• inanılmaz bir kültüreli yozlaşma var bu şehirde. kadını da erkeği de 30 yıl önce buraya gelen insanların kültürüne özeniyor.
    herkeste bi mafyacılık agresiflik. ve de adana’yı güzel bir şehir sanıyorlar.
  • son büyük deprem sonrasi, uzmanlar tarafindan fay hatti haritasi nedeni ile ciddi bir deprem beklendiği söylenen şehir.
  • günümüzde adana'nın en popüler yeri ziyapaşa bulvarının ilk açıldığı zamanlara ait bir fotoğrafı. (1960'lar)
    soldaki konaklar, döneminde 'hollywood mahallesi' de denilen 'yüzevler'.

    kaynak: nuri erbaz

    görsel
  • dürümü iyi gider
  • şehirdeki bunaltıcı sıcak ve nem gerçekten rahatsız ediyor. yine de çukurova'yı görmek güzeldi.

    bebekli kilise, ulu camii ve yanındaki çarşı, taşköprü şeklinde kısa bir tur yaptık. kazım büfeye ve kifidis büyüksaat restorana uğradık. hatay yolunda misis köprüsünü ve ceyhan nehrini görmek de güzeldi.
  • birçok açıdan potansiyeli yüksek olan bir şehirdir;

    1- şehir yerleşimi ovadadır. tek tük tepe dışında eğimli alanı neredeyse yoktur. yeni yapılaşma alanları planlanırken çok nizami bir şehirleşmeye imkan tanır. sanayileşme için de olumlu bir durum

    2- denize kıyısı olan bir il. güzel plajlar var. antalya (batısı hariç) ile kıyaslandığında farkı yok. balık çoktur, fiyatlar makuldür. karataşta sabah mezatları hemen hergün olur.

    3- iklimi iki aylık yaz dönemi dışında mükemmeldir. kışın yalıtımlı bir evdeyseniz tek klimma bile tüm eve yeter. lakin yeni yapılan evler dışında genelde yalıtım açısından zayıfır. buna rağmen cüzzi bir doğalgaz tüketimiyle 1-2 aylık serin dönem atlatılır. yazın ise nemin eşlik ettiği dönemleri kötüdür. sıcağını ise iç anadolu sıcağına tercih ederim. en azından bu sıcağı çekerken bozkır yerine müthiş bir doğa güzelliği içinde yaşanabiliyor.

    4- doğal güzellikleri neredeyse rakipsizdir. şehir merkezinden yarım saat sonra deniz kenarına inebilir, yarım saate toroslara çıkıp kar görebilir, yarım saate ormanlarda kaybolabilir, yarım saate güzel nehir kenarlarına inebilir veya şehir merkezindeki devasa gölde vakit geçirilebilir. bunların hepsini trafikle veya kalabalıkla uğraşmadan kolayca yapabilirsiniz.

    5- halkı özgürlükçüdür. hiçbir konuda kimse kimseye baskı yapmaz yapamaz. binbir telden kültür iç içe yaşar. insanlar biraz fevri hareketlere yatkındır. ama kimseye direkt saygısızlık yapılmazsa herkes kendi işine bakar.

    6- gastronomik açıdan farklı kültürlerin etkisi görülür. yörüklerin ayrı arapların ayrı yemek kültürleri mutfağa yansır. rastgele bir restorana girildiğinde mutsuz ayrılmak biraz zordur. halk kötü iş yapan restoranı barındırmaz. her keseye göre mekan vardır. garibanların ülkenin kalanına göre restoranda en çok et tüketebildiği şehir burası olabilir.

    7- metro hattı vardır, yakın zamanda güzergah sayısı da artacaktır. yeni yapılan bulvarlar ve köprüler şehri rahatlatmaktadır.

    8- sosyal hayat yoğundur. sanat kıymet görür. halk salonları boş bırakmaz. tiyatro oyunları, senfoni orkestrası, konser salonlarında büyük bir organizasyona denk gelmeniz çok olasıdır. karnavallar uzun yıllardır düzenli yapılır. uluslararası katılım da olur.

    tüm bu güzelliklere rağmen ülkedeki imajı garip şiveyle konuşan kekoların absürd hareketleriyle özdeşleşmesi üzücüdür ama asıl sorunu da gözler önüne serer. bu bir tanıtım kusurudur. birçok hizmet yapan sevilen belediye başkanı dahi ana haberde bu imajı pekiştirecek şekilde demeçler veriyor. oysa ki eskişehir örneğindeki gibi daha uzun vadeli bir kalkınma ve tanıtım ile çok daha bilinen ve düzgün imajlı bir şehir haline gelebilir. antalya gibi sadece turizm ivmesiyle değil, birçok alanda potansiyelini kullanabilir. insan bunlara tanık oldukça şehri için üzülüyor maalesef
  • debedeki #163927040 entryle katılmakla beraber, maalesef yılda 8 ay (küresel ısınma ile gittikçe de düşüyor.) yaşanabilir şehir.

    yazı cehennemdir. klimayı bulan, sırf adanadan giden dualarla cenneti garantilemiştir.
  • olmayı sevdiğim şehirlerin başında gelir.büyükşehir olmasına rağmen küçük yerlere özgü samimiyet,yardımseverlik ve sıcakkanlılık şaşırtır.kimsenin kimseyle derdi yoktur herkes kendini istediği gibi ifade edebilir.gezme ,yeme içme, kültürel faaliyet ne isterseniz size hitap edecek bir şey muhakkak bulursunuz. gidin görün gezin muhakkak.gidemeyenler veya özleyenler için adım adım yürüyüş videosu link
  • (bkz: portakal çiçeği karnavalı) adında bir rezalete şahit olan şehir.

    ha ölünün mezarı üstünde tepinmişsin ha bu merkez parkta bu karnavalı yapmışsın farkı yok, benim nezdimde.

    çocukken yıllarca portakal bahçelerinde mevsimlik işçi olarak çalıştığım, doğup büyüdüğüm şehir. bir de utanmadan merkez parkta etkinlikler düzenleniyor, yahu bu merkez park şehrin ortasındaki en büyük portakal bahçesi değil miydi? koca koca portakal ağaçlarını kesip türkiye'nin en büyük parkını yapmadılar mı? gören de portakalları karnavalda eciş bücüş giyinen naralar atan lümpenler yetiştirip topluyor sanır. bak kardeş, adana'da portakal demek mevsimlik işçilik demek, sömürülen emek, kapitalizm demek, sigortasızlık demek, çocuk işçilik demek. ovanın bereketini yurtdışına peşkeş çekmek demek. geceden yağmur yağmış bahçede çalışmak için sabah 5'te kalkıp akşam 6-7'de dönmek nedir biliyor musunuz? gün sonunda size bir fiş verilir ve o fişleri kaybederseniz maaşını dahi alamazsınız, bu ne demek biliyor musunuz? tüm bu sömürü düzeni içinde bir de yurt dışına gönderilen portakalları yumurta kapları gibi sepetlere özenle dizmek ve geri kalanları dökme şekilde iç piyasada satılması için"hale" bırakmak patrona koymaz ama sömürülen işçiye çok koyar!

    adana'da 2010'lara kadar şehrin içerisinde benim bildiğim onlarca, koca koca portakal bahçeleri vardı, sanki tek elden yönetilirmişçesine hepsi 2010'a kadar kökünden sökülüp ya imara açıldı ya da park vs. yapıldı.şehir içindeki tüm bahçelerin sonu gelince de 2013 yılında işte böyle bir festival düzenlemeye başladılar. tepinin üzerinde ölü ağaçlarınızın şimdi, görmezden gelmeye devam edin bu sorunları! ulan, daha geçen hafta tarım işçilerini taşıyan otobüs devrildi, kaç insan öldü! bu sorunların tümü çözülmeden adana festival kutlamak hafızasızlık, umursamazlıktır. aha kardeş, diyeceem de bu kadar anlıyün nü!
  • debedeki #163927040 entryle katılmakla beraber, 4. maddede belirttiği hiç bir yere yarım saatte gidemezsiniz. hepsi bir saattir.

    onun haricinde adana şehir içi genelde gitmek isteyebileceğin yerler 15dk dır, zaten bir ucundan öbür ucuna iş saatleri dahilinde de olsa ortalama 30dk ya gidersiniz.
hesabın var mı? giriş yap