilirim;

    uygulayıcı sizin test sorularına verdiğiniz cevapları tek tek incelemez. sizin cevap kağıdınızı testin excel uygulamasına giriş yapar, ortaya kalp grafiği benzeri bir grafik çıkar. uygulayıcı durumunuzu tamamen bu grafiği inceleyerek yorumlar. elbette uzman gerekli gördüğü takdirde test sorularınıza da bir göz atabilir, ancak gerekli değildir.

    test gerçekten doğru sonuçlar veriyor mu?

    en merak edilen sorulardan biri bu olsa gerek. test soruları içtenlikle cevaplandığı takdir de bireyin psikolojik durumu hakkında oldukça doğru sonuçlar vermektedir. bu zamana kadar uyguladığım yüzlerce kişiyi baz alarak bu kişilerin %95'inde tam doğru sonuçlar verdiğini söyleyebilirim.

    %5 yanlış sonuç verdiği kısım nedir?

    bunu basit bir örnek ile anlatacağım. dini inancına çok bağlı olan, ibadetlerini hiç aksatmadan yerine getiren bir insan düşünelim. günde 5 vakit namaz kılıyor, her namaz kıldığında allah'ı, ölümden sonraki yaşamı düşünüyor diyelim. bu kişi testte yer alan "ölümü sıkça düşünürüm" sorusuna doğru şeklinde cevap verecektir. halbuki bu soru kişinin depresyon düzeyini ölçüyor, ancak bu kişi ölümü depresyonda olduğundan düşünmüyor. bu sebeple bazı durumlarda klinik alt ölçeklerde bir yükselme gerçekleşiyor. uzmanın testi uyguladığı kişiyle bireysel görüşme yapması, yalnızca test sonucuyla hareket etmemesi oldukça önemli.

    testin manipüle edilme şansı var mı?

    testin manipüle edilme olasılığı oldukça düşük. birey kendini olduğundan iyi göstermeye çalıştığında, tutarsız cevaplar verdiğinde, soruları savunmacı bir şekilde cevapladığında test bunu da bizlere söylüyor. kişinin teste kendini kısmen daha iyi gösterebilmesi mümkün. ancak mmpi kişilik testi uygulayıcısı olmayan birinin, tam anlamıyla kendini "normal" gösterebilmesi oldukça zor.

    mmpi kişilik testi ne amaçla kullanılır?

    1) bireysel görüşme yapan uzmanın danışanının psikolojik durumu hakkında bazı fikirleri vardır, ancak emin olamıyordur. böyle bir durumda mmpi kişilik testi uygulayarak bireyin psikolojik durumu hakkında daha net sonuçlar elde eder...

    2) kurumsal firmalar işe alım yaparken bu testi uygulayabilir. kişinin alınacak pozisyona uygun olup olmadığı, iş performansı, takım çalışması, otoriteyle uyum içinde hareket edip edemeyeceği vb. birçok konuda fikir sahibi olunur.

    3) silah ruhsatı gibi kişinin psikolojik durumunun oldukça önemli olduğu alanlarda uygulanabilir.

    4) birçok kişinin can güvenliğinden sorumlu olunan iş alımlarında sıkça kullanılır.

    elbette kullanıldığı farklı alanlarda mevcuttur, ancak genel hatlarıyla kullanıldığı yerler bu şekildedir.

    mmpi kişilik testi hakkında merak ettiğiniz, aklınıza takılan konularda yardımcı olabilirim.

  • o manken arkadaşların gerçek hayatta başörtüsü taktığı yanılgısına düşen kişi beyanı

  • hindistan'la ilgili olarak internet aleminde mutlaka karşımıza bir şekilde üretim görüntüleri çıkan yemekler.

    bu yemeklerin yapılmasında bazı şartlar var, şartların sağlanmasına göre yemeğin orijinal hindistan sokak lezzetleri sınıfına girip girmediğini tespit ediyoruz. buradan sonrasını dikkatli okuyunuz, vedat abi (bkz: vedat milor) bu işi para alıp yapıyor ama ben tamamen bedava yapıyorum. amaç amme hizmeti.

    - mazot kıvamında kızartma yağı.
    en önemli kıstasımız bu. eğer hindistan'da sokakta pişirilen bir yemeği gerçek sokak lezzetinden saymak istiyorsak mutlaka malzemelerin içine atılıp kızartılması gereken mazot renginde bir yağa ihtiyacımız var.

    - yumurta
    içeriğinde yumurta olmaksızın sokakta pişirilen bir hint yemeği kesinlikle gerçek bir sokak lezzeti değildir. yumurta o yemeğin içinde mutlaka olacak arkadaş. ancak haşlanmış olarak tercih etmiyoruz, kırılmış olması önceliğimiz. ancak şöyle terbiyesizler hem haşlanmış hem de kırılmış olanı aynı yemeğin içine atıyor ki bu çok ayıp birşey ve tavuk görse tavukluğundan utanır o derece ayıp sokak lezzeti kültüründe. (yalnız bu videonun 15:20. dakikasındaki görüntü hakikaten iğrenç, eklerken benim bile midem kalktı ööğyk!!!)

    - sahlep kıvamında sıvılaştırılmış un bulamacı
    kesinlikle olması gereken bir malzeme. hatta yemeğin kendisi. eğer büyük bir kaşıkla veya küçük bir çanakla alınıp pişirme sacına dökülüyor ve sonra fıyttıdı fıyttıdı diyerek dairesel hareketlerle saca yayılıyorsa o zaman gerçek bir sokak lezzetine yaklaşıyoruz demektir.

    - kurum bağlamış çukur sac
    sokakta pişen yemeğe gerçek lezzetini verecek olan önemli malzemelerden biri simsiyah olmuş, kurum bağlamış çukur pişirme sacı. özellikle içine birikmiş mazotumsu yağ ve harst harst diye sacın tüm metalini sökercesine üzerine sürtülen spatulası ile bu sac olmazsa olmaz malzememiz. bu sacın tavalaştırılmış veya biraz daha büyütülerek kazanvari versiyonları da mevcut ancak öz hakiki sokak lezzeti diyorsak yozlaşmış olanlarını 2.plana atmak durumundayız.

    - korna sesi
    bu faktör yemeğimize tad anlamında bir katkısı olmayacak bir unsur ama o yemeğin gerçek bir sokak lezzeti sayılması için aradığımız diğer bir önemli şey. lütfen şu sesi dinleyin, ve aşçının elleri ile yakaladığı melodik ahenge odaklanın. (arkaplana dikkat) hep mideyi beslemek olmaz, biraz da ruhunuzun doyması gerekiyor.

    - pis bir mekan
    normalde yanına bile yanaşmayacağınız, adımınızı attığınızda en hafif ihtimalle tifüs kapabileceğiniz bir ortamın olması gerekiyor. uzmanlar olarak bizim favorimiz mumbai (ex.bombay) sokaklarında yoğun egzos gazı ve açıktan akan lağım/suların olduğu, mümkünse kalabalık dipdibe bir mekan ve buralar istenen lezzetin ve samimiyetin yakalanması için birebir. temsili ortam.

    - esmer aşçı
    yemeğe asıl lezzetini veren, ayağında terliği, dökülen üstü başı, yağlı saçı, 3 günlük sakalı ile sürekli makine gibi çalışan bir aşçı tüm lezzetlerin harmanlanmasında ve garantili lezzet füzyonunun oluşmasında başroldeki kişidir. bu kişinin ufak şovlar yapması, işine odaklanırken aslında müşteriye damak lezzeti kadar görsel bir mutluluğu da sunması asıl arzulanan noktadır. eğer bu kişi yemeğin üzerine 40 tane şeyi parmaklarını batıra batıra atıyorsa, yemeğin mıncıklamadığı bir yerini bırakmıyorsa gerçek bir ustayla ve gerçek bir sokak lezzetiyle karşı karşıyasınız demektir. yalnız sigorta filan olmayacak adamda ona göre.

    buraya kadar olanlar gerek şarttı. bundan sonrakiler opsiyonel şeyler.
    - yemeğe konan 50 tane sos/baharat.
    - tezgahın arkasında aşçıya yardımcı olan, para alıp veren ve aynı ellerle yemeği müşteriye ileten yancı.
    - yemeğe atılan sebzeler içinde mutlaka arpacık soğan, biber ve soya filizi olması. (ki aslında yumurta ve sahlep kıvamındaki un bulamacının asli yemek unsuru olduğunu düşünürsek bunlar çok da değerlendirmeye alınmayabilir.)

    evet sevgili sözlükçüler şu anda artık siz de bir sokak lezzeti uzmanı sayılırsınız. hindistan'a gitmeden önce gerekli aşıları yaptırmanız halinde bu lezzetleri dibine kadar yaşamanız ve hint sokak kültürünün tadını çıkarmanızı dilerim.

    hindistan sokak yemekleri sektörünün emekçi üyelerini saygıyla selamlıyoruz.

    edit: some improvements

  • başlık: gerdek gecesi karim'dan kan gelmeyince

    1. köy ahalisi laf etmesin diye balkona japon bayrağı astım. simdi kahvede oturuyoruz herkes cay ısmarlayıp enseme şaplak atıyor.

  • ilkokul 3. sınıfta okuyan yeğenimin bugün bana yönelttiği soru.

    diyalog aynen şöyle;
    - dayı, öğretmen ödev verdi. sana soru sorabilir miyim?
    + tamam sor bakalım.
    - 15 temmuz gecesi neredeydin?
    + bu nasıl soru lan? bunu mu merak ettin?
    - hayır. öğretmen istedi.
    + öğretmen sizden 15 temmuz gecesi nerede olduğumuzu mu öğrenmenizi istedi?
    - evet ama zaten kitapta yazıyor. o soruları cevaplamamızı istedi.

    görsel
    görsel

    bence milli eğitim bakanlığı, tarih dersini müfredattan kaldırsın. "15 temmuz" adında bir ders koysun. ya da türkiye tarihini 15 temmuz'dan başlatıp anlatsınlar.

    edit: lazor'un dikkati sayesinde kitap kapağındaki okulun adının da 15 temmuz şehitleri ilkokulu olduğunu öğrendim.

  • güneşte nükleer füzyon reaksiyonu ortaya çıktığında, hidrojen atomlarının elektrostatik enerji duvarını aşıp birbirleriyle birleşmesi ve enerjinin güneş ışığı formunda yayılması için kuantum tünelleme(quantum tunneling) gereklidir.

  • bir bira sevdalısı olarak arkadaşı çok iyi anlıyorum. bana da mesela viski acayip tatsız, acı, ağır geliyor. bir ara "olm bunu bence laf olsun diye içiyorlar kimse de birbirine itiraf edemiyor" diyordum ve buna inanıyordum hatta.

    sana biranın olayını anlatayım. bir kere birayı hemen sarhoş olmak için içmezsin. elini, ağzını oyalasın diye önünde durur. çay gibi, kahve gibi. yanına bir sürü kızartma, atıştırmalık yakışır. ağzın ekşimez, acımaz. yavaş, yavaş içersin. şanslılardansan 4, benim gibi her gün içenlerdensen 6.da sarhoş olursun. bazı geceler sarhoş olmak istersin 2.birada baileys mi seviyorsun kardeşim baileys içerek devam edersin. ben tekila söylüyorum genelde öyle gecelerde.

    maya kokusu, ağızda dağılan arpa, mısır, nişasta, patlamış mısır notalarına girmeyeceğim. belli ki tadı sana hitap etmiyor ama tadı da biradan biraya acayip tatmin edici oluyor bazen.