hesabın var mı? giriş yap

  • editin editi: hiçbir şey değişmedi. her şey aynı tas aynı hamam.

    2 sene sonra gelen edit: şükür, değişiyor bu düzen. ömer uğur gençcan hocamızın emeği çok. sağ olsun. gerçi bu halde olmamızda da kendisinin emeği mevcut, swh.

    hukuk sistemimizin ömür kısaltan icraatlarından biri.

    evlendin, 1 senede boşandın ama ödeyeceğin nafaka ömür boyu. avrupa'da bir kadına ödenen nafaka çok istisnai durumlarda olmak şartıyla en fazla 5 sene. ya bizim devlet yurdum kadınlarının tembelliğini, tek vasıflarının vatan millet edebiyatı ile enayi ayıklayıp ömür boyu onları sömürmek olduğunu biliyor ve bu yüzden her boşanan kadın devletten yardım dilenmesin diye böyle yapılıyor, ya da bilemiyorum altan.

    haa kadınlık çok zor ama dimi, taciz falan var dimi?

    önerim: ya şuna bi üst sınır uygulaması getirin ya da nafaka için evliliğin sürdüğü süreyi baz alın. bu kadar basit.

    herkes nasıl da kadınlar okutulmuyor edebiyatı yapmış. hepiniz bir anda yozgatlı oldunuz galiba? hani şu alay edip durduğunuz yozgat. ne adamlarsınız ya. e sormazlar mı adama, istanbullu işhanı beyaz yakalısı pelinsu neden alıyor bu nafakayı o zaman diye? adam ciddi ciddi para kazanan kadınların nafaka almadığını sanıyor, ortamlarda ekşici piç işte. sosyetelerin haberlere konu davaları ne olacak? sendeyiz gültekin.

    eeh eytere bee: aga ben bekarım, valla bak. sorup durmayın yani niye boşandınız diye. hani kadın yalakası evlilik meraklısı tipler var ya, onlar akıllansın diye bu. hanımcılık akımının önde gelenlerine bir rest. olacakların fragmanı.

  • özgürlük heykeli'nin ardındaki gizemli kadın: mısır'dan gelen fallah...

    özgürlük heykeli, abd'nin ve özgürlüğün ikonik bir simgesi olsa da, heykelin ardındaki ilham kaynağı pek bilinmez. yaygın bir inanışa göre heykel, fransız heykeltıraş frédéric auguste bartholdi'nin annesi rosa'dan esinlenmiştir. fakat yeni araştırmalar, bartholdi'nin ilham kaynağının mısır'dan bir fallah (köylü kadın) olabileceğini gösteriyor.

    bartholdi, 1850'lerde devasa heykellerle ilgilenmeye başladı ve ilhamını antik mısır'dan aldı. 1856'da mısır'a seyahat etti ve 3.200 yıldan uzun süredir ayakta duran memnon colossi heykellerinden etkilendi. bu heybetli heykeller, bartholdi'yi derinden etkiledi ve sonsuzluğu ve gücü temsil ettiklerini düşündü.

    1869'da mısır hidivi ismail paşa'ya süveyş kanalı'nın tamamlanması anısına bir heykel öneriyor. bu heykel, bir meşale taşıyan ve başından ışık saçan devasa bir kadın figürü olacak ve "ışığı asya'ya taşıyan mısır" adını taşıyacak. bartholdi'nin taslağı, mısır'ın geleneksel kıyafetleri giyen bir fallahı tasvir ediyor. bu heykel, mısır'ın ilerlemesini ve modernleşmesini simgeleyecekti.

    maalesef bu heykel projesi mali sebeplerden dolayı gerçekleşemiyor. fakat bartholdi, bu taslağı atmak yerine, amerika birleşik devletleri'ne hediye edilen özgürlük heykeli'ne uyarlıyor. mısır'daki fallahın kıyafetleri yunan draperi ile değiştiriliyor, meşale taşıyan eli yükseltiliyor ve sol eline bir tablet ekleniyor. fakat heykelin genel duruşu ve taşıdığı mesaj mısır'daki taslakla aynı kalıyor.

    özgürlük heykeli, 1886'da new york limanı'na yerleştirildi ve o zamandan beri abd'nin ve özgürlüğün ikonik bir simgesi haline geldi. heykelin tasarımı ve yapımında birçok farklı kişi ve olay rol oynadı, ancak bartholdi'nin mısır'daki fallah taslağı heykelin temelini oluşturdu. bu fallah figürü, sadece mısır'ın kültürel mirasını değil, aynı zamanda evrensel özgürlük ve ilerleme değerlerini de temsil ediyor.

  • farklı bir detay yazayım ben de.
    1992 ye kadar sigara paketlerinin üzerinde fiyat etiketi olurdu. zam gelmiş olsa bile bandrol üzerinde yazan fiyat neyse o paradan satılmaya devam ederdi. bu da zamlı fiyata geçişi en az üç ay ertelemiş olurdu. ki bazı yerlerde bu neredeyse yeni zamma kadar bile devam ederdi. bakkalların ve küçük marketlerin vitrinlerinde eski fiyattan sigara bulunur levhaları vardı.
    daha da önemlisi bu yöntemle stokçuluk yapılamazdı.
    süleyman demirel bu sistemi değiştirdi.

  • m.h anlatıyor (emekli bir rallici):
    arkadaşın annesinin cenazesi, babasının yanına gittim. hal hatır sorduktan sonra "hatice teyze nasıl?" diye sordum. aldığım cevap da "iyidir arkanda yatıyor"

  • evrimini inceleyelim:

    * lise sondayım pırıltısı (yer yer sarı saç tutamları) =>meali: "yavaş yavaş fıstıklaşıyorum ;)"
    * üniversiteye başladım kızılı => "asi ve özgür genç kızım ben hohooyt."
    * işe başladım sarısı => "plaza kadınıyım, çalışırım kazanırım ortamlara akarım hihihi."
    * koca buldum, evlendim kahverengisi => "duruldum, hanım kadınım mehhehhh."