• tom robbins'in baharda yayimlanan yeni kitabi. aslinda romandan ziyade 6 yasindaki bir kizin birayla olan ilk tanisikligi uzerine kurulu bir nevi masal kitabi. ya da kendi ifadesiyle "cocuklar icin eriskin, eriskinler icin cocuk kitabi"

    diger kitaplari kadar karmasik bir kurgusu olmasa da (zaten topu topu 125 sayfa ve buyuk puntolu) matrak, zekice ve yine oldukca geveze bir kitap. hatta okuyanlar arasinda anlamin anlamini bulanlarin bile oldugu soyleniyor. (bkz: another roadside attraction)
  • dokuz yaşındaki bir kız çocuğuna yapılabilecek en şahane tavsiyeyi içeren eğlencelik tom robbins kitabıdır; şöyle ki:

    "i want you to promise me that you'll always be this brave,that when exploiters disguised as public servants offer you protection from puffed-up dangers,you'll turn your back and skip away. promise me you won't be afraid to travel,of people different than yourself,of spiders,bats,bullies,dentists,attorneys,peer pressure,bad taste,social disapproval,insecurity,sugar elves.."

    "why would sugar elfs..?"

    "never mind.that you won't quake before old man with titles,and most especially,that you'll never be afraid to love,not even when there's a chance you aren't being loved in return."
  • bir çırpıda okunabilen, sade anlatımlı, cesaret veren bira masalı. 6 yaşındaki meraklı gracie perkel, kızıl saçlı bira perisi ve kendisine filozof diyen moe amca baş karakterleridir.
  • aysun babacan tarafından türkçe'ye kazandırılmış olan güzel ve diğer kitaplarına göre oldukça az sayfalı olan tom robbins kitabı.
  • ayrıntı yayınları tarafından "b, bira" adıyla yayımlanan tom robbins kitabı. mevzubahis tom robbins ve bira olunca gerisi teferruat olmuştur. alınacaktır, okunacaktır.
  • türkçe çevirisinde adı "b, bira" olan tom robbins kitabı.

    112 sayfalık, incecik bir kitap. arka kapağında "çocuklar için bira kitabı mı? evet, ister inanın ister inanmayın, öyle! ama aynı zamanda yetişkinler için de bir kitap b, bira." yazıyor. gerçekten bir çocuğun da (yetişkin kontrolünde) okuyabileceği masalsılıkta bir kitap olsa da kitaptan bahsettiğim bir arkadaş "çocuklar için bira kitabı mı? he amk çok zekisin." tarzında bir tepki verdi bana. içsesim "siz ve sizin ahlaki değerleriniz, tabularınız..." diyorken koşarak uzaklaştım oradan; ama tabii konu bu değil.

    gracie adlı meraklı, uysal bir çocuğun bira ile olan eğlenceli tanışması anlatılmış kitapta. buradan bir çocuğun hayal dünyasından başlayıp biranın tarihine, nasıl yapıldığına kadar da gitmiş. üstelik bütün bu anlatılar tom robbins'in o naif ve aykırı üslubuyla anlatılmış. buradaki aykırılıktan kastım elbette "uçarı, uygunsuz" anlamında değil. eğer daha önce bir tom robbins betimlemesine rastladıysanız, ne demek istediğimi anlarsınız.

    aslında hoş, eğlenceli, çerezlik bir kitap b, bira. hem ince, hem de akıcı, masalsı. o kadar ki ben kitabı çalışırken, bir gün içinde okudum eheh. yine de daha önce tom robbins'in parfümün dansı'nı okuduğumdan onun üzerine bunu okumak tam anlamıyla tatmin etmese de insanın ağzına bir parmak bal çalmak gibiydi. sanki tom robbins'in "özlemeyin diye, idareten bunu yazdım. oyalanın." demesi gibiydi. oyalanıyoruz bakalım.

    "çisentiyi, o ince ince yağan yumuşak yağmuru cadıların kızamık döküntüsü sananlar vardır, bilir misiniz?"
  • tom robbins'in dur bir mola ver'inden esintiler taşıdığnı düşündüğüm kitap, sanki onun bir alt bölümü gibi (konu bakımından değil ama kitabın ruhu diyelim ) . hayata, gerçekliğe ve gizeme, insana dair olanları ancak altı yaşında bir çocuğa anlatırken kullanılabilecek naif ama çarpıcı ve gerçekçi bir üslup kullanarak anlatmış kitapta. içimizdeki çocuğa onun anlayacağı dilden acı-tatlı bir hayat masalı anlatıyor, bu masaldan çıkardıklarınızı da tamamen sizin kişiliğinize bırakıyor, tıpkı biranın her bir insanı diğerinden farklı bir duygu durumuna taşıması gibi.
  • bakanlık tavsiyeli 100 temel eser arasına giremeyecek olsa da muhtemelen asla doğmayacak olan çocuğuma okutacağım. muhafazakarların, müzmin yeşilaycıların, ölümden önce yaşama inanmayanların tüylerini diken diken eden tom robbins, biranın serüvenini neden ölçülü tüketilmesi gerektiğini de atlamadan biraz naifçe biraz da hınzırca anlatmış.

    bir gün bir çocuğumun olup olacağını bilmiyorum. ama alkolik bir sapkın olduğumu düşünen arkadaşlarım var ve bunu en olmadık anlarda ima etmekten çekinmiyorlar. b is for beer'i en çok da onlar okusun istedim aslında. güneşli öğleden sonralarında birkaç bira içmeyi teklif ettiğimde gözleri büyüyen, sorumlu ve bilinçli insanlara yaraşanın aromalı nargile dumanları arasında boğulur halde tuhaf renkli sıvılar (bunlara meyveli çay diyorlardı) içmek olduğunu düşünen bu insanlara derdimi asla anlatamadım. bir ihtimal, diyorum; tom robbins benim yerime onlarla konuşabilir.
  • hakkında hoş bir blog yazısı için:

    http://www.birasevdasi.blogspot.com/
  • tom robbins'in 2009 yılında çıkan çocuklara büyük, büyüklere de bir çocuk kitabı diyebileceğimiz güzel kitabıdır. tom robbing aslen seattle'lıdır ve seattle da microbrewery akımının başladığı yerdir. tom robbins de belki bundan dolayı belki de bunla hiç alakası olmasa da bira seven bir insandır. diğer kitaplarında da üstü açık ya da kapalı bir şekilde görürsünüz. hep vardır bira. bu sefer de doğrudan bira üzerine hoş bir kitap yazmış. ben severek okudum.
hesabın var mı? giriş yap