hesabın var mı? giriş yap

  • tarihinin en buyuk protestolarindan birisine hazirlanan site. bunun temel sebebi ise reddit'in api erisimine cok cok fahis bir fiyat bicmesi ve bu sekilde ucuncu parti uygulamlarin da fisini cekmis olmasi. bunun benzeri bir durum twitter'da da yasanmisti ve bu karar en popular uygulamalardan tweetbot'u oldurdu.

    reddit'in bu kararinin sebebei ise su. reddit daha onceden api kullanimi ucretsiz bir sekilde sagliyordu. bunun sonucunda da reddit icin bir cok farkli uygulama yapilmisti. yani siz reddit websitesi veya uyulamasi araciligiyla degil de bu uygulamalar ustunden girip redditi o uygulamalarin size sagladigi arayuz ile kullanabiliyordunuz. ancak bazi uygulamlar reklamlari kestigi icin reddit buradan para kazanamiyordu ve kendi sistemlerinden girilmemesine ragmen cok ciddi bir miktarda yuk oluyordu. bunun ustune api erisimini parali yapacaklarini duyurdular ki, bu karara en basinda bir cok kisi sert tepki gostermedi. cunku mantikli bir fiyat bicildigi durumda ucuncu parti uygulamalar dusuk ucretli bir uyelik yontemi ile bununla basa cikabilirdi. ancak oyle olmadi ve inanilmaz yuksek degerden bictiler.

    mesela reddit icin en populer uygulamalardan olan apollo'nun devam etmesi icin su an bile yillik 20 milyon dolar para odemesi lazim. cok kullanicisi olsa bile bu devam ettirilemez bir durum. boylece butun uygulamalar teker teker bu sekilde devam etmenin mumkun olmadigini ve kapanacaklarini acikladi. ki bu uygulamalarin kapanmasi onemli bir kesimin de reddit'i birakmasi anlamina gelebilir cunku reddit'in sitesi de uygulamasi da cok kotu.

    bunun ustune sert tepkiler geldi ancak reddit ceo'su cok rezil bir aciklama yapti ve en sonunda is patladi. zaten zamaninda kendisini elestiren yorumlari site yoneticisi olarak editlemis bir loserdan bahsediyoruz. su anda toplam uye sayisi 1.5 milyar civarinda subreddit kapanma karari acikladi. bazilari 3-4 gunlugune kapatip post atilmasini engelleyecek, bazilari da belirsiz bir sure icin aynisini yapti. kisacasi reddit'e girdiginiz zaman bir cok yerde yeni icerik goremeyeceksiniz. buyuk olasilikla sadece ceoyu, yonetimi ve siteyi elestiren postlar atilip duracak bu sure icinde. bazi yerler karari gecici olarak almisti ama son aciklamalarin da ustune bunu belirsiz bir sure olarak degistirdiler. bazilari da 2 gun sonra baslayacak protestoyu erkene cekti.

    su an riskli bir durum var. reddit bazi yerlere gonderdigi yazida bu sekilde protestolarin mod ekibinin degismesi ile sonuclanacagini soylemis. yani eger siz burayi kapatirsaniz ben de sizi atip yerinize yeni kisileri koyarim diyorlar. bir cok yer de naparsaniz yapin bundan sonra moduna gecti ama nolur gorecegiz. benim tahminim bir cok subreddit protesto sonrasinda acilir ve normal haline doner. eger direnip mod degisikligine gidilen yerler olursa isler iyice kizisabilir ve protesto daha da buyuyebilir. ancak su an geri adim atacak gibi gorunmuyor iki taraf da. zaten apollo'nun sahibi eger mantikli bir fiyat sunsalar tamam derdik diyor. kisacasi reddit api icin yine para alip talep ettigi fiyati dusururse sorun cozulur. onun disinda iki taraf da chicken game oynayacaga benziyor. umarim kazanan third party app tarafi olur.

  • yeni anne olmus annedir. benimki 37 senedir bana aliskin oldugundan midir nedir, birak bir seyimi koymayi, arkadasligi zor kabul etti.

  • japonya tarihinin en büyük soygunu olan ve günümüzde hâlâ çözülememiş bir şekilde gizemini koruyan san'oku-en jiken vurgununun türkçe adı.

    10 aralık 1968 sabahı, nihon shintaku ginko isimli bankanın kokubunji/tokyo şubesine bağlı bir zırhlı sedana (nissan cedric h31), taşınmak üzere yaklaşık 300 milyon yen civarında nakit para metal kasalarda yüklenmişti. bu para, toshiba'nın fuchu fabrikası çalışanlarının o ayki ikramiye ücretiydi. bu arada bu tarihten altı gün önce bankaya isimsiz bir tehdit mektubu gelmiş ve yedi gün içerisinde belirtilen yere 3 milyon yen getirmedikleri takdirde bankanın şube müdürünün evini havaya uçuracaklarını söylemişlerdi. ancak bunu şube müdürü dahil kimse ciddiye almamıştı.

    10 aralık tarihine geri dönelim. 300 milyon yen'in yüklü olduğu zırhlı araç, istikameti olan fuchu'daki toshiba fabrikasına doğru seyir hâlindeyken, peşine beyaz bir polis motosikleti takıldı ve durmalarını işaret etti. araçtakiler de durarak polise neler olduğunu sordular. polis adamlara araçtan inmelerini, şube müdürünün evinin patlatıldığını ve şu an içinde bulundukları araca da dinamit döşenmiş olduğunu söyledi. bunun üzerine h31'den inen adamlar, polisle birlikte arabaya döşenmiş dinamitleri sökmek üzere aracın sağını solunu aramaya başladılar. birkaç dakika sonra arabanın altından dumanlar yükselmeye başladı ve korkan adamlar kaçışırken "polis" de arabaya atlayarak kayıplara karıştı.

    bu soygun üzerine japonya'nın en büyük polis soruşturması başlatıldı. tüm japonya'da 110 bin şüpheli isim sorgulandı ve 170 bin polis görev aldı. birkaç isim tutuklanmış olsa da hepsinin masum olduğu sonradan ortaya çıktı ve bu olay hâlâ çözülemedi.

    (merak edenler için; 10 aralık 1968 tarihinin 300 milyon yen'i, bugünün kuruyla yaklaşık 1 milyar yen (10 milyon dolar) yapıyor. belki bu miktar bugün, bankalar ve/veya büyük şirketler için hiçbir şey değildir ancak soygunu 1968'de bir kişinin tek başına yaptığını unutmayalım.)

  • 615.9 milyonluk vergi borcunu bir kalemde 7 milyona düşürebilen hükümetin bir kalemde öğrenim kredilerini silmesi kampanyasıdır.

  • benim de sürekli yaptığımdır. tam tersi yapmamak garip geliyor. oradaki insan üç kuruş maaşa akşama kadar senin benim artıklarımızı düzeltmekle meşgul oluyor. en azından benım dağıttıklarım için yorulmasın istiyorum.

  • yalnız bu iş doktor'un sorunu değil iş verenin sorunu... yani satış temsilcisi istifa etti diye sipariş iptal olmaz... öğretmen gitti diye çocuğunuzu okuldan atmazlar... doktor gitti diye niye ameliyat iptal olsun..

    sana sağlık güvencesini veren o doktor değil... göbek bağı ile devlet hastanesinde bağlı değil. daha iyi maaş veren yere gitme hakkı da var.

  • ikinci albümü tell me how you really feel ile rock'n'roll rüzgarını estirmeye, iyi şarkılar yazmaya devam eden canımız müzisyen.

    ilk albüme göre daha zengin ve olgun bir havası var şarkıların. sözlerde yine şairaneliği yakalamayı başarmış. köklerindeki folk geleneğini, amerikan tarzını buram buram hissettiriyor. yılın en iyi albümlerinden biri olacağı kesin. böylesine değerli bir müzisyenin bu kadar underrated kalması gerçekten şaşırtıcı.