hesabın var mı? giriş yap

  • - çözdüğünüz problemlere örnek verebilir misiniz?

    - havuz problemi

    (başvuru formunu bir danışma şirketi hazırlamıştı, arkadaşı işe aldım)

  • 2 kasım 1988 günü saat 20:30 sularında, massachusetts teknoloji enstitüsü'ndeki (mıt) bir bilgisayardan kötü niyetli ve akıllı bir program internete salındı.

    bu siber solucan kısa sürede olağanüstü bir hızla yayılarak bilgisayarları durma noktasına getirdi ve 24 saat içinde, o sırada internete bağlı olan yaklaşık 60.000 bilgisayardan tahminen 6.000'i saldırıya uğradı. bu bilgisayar solucanı virüslerin aksine, bir yazılım sunucusuna ihtiyaç duymayarak kendi başına var olabiliyordu. olay patlak verdiğinde, berkeley'deki california üniversitesi'nden bir öğrenci o gece geç saatlerde gönderdiği bir e-postada “şu anda saldırı altındayız” diye mesaj yayınladı, fakat berkeley bu olaydaki tek kurban değildi. bu bilgisayar solucanı, ilk ulusal elektronik ağı oluşturan bir dizi prestijli kolejle birlikte kamu ve özel araştırma merkezleri olan harvard, princeton, stanford, johns hopkins, nasa ve lawrence livermore gibi üst düzey olduğu düşünülen sistemlere de bulaşmıştı. solucan yalnızca unix işletim sisteminin belirli bir sürümünü çalıştıran bilgisayarları hedef almıştı, ancak birden fazla saldırı vektörüne sahip olduğu için hızla geniş çapta yayılmıştı.

    siber güvenlik uzmanları bu solucanın nasıl çalıştığını ve ne şekilde imha edilebileceğini anlamak için çok uğraştı, bu süreç boyunca bazı kurumlar sistemlerini sildi; diğerleri ise bilgisayarlarının ağ bağlantısını bir hafta kadar kesti. solucan önemli dokümanları yok etmemişti, ancak hayati önem taşıyan askeri ve üniversite fonksiyonları inanılmaz derecede yavaşlatarak hem resmi hem de önemli e-postaları günlerce geciktirdi. zararı kesin olarak bilmek zordu ama tahminler 100.000 dolardan başlayıp milyonlara kadar çıkıyordu. saldırıdan kısa bir süre sonra, olayın nasıl bir boyuta ulaştığını fark eden programcı iki arkadaşıyla temasa geçerek solucanı kendisinin başlattığını ve beklemediği bir şekilde kontrolden çıktığını söyledi. bir arkadaşından, kendisi adına internet üzerinden anonim bir mesaj yayınlayarak kısa bir özür dilemesini ve herkesin programa dikkat etmesini istedi, fakat genel ağlar solucan tarafından çok zarar gördüğü için mesajı zamanında alan çok az kişi oldu. programcının arkadaşı, anonim olarak new york times'ı aradı ve muhabire programı kimin yaptığını bildiğini, bunun zararsız bir deney olduğunu ve yayılmasının bir programlama hatasından kaynaklandığını söyledi. muhabirle yaptığı konuşma esnasında yanlışlıkla arkadaşını dair bir iki bilgi ağzından kaçırınca, the times saldırıyı haberlere taşıyarak suçlunun robert tappan morris isimli 23 yaşındaki bir cornell üniversitesi yüksek lisans öğrencisi olduğunu bildirdi.

    olayın kamuoyuna bildirilmesinin ardından fbı hemen soruşturma başlattı ve saldırının arkasında haziran 1988'de harvard'dan mezun olmuş yetenekli bir bilgisayar uzmanı robert tappan morris olduğu doğrulandı. morris, bell laboratuvarları’nın ilk yenilikçilerinden olan babası sayesinde bilgisayarlarla içli dışlı büyümüştü ve özellikle üniversitede unix'teki teknolojik hünerleriyle ve şakacı kişiliğiyle tanınıyordu. ağustos ayında cornell'e kabul edildikten sonra, internet üzerinden yavaşça ve gizlice yayılan bu solucanı geliştirmeye başlamıştı ve daha sonra muhtemelen izini kaybettirmek için new york, ıthaca'daki cornell terminalinden bir mıt bilgisayarını hackleyerek programı sisteme salmıştı.

    siber güvenlik uzmanları, morris ile yaptıkları görüşmeler sayesinde kendisinin bilgisayar dosyalarının şifresini çözmeye, solucanı etkisiz hale getirmeye başladılar ve bu da morris’e dair birçok kanıt ortaya çıkardı. abd ulusal kongresi, 1986 yılında korumalı bilgisayarlara yetkisiz erişimi yasaklayan ‘’bilgisayar dolandırıcılığı ve suistimal yasasını’’ onaylamıştı dolayısıyla morris jüri tarafından suçlu bulundu ve bu vesileyle 1986 yasası kapsamında mahkum edilen ilk kişi oldu, ancak morris para cezası, şartlı tahliye ve 400 saatlik kamu hizmetini kabul ederek hapis cezasından kurtuldu. bu olay o dönem abd’de siber güvenlik konusunun daha ciddiye alınmasına sebebiyet verdi ve saldırıdan sadece birkaç gün sonra savunma bakanlığı'nın talimatıyla pittsburgh’ta ülkenin ilk bilgisayar acil müdahale ekibi oluşturuldu, ayrıca bilgisayar saldırılarını tespit eden yazılımlar üretilmeye başlandı. maalesef, ilerleyen yıllarda morris solucanı adı verilecek bu olay, yeni nesil bilgisayar korsanlarına da ilham verdi...

    kaynak

  • başlatan kadınların tiplerini görünce bir erkek olarak sonuna kadar destekleme kararı aldığım kampanya.

  • önce ufak bir para cezası verilecek, daha sonra konuyla ilgili twitterda gündem vs oluşursa gözaltına alınıp para cezası arttırılacak kişinin işidir. zira ülkemizde hukuk, sosyal medya tepkisine bağlı olarak işliyor biliyorsunuz.

  • neden öyle hareketli, neşeli bir müziğin arka planda çalındığını merak ettiren görüntüler.

    hem kafamla ritim tutuyorum hem kazalar eyvah eyvah diyorum.

  • "ürüne para ödemiyorsanız ürün sizsiniz."

    örnek olay:

    "bir gün eve giderken aklıma "kedi maması" almak geldi. üstelik evimde bir kedi de yaşamıyor. yalnızca sokak kedilerini doyurmak için bunu düşündüm. o arada aile bireylerimden birisi beni aradı ve konu kedi mamasına geldi. önce eve uğrayıp akşam vakti mamayı alır ve bir sonraki gün kedileri beslerim diye düşünerek eve gittim ve bilgisayarımı açtım. dolaştığım sitelerin içinde bulunan reklamlarda bir gariplik vardı. pet maması ve hatta spesifik olarak kedi maması reklamları aratmadığım halde her reklamda beliriyordu."

    ekşi sözlük yazarlarının konu hakkındaki deneyimleri için: google'ın telefonları dinlemesi

    bu tip olayları sıkça yaşayan bir kişiyseniz ve bu durum sizi haklı olarak paranoyaklaştırmaya başladıysa, bilmeyenler için basitçe google'ın "kişiye özelleştirilmiş reklamları" ve "davranışsal reklam servis sağlayıcıları"ndan kurtulmanın yolunu anlatacağım.

    google'ın kişiye özelleştirilmiş reklamlarını kapatmak:

    bu linke tıklayın: https://adssettings.google.com/authenticated (reklam kişiselleştirme kapalı bölümünü seçerek kaydedin.)

    davranışsal reklam servis sağlayıcıların reklamlarını toplu olarak kapatmak:

    bu linke tıklayın: http://www.youronlinechoices.com/…lam-tercihleriniz (isterseniz teker teker, isterseniz sol tarafta beliren "tüm şirketleri devre dışı bırak" seçeneği ile etkinlikleri devre dışı bırakın.)

    ayrıca unutmayın ki;

    "şartları okudum ve kabul ediyorum." dediğimiz anda telefon uygulamaları dahil her bedava ve ücretli uygulama bizi dinliyor, anlıyor ve yakaladığı sözcükler üzerinden bizlere reklam göstermeye başlıyor. en azından kullanmadığınız her an “ses erişimi ve mikrofona izin ver” seçeneğinizi kapalı tutmakta fayda var.

    bizleri ansiklopedilerden, kitaplardan, kalemlerden ve kağıtlardan "tercihli olarak" koparıp, internet dediğimiz bu soyutluğun içine hapsettiler. bu da yetmezmiş gibi yavaş yavaş ve korkunç bir şekilde "yürüyen ürünler" haline dönüştük. oysaki tek istediğimiz şey bilgiye hızlı ve etkin ulaşabilmekti. bu basit istek, hem bilgiye ulaşırken tembelleşmemize hem de ürünleşmemize sebebiyet verdi.

    bizler ürün değil bireyiz, elimizden geldiği kadar kişisel alanımız için mücadele etmeliyiz.

  • dinlediğinizde katıla katıla gülmenize* sebep olan fıkralardır. örnek vermek gerekirse:

    isa mesih, bir gün çölde gezinirken, ağlayan bir ihtyar görmüş ve yanına yaklaşıp, derdini sormuş. ihtiyar:
    - kaybolan oğlumu arıyorum ama artık umudu kesmek üzereyim..
    deyince isa mesih yaşlı adama acımış ve:
    - oğlunu beraber arayalım..
    demiş. ve sonra sormuş:
    - peki, oğlunu tanıyacağımız bir işaret, bir iz var mı? mesela doğum lekesi filan...
    ihtiyar:
    -evet, oğlumun ellerinde ve ayaklarında çiviler vardı...
    isa mesih'in gözleri dolmuş ve haykırmış:
    -baba!!!
    ihtiyar da haykırmış:
    -pinokyo!!!