• amerika birleşik devletleri'nde "bağımsızlık bayramı"'nın 4 temmuz günü kutlanması aslında oldukça tuhaf bir gelenektir, zira zamanın (yılımız 1776, mevsimimiz yaz, pastel renkler ve düşük belli pantalonlar pennsylvania çiftçileri arasında çok moda) amerikan kolonileri bağımsızlıklarını 4 temmuz değil, 2 temmuz günü philadelphia'da topladıkları kongrede amerikan bağımsızlık bildirgesini*kabul ederek ve halka duyurarak ilan etmişlerdi. (amerikan kolonileri dediğimiz, birkaç yıla kadar* doğacak olan amerika birleşik devletleri'nin müstakbel eyaletleri - ki en başta 13 taneydiler, amerikan bayrağında 13 çizgi, amerikan dolarların üzerindeki meşhur kel kartalın* bir pençesinde 13 yapraklı zeytin dalı*, diğer pençesinde ise 13 ok* olmasının sebebi de budur) 4 temmuz günü yapılan toplantı sadece bu bağımsızlık ilanının ingiltere kralı 3. george'a tam olarak hangi sözcüklerle iletileceğinin kararlaştırılacağı önemsiz bir buluşma idi. öyle ki, bağımsızlık hareketinin liderlerinden biri olan (ve ileride kendisini amerika'nın 2. başkanı olarak tanıyacağımız) john adams'ın karısı abigail'a 3 temmuz'da gönderdiği mektupta şöyle der: "naber abigail, nasıl gidiyor hayat, çoluk çocuk nasıl? beni soracak olursan, devrim mevrim, uğraşıp duruyoruz işte. kaçtım ben, hadi bye."

    uydurdum, baştan alıyorum. şöyle der john adams karısına: "temmuz ayının ikinci günü, 1776, tüm amerikan tarihinin en şanlı, en kutlu günü olarak tarihin sayfalarına yazılacaktır." (parantez açarak küçük bir trivia vereyim: john ve abigail adams arasındaki aşk belki de siyaset tarihinde napoleon ve josephine arasındaki aşkla boy ölçüşebilecek kadar tutkulu ve yoğun - bildiğimiz - tek aşktır. birbirlerine sürekli, ve her konuda, yazdıkları mektuplar amerika birleşik devletleri'nin ilk yıllarını ve de bu müthiş aşkı en güzel anlatan belgelerdir, okuması da pek eğlencelidir. adamslar'a hala "america's first family" denmesi, bu ailenin mensuplarının amerikan aristokrasisinin en üst mertebesi olarak görülmelerinin temelleri john ve abigail'in ilişkisine dayanır.)

    4 temmuz günü amerikan bağımsızlık bildirgesini imzalayanlar ise sadece kongreye başkanlık eden john hancock (ki kendisi imzasının devasa boyutlarıyla anında şöhrete kavuşmuşsa da, 1903 yılına kadar kimse "imza" sözcüğü anlamında "john hancock'unuzu buraya atın." dememiştir) ve de onun sekreteri charles thomson idi (charles thomson görünmez bakınız'ı hak edecek kadar önemli bir şahıs değildi.) diğer delegeler bildirgeyi imzalamak için önce bildirgenin esrardan yapılmış kağıda yazılmasını beklemek zorunda kaldılar. resmi imza süreci 2 ağustos 1776'da başladı, ve de delawarelı bir şahsı muhterem (hadi adını da verelim, belki bir akrabası okuyordur, mutlu olur: thomas mckean) 1781 yılında (yani tam 5 yıl sonra) 56. ve son imzayı atana kadar da sürdü. bu devrim belgesini (veya ingilizlerin bakış açısından "vatana ihanet" belgesini - ki haksız da değildiler) imzalayanlar başlarına gelebileceklerden o kadar korkuyorlardı ki, kimlikleri bağımsızlık bildirgesi'nin kabul edilip ingiliz kralı'na iletilmesinden sonra 6 ay daha açıklanmadı, ancak 1777 ocak'ında "evet, ben imzaladım, yine olsa yine imzalarım" diye ortaya çıkabildiler.

    peki, o zaman niçin amerikalılar 4 temmuz günü mayolarını giyip arka bahçede mangal sefası yapıyorlar, komşularının bahçelerindeki şişme havuzlarında debeleniyorlar? niçin 4 temmuz günü postacı uğramıyor kapıma, neden basit bir havale işlemini bile yapmıyor yerel bankamın güleryüzlü veznedarları? çünkü john dunlap adında philadelphialı* bir matbaacı amerikan bağımsızlık bildirgesi'nin yaklaşık 30 kopyasını basmış (yakın zamana kadar 24 nüsha olduğu sanılıyordu, fakat 1992 yılında bir bit pazarında yeni bir nüshası daha bulundu, eski bir resim çerçevesinin arkasında, 3 milyon dolar da değer biçildi bu belgeye. görüyorsunuz, bazen bit pazarına nur yağabiliyor gerçekten.), ve de bunların üzerine 4 temmuz tarihini atmıştı. ve de john dunlap'in bu hatası, bütün ülkeyi amerikan'ın bağımsızlığı'nı 2 değil 4 temmuz'da ilan ettiğine inandırmaya yetti. ertesi sene (yıl 1777, mevsim yine yaz, fakat düşük belli pantalonlar artık demode, ispanyol paça pantalonlar tercih ediliyor) 4 temmuz bağımsızlık bayramı olarak büyük şenlikler, festivaller, yürüyüşler, yarışmalar, ve havai fişek gösterileri ile kutlanmaya başlandı. ingilizce'de havai fişeklere "fireworks" denmesi de 1777 yılındaki bu 4 temmuz kutlamalarına tekabül eder, ondan önce havai fişeklere "rockets" yani "roketler" denilirmiş. sizden tuhaf olmasınlar, bu amerikalılar da tuhaf insanlar vesselam.
  • gunesin dunyaya en uzak oldugu gun
    (bkz: gunesin amerikalilardan tiksinmesi)
  • recep tayyip erdoğan beyefendi ile zevcesi emine erdoğan hanımefendinin evlilik yıldönümü.

    "evrende tesadüflere tesadüf edilmez." albert baran.
  • şu anda tüm yurtta ve sömürgelerde coşkuyla kutlanmaktadır.

    http://www.luisprada.com/…mages/martian_revolt1.jpg
  • new york citynin isin cilkini cikarip herkesten misliyle fazla havai fisek kullanmasi, macy's kutlamalari tarihin bir cilvesidir. zira bu new york, ilk 13 koloni icinde bagimsizlik bildirgesini 4 temmuzdan once imzalamayan tek koloni/eyaletti.

    aslinda bu tam dogru olmadi. 4 temmuzdaki bagimsizlik bildirgesi (declaration of independence) degil de, o bildirgeyi meydana getiren 2 temmuzdaki bagimsizlik kararindan (resolution of independence) bahsediyorum. adamlar once kongrede karar veriyorlar, "bagimsiz olacak miyiz, oluyoruz ulan" diye, 2 gun sonra o karari guzel bir belgeyle aciklamak icin toplaniyorlar, butun isi de thomas jeffersona yikiyorlar kocum senin kalemin kuvvetlidir diyerek. kutlanan da meclisin bagimsizlik karari degil, karari aciklayan belgedir yani. ki belgenin kendisi de eli yuzu duzgun haliyle gunler sonra basiliyor.

    velhasili kelam bu new york, diger 12 koloninin aksine (bkz: twelve colonies of kobol), iste o 2 temmuz kararinin altina imza atmaktan cekinmis *, 4 temmuzdaki bildirgeyi dinleyip kibarliktan alkislarken bile kararsizligini surdurmus, ancak 9'unda digerlerine katilmislardir.

    ondan sonra sen istersen 100 kat havai fisek at, goz boyamaya calis. olmadi new york, olmadi. 13 koloni 1. dunya savasi muttefikleriyse, new york italyadir. little italy de oradan gelme zaten.
  • "sen hangi gün doğdun?" sorusuna verilen bir yanıt olduğunda "aaaa! dogum gunu 4 temmuz!" ifsası ile mutlaka karşılaşılır.
    öte yandan dogum gunu 4 temmuz olanların daha kolay green card aldıklarına dair rivayetler de mevcuttur.
    ben başvurmadım 'kalsın' dedim, ayrı...
  • en büyük dostlukların kavgayga başladığının kanıtı olan gün. bilumum hollywood filminde gördüğüm kadarıyla bu adamlar (amerika-ingiltere) birbirini kırdı, kadınlarına tecavüz etti, çocuklarını kılıçtan geçirdi. şimdi kankalar, aralarından su sızmıyor maşallah;

    -ırağa demokrasi götürelim mi?
    -götürelim anasını satıyım.

    -afganistan hep terörist yuvası.
    -çekelim kulağını

    -afrikalılar aç diyorlar ama ben inanmıyorum
    -bence de değildir, geçen haritadan baktım çok geniş toprakları var. buğday falan eksinler.

    -iran bence kaşınıyor.
    -doğru dedin hafız.
  • amerikayı ufoların basma günü. kutlu olsun*
  • 4 temmuz 1826'da amerika'nın ikinci ve üçüncü başkanları ölmüştür. 4 temmuz 1831'de ise amerika'nın beşinci başkanı da ölür. 4 temmuz, bağımsızlık günü olduğu kadar amerika için ölüm günüdür de.
  • ...
hesabın var mı? giriş yap